Předpoklady cestovního ruchu Geografie nevýrobní sféry Přednáška č. 10 © HS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rajonizace CR v ČR = zařazení regionů / rajony, oblasti / do čtyř kategorií podle vhodnosti pro CR I. - mezinárodní význam ( Praha, NP, UNESCO, ZČ lázně.
Advertisements

Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
Valné shromáždění SMOJK Vodňany, 11. červen /11 JIHOČESKÁ CENTRÁLA CESTOVNÍHO RUCHU INFORMACE O ČINNOSTI.
Český systém kvality služeb v kontextu státní politiky CR v ČR Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Výroční konference 20 let od založení A.T.I.C. ČR Ostrava,
OSTRAVSKÉ VÝSTAVY, a. s. Veletrh DOVOLENÁ a REGION
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Nástroje a prostředky CCR VM k podpoře cestovního ruchu Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s. Výroční konference cestovního.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu.
 Co je to cestovní ruch?  Cestujeme s cestovní kanceláří, cestovní agenturou nebo individuálně  Návštěvnost České republiky  Cestovní ruch Jihomoravského.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Cestovní ruch dostupný všem. 1) Rekonstrukce/vybudování odpočívadel, center služeb pro turisty a hygienického zázemí pro pěší, cyklisty a handicapované.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_05.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_04_ Ochrana přírody České republiky TEMA:Česká.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová MAAVOR SLEZ SKO.
VY_52_INOVACE_66_Služby a cestovní ruch Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_03.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
Tourism X Games Zimní Tourism X Games OBSAH 1)Kdo jsme 2)Zimní a Letní Tourism X Games )Řekli o Tourism X Games 4)Pozvání na Zimní Tourism.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
410 RP SCHKO Slavkovský les
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Procesní management v oddělení logistiky
Druh učebního materiálu
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Marketing destinací Vybrané aplikace marketingu cestovního ruchu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
RIZIKO.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
VÝVOJ, ORGANIZACE A TRH CESTOVNÍHO RUCHU
Agroturistika a podnikání na venkově
TYPOLOGIE CESTOVNÍHO RUCHU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_18.
Výukový materiál pro 8.ročník
RIZIKO.
Sever Moravy Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
STRUKTURA TURISTICKÉHO ODVĚTVÍ
Cestovní ruch České republiky
Aktuální problémy cestovního ruchu
Vodní autobusy a vodní taxi
Transkript prezentace:

Předpoklady cestovního ruchu Geografie nevýrobní sféry Přednáška č. 10 © HS

Klima (podnebí), hydrologické poměry, reliéf, geologie, flora a fauna. Uplatňují se zejména v plošně rozsáhlých areálech, mají stacionární, do jisté míry i konstantní charakter, čímž vytvářejí předpoklad pro regionalizaci cestovního ruchu. Lokalizační předpoklady - přírodní

Mají většinou charakter stálých objektů (hrady, zámky, divadla) nebo jednorázových akcí (festivaly, koncerty, náboženské slavnosti). Mezi velmi významné představitele této skupiny patří památky (i přírodní) zařazené do kulturního (případně přírodního) světového dědictví lidstva a zapsané do seznamu UNESCO. V seznamu světového dědictví UNESCO je po posledním zasedání World Heritage Committee 690 míst (529 kulturních, 138 přírodních a 23 kombinovaných lokalit). Lokalizační předpoklady – Kulturně-historické

Objektivní (např. vnitropolitická situace, ekonomické předpoklady, demografické skutečnosti, kvalita životního prostředí …). Subjektivní (řada psychologických pohnutek, kterými je ovlivňováno rozhodování jednotlivce nebo skupiny obyvatel k účasti na cestovním ruchu a k výběru lokality pro cestovní ruch. Velkou roli zde hraje reklama, propagace, zkušenost, módnost apod.). Selektivní předpoklady

Realizační faktory mají dominující postavení pro konečnou fázi uskutečňování cestovního ruchu. Umožňují danou oblast dosáhnout (doprava) a využít (ubytovací a stravovací zařízení, případně zábavná a sportovní). Svojí kapacitou tvoří nabídkový strop pro využití lokalizačních podmínek. Realizační předpoklady

Rajonizace cestovního ruchu

Regiony (destinace) cestovního ruchu jsou vymezovány z hlediska prostorového uspořádání typových atraktivit a aktivit cestovního ruchu v území (potenciálu krajiny). Turistické regiony, oblasti a lokality (středisko cestovního ruchu) Regiony s mezinárodním, celostátním nebo regionálním významem Historický vývoj: poslední komplexní rajonizace v ČR je z roku 1981 (Rajonizace cestovního ruchu ČSR) Marketingová rajonizace: 1999 (aktualizace 2010)

