E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Elektromagnetické vlny a záření nejdůležitějším druhem elektromagnetického záření je světlo světlo jsou elektromagnetické vlny o velmi krátkých vlnových.
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Elektromagnetické vlny a záření
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Využití elektromagnetického záření v praxi
Elektromagnetické vlny a záření
Elektormagnetické vlnění
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Světlo a světelné zdroje
Přehled elektromagnetického záření
Přehled elektromagnetického záření
Světlo.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Elektromagnetické záření 2. část
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Elektromagnetické vlny a záření
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceSeznámení.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektromagnetické spektrum
PaedDr. Jozef Beňuška
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Elektromagnetické vlnění
STR Mgr. Kamil Kučera.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektromagnetické vlny a záření
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_20.
Transkript prezentace:

E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: prosinec 2012 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium, 8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhZákladní pojmy z optiky Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s elektromagnetickým spektrem. Obrazový materiál je vhodný pro popis a srovnání jednotlivých částí EM spektra. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektromagnetické spektrum [1] [2][2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Televizní a radiové vlny část spektra s vlnovými délkami od 1 mm až po tisíce kilometrů podle délky vln se dále dělí: o velmi dlouhé vlny VDV - námořní a letecká navigace o dlouhé vlny DV - rozhlas, radiokomunikace, meteorologie o střední vlny SV (AM) - rozhlas, komunikace na malé a střední vzdálenosti o krátké vlny KV o velmi krátké vlny VKV (FM) - rozhlas, některé televize o ultra krátké vlny - televize, mob. telefony, Wi-Fi o super krátké vlny - radiolokace, telekomunikace, satelit o extrémně krátké vlny - letecké výškoměry, radary

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Mikrovlny vlnová délka od 1mm do 1m dobře se odrážejí od kovových povrchů použití: o ohřev potravin (mikrovlnná trouba) o vysoušení knih, dřeva, tkanin, zdiva o přenos informací (Wi-Fi, bezdrátové technologie) o lékařství (diagnóza a léčba, rehabilitace) o hubení škůdců o mikrovlnné zbraně o radiolokace [3][3]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Infračervené záření vlnová délka mezi 760 nm a 1 mm vydávají ho zahřátá tělesa dobře proniká mlhou a kalným prostředím použití: o vojenství, policie (infrakamery s termovizí) o komunikace o dálkové ovladače o astronomie a meteorologie [4][4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Světelné záření viditelná část spektra s vlnovou délkou od 790 nm až 390 nm různé frekvence světla rozlišujeme jako barvy (červené má nejmenší frekvenci, fialové největší) světelné spektrum: [5][5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ultrafialové záření pro člověka neviditelné, kratší vlnová délka než viditelné světlo má ionizační a chemické účinky vytváří ho tělesa zahřátá na vysokou teplotu nebo výbojky na lidské pokožce způsobuje vznik opálení, ve velkém množství je pro živé organismy nebezpečné využití: o svítidla o dezinfekce a sterilizace o detekce originálů (např. pravost bankovek) o analýza minerálů [6][6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rentgenové záření má kratší vlnovou délku než UF záření objeveno německým fyzikem Wilhelmem Conradem Röntgenem 2 druhy: o měkké (brzdné) o tvrdé (charakteristické) dobře proniká látkami, ionizuje látky využití: o lékařství (RTG, CT) o strukturní analýza (vnitřní stavba látek) o defektoskopie o zkoumání originality o archeologie o astronomie [7][7]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Gama záření má kratší vlnovou délku než rentgenové vzniká při radioaktivních změnách atomových jader vždy doprovázeno zářením α nebo β pro živé organismy nebezpečné chráníme se před ním stíněním (olovo, beton) využití: o léčba zhoubných nádorů o neurochirurgie o hubení bakterií o ošetřování potravin o sterilizace lékařských nástrojů [9][9] [8][8]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Kosmické záření má nejkratší vlnovou délku jedná se o tok rychle letících částic (hlavně protonů) pochází z meziplanetárního prostoru, část pochází ze Slunce jeho intenzita roste s nadmořskou výškou je velmi nebezpečné - pohlcováno atmosférou, magnetickým polem Země má vliv na vznik polární záře [10]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.K čemu se dá využít mikrovln? 2.Z jakých barev se skládá barevné spektrum? 3.Jaké využití má infračervené záření? 4.Uveďte druhy rentgenového záření. 5.Jak vzniká radioaktivní gama záření? 6.Odkud pochází elektromagnetické záření, jehož intenzita roste s nadmořskou výškou?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [ 1] KF. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] TATOUTE; PHROOD. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] ARPINGSTONE. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] NASA/IPAC. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] ARMY1987. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] DEGLR6328. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] WILHELM RÖNTGEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ray_by_Wilhelm_R%C3%B6ntgen_of_Albert_von_K%C3%B6lliker%27s_hand_-_ jpg [8] INDUCTIVELOAD. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [9] BRENDAICM. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [10] UNITED STATES AIR FORCE. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN