Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor Ing. Martin Allmer Škola Euroškola Strakonice Datum
Advertisements

Možnosti spolupráce a sdílení dat v cloudu
Bezpečný digitální podpis v praxi
Odborná praxe 01 Mgr. Milan Randák.
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
Údržba PC Bohumil Bareš.
Jitka Banetková Delta – SŠIE 5.MA. Externí pevné disky jsou ideálním médiem pro zálohování a pro přenášení souborů. Pokud často cestujete a chcete mít.
INFORMATIKA 9 Zálohování dat III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_15 Název vzdělávacího materiáluZálohování dat Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pravidelné zálohování dat
NázevZálohování, komprimace a vypalování dat Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s.
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Paměťová média.
Dotyková zařízení ve výuce ​ Aktivita B2 Ing. Libor Měsíček, Ph.D.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zálohování.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
T1: Základy práce s počítačem
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Prezentace pro Kraj Vysočina Jan Gregor
GAPP System, spol. s r. o. Typizované konfigurace, příklady nasazení a další možnosti řešení Workshop 16. září 2010 Workshopy "Komplexní virtualizace IT.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
David Šupita, Adam Řešetka, Petr Horák
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Linux Souborový systém Roman Danel. Organizace dat na disku Prvních 512 bytů na pevném disku tvoří MBR, kde se nachází zavaděč operačního systému (446.
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Martin Pacholet: Zálohování pro malou firmu Advokátní kancelář, lékařská ordinace
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-13.
Optická média.
Z ÁLOHOVÁNÍ. Jediná data, která není potřeba zálohovat jsou ta, o která už jste přišli. Více než 87% počítačů v České republice není dostatečně zálohováno.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.
Zálohovací a archivační systémy. Zálohování dat Zajišťuje ochranu proti Ztrátě dat díky hardwarové poruše Ztrátě dat díky uživatelské „blbosti“ Poškození.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Zabezpečení startu PC © Milan Keršláger
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Informatika ZÁLOHOVÁNÍ Pro: ISŠ Semily Zpracoval: Vít Rutkovský Datum: 3.září 2012.
Informační bezpečnost – úvodní přednáška. Koncepce ochrany IS cílem je minimalizovat souhrn všech hrozeb se zvážením jejich individuální závažnosti pro.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_ZALOHOVANI_A_KLONOVANI.
1 Záloha a ochrana dat Příčiny ztráty dat: porucha hardwaru lidský faktor softwarové selhání počítačové viry přírodní katastrofy.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Systém zálohování na ČZU
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Bezpečnost dat.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bezpečnost práce s počítačem
Správa disků
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Zálohování dat

Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže atd. - prevence zásady – analýza potřeb zálohování, vytvoření strategie zálohování, pořízení vhodného HW, SFTW a zálohovacích médií strategie zálohování a implementace - proškolení uživatelů, kontrola bezvadnosti záloh, popis záloh, ukládání záloh na tři fyzicky různá místa, zajištění důvěrnosti dat, volba typu zálohování, frekvence zálohování typ zálohování – full backup, data only backup, incremental backup, online, system backup, chosen data backup

Základní zásady závislost postupu na konkrétní situaci (interval změn dat, denní objem nových dat, důsledky ztráty dat aj.) konfigurační soubory by měly být zálohovány společně s daty zálohovat programy? bezpečné uložení zejména význačných záložních kopií (včetně zabezpečení proti neautorizovanému použití - podceňováno!!!) z instalačních médií by měla být neprodleně pořízena alespoň jedna kopie, originální média by měla být ihned po pořízení kopií uložena na bezpečném místě (včetně instalačních hesel a čísel!), vlastní instalace probíhá z pořízených kopií

Zálohování dat způsob zálohování – ve vybraný čas, s vytvořením bootovacího média, s kompresí nebo bez komprese aspekty – rychlost, pořizovací a provozní cena, spolehlivost média, spolehlivost obnovení, doba uchovávání dat, kompatibilita (často spojeno s přenosem dat) cena za megabyte měří náklady na zálohovací médium

Zálohovací strategie podle intervalu - denní kopie (pro každý den jedno výměnné médium), model Grandfather - Father - Son (tři cyklicky používané archivní kopie, nejnovější kopie vždy vytvořena na médiích po nejstarší kopii, případně nejstarší kopie je uložena na bezpečném místě) podle úplnosti - alternativou kompletního zálohování v pravidelných intervalech je provádění kompletní zálohy vždy po určitém čase a v mezidobí pořizování pouze zálohy změněných souborů, četnost těchto částečných záloh může být závislá na důležitosti zálohovaných dat

HW pro zálohování CD, DVD, Blu-ray, páskové mechaniky, pevné disky (interní, externí), Flash disky, zálohování na internetová on-line (tzv. cloudová) úložiště (Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox, Mega, atd.) výběr HW - požadovaná kapacita (s rezervou), rychlost, cena, kompatibilita se systémem (řadiče), vhodná SFTW

Software pro zálohování schopnost provádět zálohy na různá zařízení verifikace vytvořené záložní kopie žádoucí je komprese ukládaných dat - přináší zrychlení a menší objem záložních dat důležitá je kryptografická ochrana záloh, aby mohly být ukládány mimo chráněné prostory (přístup k zálohám vázán na zadání hesla) používání mechanismu pro korekci chyb - vede ke zvýšení pravděpodobnosti, že zálohu se podaří přečíst a obnovit původní data schopnost časově - selektivního zálohování vytváření záznamů o činnosti schopnost běžet na co největším počtu HW platforem

Software pro zálohování měl by být před ostrým nasazením důkladně otestován, je vhodné znát názor uživatelů nejčastější použití záloh spočívá v přenesení dat na jiný systém

Parametry porovnávání zálohovacích programů rychlost komprimace a dekomprimace spolehlivost (bezchybnost) - problémy mohou nastat např. u rozsáhlých grafických souborů možnost zálohovat na více paměťových médií (typicky - přesáhnutí kapacity diskety), s jednoduchým obnovením ze zálohy komprimační poměr (nepoužívá se ztrátová komprese) možnosti nastavení režimu komprimace komfort obsluhy dostupnost (cena) kompatibilita verzí stejného programu odolnost vůči chybám a možnost jejich korekce obsluha různých paměťových médií