Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Některé odchylky od pravidelného skloňování podstatných.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_03_ Odchylné tvary některých podstatných.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.2 Slova jednozna č ná a mnohozna č ná Název sady: Č eský jazyk 4.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_07.
Mluvnické kategorie jmen. Mluvnické kategorie = mluvnické významy Mluvnický význam vyjadřuje podstatné jméno svým tvarem = pádovou koncovkou, číslem,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovesa 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.2 Podstatná jména – vzory rodu ženského a skloňování Název sady:
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_29_Číslo.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_VZORY_PODSTATNYCH_JMEN_RODU_MUZSKEHO
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Charakteristika výukového materiálu
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Přídavná jména.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_12
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Slovesa.
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Irena Pohořalá
MLUVNICKÉ KATEGORIE PODSTATNÝCH JMEN
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Procvičení a upevnění učiva
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vzor stroj CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Slovesné třídy.
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
TVAROSLOVÍ SLOVNÍ DRUHY – SLOVA OHEBNÁ A NEOHEBNÁ
Transkript prezentace:

Procvičování podstatných jmen

Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_06_01_05 Předmět Český jazyk Téma (název prezentace) Procvičování podstatných jmen Autor Marie Provazníková Metodický popis (anotace) Interaktivní prezentace je určena žákům 6. – 7. ročníku, slouží k procvičování podstatných jmen. V prvním cvičení mají žáci určit pád vybraných podstatných jmen. Ve druhém cvičení rozhodují, zda tučně vytištěné slovo je v množném či jednotném čísle. Při kliknutí se rámeček posune ke správné odpovědi. Ve třetím cvičení rozlišují rod mužský životný, neživotný. Správná odpověď se objeví při kliknutí na dané slovo – přesune se do kostky. Ve čtvrtém cvičení žáci určují mluvnické kategorie u podtržených podstatných jmen. V pátém cvičení klikají na rámečky – pokud je tvar správně, zvýrazní se. Pokud je chybně, přesune se do koše. Při kliknutí na panáčka chybné odpovědi odjedou. V šestém cvičení doplňují i,í / y, ý. Řešení je obsaženo na další straně.

Urči pády u vyznačených podstatných jmen Na našich stěnách visely starožitné obrazy. Obrazy v tomto obchodě nenajdeš. Obrazy se prodávají i na splátky. Obrazy vyjadřují umělci svůj názor. V některém stavení se svítilo. Prohlédli jsme si několik stavení. Pády 1.pád 2.pád 3.pád 4.pád 5.pád 6.pád 7.pád

Rozliš mluvnické číslo u podstatných jmen Číslo množné Číslo jednotné V obchodě jsem si koupil moderní kalhoty. U silnice ležely hromady kamení. Jabloň na zahradě lákala hmyz. Na silnici ležely velké kameny. Brzy budou Velikonoce. Navštívil jsi Hradčany?Dnes nám přivezou uhlí. K narozeninám jsem dostal nové kolo.

Rod mužský životný x neživotný? hejna hmyzu davy lidí stavěli sněhuláka první člověk husité bojovali stáda dobytka rod mužský životný rod mužský neživotný

Urči mluvnické kategorie: V lese jsme potkali hajného. Zapomněl jsem zamknout dveře. Pomáhala jsem mamince věšet prádlo. Zítra budeš štípat dříví. Přišel mi dopis od kamaráda. Měla jsem strach, a proto jsem tam nešla. Co ti říkal obhájce? Petro, pojď už! pádčíslorod vzor

Vyber správnou odpověď stůl s nohama hýbal rukama hýbal rukama hrnec má uši oči na punčoše hodinky s ručičkami hodinky s ručičkami s krásnýma očima s krásnýma očima

Doplň i, í/ y ý otep____ slámy se spisovatel___ stát se vítěz___ slyšel ps__ s učitel___ za chvíl___ šetřit peněz__ s Francouz__ seznam___ počas__ s pytl___ obilí s Rus___ k cíl___

Řešení otepi slámy se spisovateli stát se vítězi slyšel psy s učiteli za chvíli šetřit penězi s Francouzi seznamy počasí s pytli obilí s Rusy k cíli

Použité zdroje: STYBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 6. ročník ZŠ. Praha: SPN, 2004, ISBN STYBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ. Praha: SPN, 2004, ISBN KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk pro 7. ročník. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk pro 6. ročník. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN Obrázky: MS Office – Klipart Vlastní zdroje