V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Vývojová psychologie Škola:
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývoj člověka Ontogeneze.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ČLOVĚK JAKO OSOBNOST (VÝVOJ OSOBNOSTI).
Obecná a vývojová psychologie Přednáška dne
Eriksonova teorie psychosociálního vývoje
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Členění životního cyklu
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Obecná a vývojová psychologie Přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
psychologie osobnosti - motivace
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Kultura Vladimír Velešík.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Periodizace lidského vývoje
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: listopad Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) 5.Anotace: Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s problematikou vývojové psychologie. Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule. Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhČlověk jako jedinec

Vývojová psychologie

zabývá se vývojem lidské psychiky (chováním a prožíváním) od početí do smrti (někdy též označována jako ontogenetická psychologie) při sledování osobnosti využívá dvou základních přístupových metod: podélný (longitudiální) přístup → jedinci jsou sledováni po dostatečně dlouhý časový úsek příčný přístup → vývojové změny se odvozují z vyšetření většího souboru dětí stejného věku

Zdeněk Matějček (1922 – 2004) dětský psycholog zabýval se výzkumem vývoje dětské psychiky v prostředí kojeneckých ústavů a dětských domovů prostředí psychického strádání (deprivace) zdůrazňoval nezastupitelnou roli rodiny propagoval tzv. longitudiální přístup → výzkum tzv. nechtěných dětí (dále děti z rozvedených rodin, děti bez rodin atd.) stál v čele hnutí, které do terapie dětí zapojovalo zvířata (psy, koně)

Vývojové stadium období ve vývoji člověka, které má svá specifika a je charakteristické zvládnutím určitých úkolů přechod z jednoho stadia do druhého je doprovázen zákonitými změnami, které označujeme jako vývojové změny vývojové změny probíhají na úrovni:  biologické (vývoj mozku, tělesný růst)  psychologické (vývoj vztahu k sobě)  sociální (dosažení plnoletosti vývoj neprobíhá rovnoměrně; nejprudší změny v dětství

Periodizace lidského vývoje teorie psychologa Erika H. Eriksona (1902 – 1994) každé vývojové stadium obsahuje → psychosociální konflikt: krize obsahuje dvě možné cesty dalšího vývoje  růst  ohrožení nevyřešený konflikt může další vývoj zkomplikovat

Osm věků člověka (podle E. H. Eriksona) VěkPsychosociální krize 1.0 – 1 rokdůvěra x nedůvěra 2.1 – 3 rokyautonomie x stud 3.3 – 6 letiniciativa x vina 4.6 – 12 letsnaživost x méněcennost 5.12 – 19 letidentita x zmatení rolí 6.19 – 25 letintimita x izolace 7.25 – 50 letgenerativita x stagnace 8.50 a více letintegrita x zoufalství

Další teorie vývoje osobnosti Jean Piaget (1896 – 1980) rozdělil životní stadia jednak:  z pohledu vývoje poznávacích funkcí (vývoj od jednoduchých poznávacích procesů ke složitějším)  z pohledu morálního vývoje dítěte (heteronomní nebo autonomní jednání dítěte Psychoanalytické pojetí Sigmunda Freuda rozdělení na základě vztahu k erotogenním zónám lidského těla – 5 vývojových stadií v každém stadiu konflikt mezi:  pudovými tendencemi  působením společenského okolí

Psychoanalytické pojetí (Sigmund Freud) StadiumCharakteristika, věkové vymezení Orální stadiumPocit slasti spojen s přijímáním potravy (kolem 1 roku) Anální stadiumPocit slasti spojen se spontánním vyprazdňováním střev (mezi 2. – 3. rokem) Falické stadiumPocit slasti spojen s genitáliemi (zkoumání pohlavních orgánů); vzniká Oidipův či Elektřin komplex (mezi 3. – 5. rokem) Období latencePsychická energie, tzv. libido, soustředěno na práci ve škole či na mimoškolní činnost (mezi 5. – 6. rokem) Genitální stadiumProbouzí se sexualita jedince, navazování „sexuálních“ vztahů

Vývojová období člověka ObdobíVěkové rozpětí Prenatální obdobíod početí do porodu Novorozenecké obdobínarození – 6 týdnů Kojenecké období6 týdnů – 1 rok Batolecí období1 – 3 roky Předškolní věk3 – 6 let Školní věk6 – 11 let Pubescence11 – 15 let Adolescence15 – 20 let Mladá dospělost20 – 30 let Střední dospělost30 – 46 let Pozdní dospělost46 – 65 let Stáří65 – 85 let Vysoký věk85 a více let

Poruchy vývoje osobnosti

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. DOLEŽALOVÁ, Ladislava; VLKOVÁ, Marie. Občanský a společenský základ. Psychologie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2010, ISBN BARTONÍČKOVÁ, Klára a kol. Občanský a společenskovědní základ. Přehled středoškolského učiva. Brno: Computer Press, a.s., 2011, ISBN EMMERT, František a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: DIDAKTIS, 2003, ISBN KOLEKT. Společenské vědy pro 1. ročník středních škol. Brno: DIDAKTIS spol. s r.o., 2009, ISBN