Marketingové turistické regiony

Marketingové turistické oblasti

Rajonizace CR v ČR = zařazení regionů / rajony, oblasti / do čtyř kategorií podle vhodnosti pro CR. I. - mezinárodní význam (Praha, NP, UNESCO, ZČ lázně) II. - národní význam (Říp, hrady, zámky, lázně, CHKO …) III. - oblastní význam (Nechanice, Králův Dvůr, Svitavy …) IV. - lokální význam (kostely, chr.naleziště, městská muzea …) hodnotící faktory - přírodní podmínky (hory, lesy, vodní plochy…) - výsledky lidské činnosti (kult-hist., lázně, přehrady…) - vybavenost (ubyt., strav., lanovky, půjčovny,+služby) - dopravní předpoklady = realizační předpoklady - negativní faktory (ceny, kriminalita, hmyz, ŽP )

I. kategorie Praha, Český Krumlov, Brno + další památky UNESCO Národní parky - KRNAP - Šumava - Podyjí - České Švýcarsko Lázně (ZČ, Teplice, Luhačovice, Libveda, Velichovky, Jánské Lázně apod.) Jeseníky Valašsko + Beskydy UNESCO

II. kategorie Krušnohoří Český ráj Jihočeské rybníky Křivoklátsko Dolní Vltava Jizerské hory Posázaví ČM vrchovina Orlické hory Moravský kras Pošumaví Horní Vltava Střední Vltava Č. Středohoří Pálava Bílé Karpaty

III. kategorie Lužické hory Doksy a okolí Podkrkonoší Broumovsko Mělnicko Horní Střela Stříbrsko Český les Kaplicko Brdy Táborsko Železné hory Povodí Orlice Drahanská vrchovina Chřiby Slovácko Chodsko Frýdlantsko Šluknov Žďánický les Ivančicko

IV. kategorie = pouze atraktivity lokálního významu Staroboleslavsko Džbán Boskovicko Kounicko Hrotovicko aj. Prolínání a nejednotnost v zařazení do III. a IV. kategorie.

12 památek: 1.Brno 2.Český Krumlov 3.Holašovice 4.Kroměříž 5.Kutná Hora 6.Lednicko-valtický areál 7.Litomyšl 8.Olomouc 9.Praha 10.Telč 11.Třebíč 12.Žďár nad Sázavou Památky UNESCO v ČR 6 biosférických oblastí: 1. Třeboňsko 2. Dolní Morava 3. NP a CHKO Šumava 4. KRNAP 5. Křivoklátsko 6. Bíle Karpaty

Slovácký verbuňk (2005) Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku (2010) Sokolnictví – umění chovu dravců, jejich ochrany, výcviku a lovu s nimi (2010) Jízda králů – zařazena v listopadu 2011 Nehmotné dědictví UNESCO v ČR PedF, katedra geografie17

Průvodcovské služby v CR

Průvodcovské služby (v organizovaném CR) „Role“ průvodce – prostředník, poskytuje informace, řeší mimořádné situace, společník, autorita, kontroluje, podnikatel Typy průvodců: - vedoucí zájezdu (tour manager) - průvodce zájezdu (tour escort) - pendler

- turistický průvodce (tourist guide) - specializovaný průvodce: 1. horský průvodce 2. sportovní instruktor 3. odborný průvodce 4. animátor - pobytový delegát (local representative) - tlumočník-překladatel

Postavení a činnost CK Klasifikace CK podle: Postavení v distribučním procesu - touroperátor (cestovní kancelář) - prodejce, zprostředkovatel (cestovní agentura) Zaměření nabízených zájezdů - všeobecné CK - specializované CK

Z hlediska geografického – domácí (po území ČR) – zahraniční výjezdový (outgoing) příjezdový (incoming) Z hlediska časového – krátkodobé (do 4 dnů) – dlouhodobé (delší než 4 dny) Z hlediska tematického zaměření – rekreační – kulturně-poznávací – sportovní a turistické – výstavy a veletrhy – zvláštní tematické – incentivní a kongresové – lázeňské – lovecké Rozdělení zájezdů Z hlediska použitého dopravního prostředku - autokarové - vlakové - letecké - vlastním dopravním prostředkem - lodní - ostatní druhy dopravy - kombinovaná přeprava

Z hlediska ročních období – letní – zimní – mimosezonní Z hlediska způsobu jejich přípravy – standardní – forfaitový Z hlediska obsahové náplně zájezdu – Pobytové – Poznávací – Kombinované – Hvězdicové – vyjíždí se z místa ubytování, několik nocí na místě Rozdělení zájezdů Z hlediska použitého dopravního prostředku - autokarové - vlakové - letecké - vlastním dopravním prostředkem - lodní - ostatní druhy dopravy - kombinovaná přeprava

K obrázkům přidejte jejich název:

Informační zdroje ČSÚ – ročenky (