NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Měření na mapách.
Světové strany SEVER ZÁPAD VÝCHOD
Cestujeme a poznáváme svět - světové strany
Určení světových stran VY_32_INOVACE_12 Sada 4
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Orientace na mapě a v krajině
4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Orientujeme se na planetě Zemi
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Buzola.
Identifikátor materiálu: EU
Orientace na mapě a v krajině
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
Práce s plánem obce 3. ročník
VY_32_INOVACE_24_ Prvouka 3. ročník Orientace v krajině
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: KRAJINA V NAŠEM OKOLÍ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
MAPY.
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladruby.
Elektronická učebnice - I
29.1 Kompas a světové strany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_02.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
DUM - Digitální Učební Materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
VY_32_INOVACE_03_Orientace v krajině
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
ORIENTACE V KRAJINĚ ANOTACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ORIENTACE_V_KRAJINE Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Andrea Kolářová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_18_Orientace v krajině
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.
Krajina v okolí domova VY_32_INOVACE_17
SEVER ZÁPAD VÝCHOD JUH Hlavné svetové strany
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_19_Vlastivědný kvíz
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: Orientace v přírodě ČÍSLO MATERIÁLU: 4 JMÉNO AUTORA: Mgr. Petra Chválová Metodický list / anotace : - Prezentace je určena k využití v hodinách prvouky ve 3.ročníku při výuce kapitoly Domov, Orientace v krajině. -V této prezentaci se žáci seznámí s využitím mapy, GPS navigace a kompasem. S označením světových stran a s určováním světových stran ve volné přírodě. Po prezentaci následuje praktická část, vycházka do přírody, určování světových stran a práce s kompasem. Po té následuje pracovní list Orientace v krajině, kde si ověříme znalosti žáků z prezentace i z vycházky (směrová růžice, kresba krajiny pomocí vysvětlivek).

ORIENTACE V P Ř ÍROD Ě

K orientaci na Zemi používáme: mapu GPS navigaci kompas světové strany

Mapa zmenšený model reálného světa, je vyjádřena pomocí smluvených znaků, ale není dokonalým obrazem reality známe mapy měst, turistické mapy, automapy, autoatlasy,… mapové značky – jsou symboly, jimiž jsou v mapě vyznačovány objekty a útvary barevná rozlišení – barevně rozlišujeme zalesněná území (zeleně) nebo vodu v krajině (modře)

Mapa

GPS navigace Global Positioning System (elektronický navigační systém) provozovaný Ministerstvem obrany Spojených států amerických, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností do deseti metrů průběžně nás informuje i o nadmořské výšce navigační systém Galileo je plánovaný evropský Globální družicový polohový systém (GNSS), který by měl být nezávislou obdobou amerického GPS a ruského GLONASS. Jeho výstavbu zajišťují státy Evropské unie prostřednictvím Evropské kosmické agentury (ESA) a dalších institucí.

GPS navigace

Kompas KOMPAS – je zařízení určující světové strany, obsahuje volně pohyblivou magnetickou střelku, která si zachovává směr sever-jih podle zemského magnetického pole BUZOLA – je to jednoduchý přístroj, který slouží k orientaci v terénu, určování světových stran a měření azimut

Určení směru cesty s mapou a kompasem 1.určete cíl cesty 2. na mapě vyhledejte své stanoviště 3. podle kompasu určete sever a mapu natočte horním okrajem k severu 4. podle mapy nyní snadno určíte směr cesty

Světové strany Základní světové strany a anglická označení sever – S(N – north) jih – J (S – south) východ – V(E – east) západ – Z(W – west) Vedlejší světové strany severozápad – SZ severovýchod – SV jihozápad – JZ jihovýchod – JV S Z J V JZ SZSV JV

V přírodě se můžeme přibližně orientovat i bez toho, aniž bychom měli kompas nebo buzolu. A to podle: postavení Slunce letokruhu pařezů lišejníku na stromech Další možnosti orientace v přírodě

J slunce sem směřuje v poledne jsou sem otočena česna včelích úlů S v poledne sem směřují stíny na severních svazích zůstává déle sníh na tuto stranu jsou hustší letokruhy na pařezech strmější svahy na mraveništích rostou lišejníky na stromech v noci ukazuje na tuto stranu hvězda Polárka Další možnosti orientace v přírodě

V slunce zde vychází směřuje sem oltář kostelů Z slunce zde zapadá starší kostely tu mívají vchod Další možnosti orientace v přírodě

Odkazy Všechny uveřejněné odkazy dostupné pod licencí Public Domain na www: NASA. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.NASA. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. UNITED STATES GEOLOGICAL SURVEY. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.UNITED STATES GEOLOGICAL SURVEY. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. COWIE, Rob. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.COWIE, Rob. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. VAVŘÍK, Martin. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.VAVŘÍK, Martin. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ZUMTHIE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.ZUMTHIE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ŠTIKOVÁ, V. Já a můj svět. Brno : Nová škola, ISBN s