Jan Neruda Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_13_Jan Neruda 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Advertisements

Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Z pitevní zprávy: Pacient zemřel na následky pitvy.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Když víru máš. Noc je v modlitbách, strach, že nás nebe neslyší. V srdcích píseň nadějí, tak plynul život náš. Už necítíme strach i když je nouze nejvyšší,
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Dopis od Boha.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_48_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Český kritický realismus
Neděle pěkná jako tulipán, a proto není radno býti sám, říkáme vesele, dneska jen v kostele vítáme zrovna vás. Slečna jde v džínách, to se nedělá, jít.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
1. Ó kéž bych tisíc jazyků měl | a tisícerá ústa k nim, | bych lépe než kdo jiný uměl | ze hloubi srdce s plesáním | vždy novou vynést píseň chval o tom,
1. Ó svatý Bože, slyš naše hlasy, | když k tobě lkáme za národ svůj. | Vrať jemu opět ty blahé časy, | kdy nad ním zářil obličej tvůj. | Ach, Pane drahý,
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_12 Tematická.
Český jazyk a literatura
1. Radujme se vždy společně, | vzdávajíce chválu vděčně | Bohu Otci nebeskému, | Synu i Duchu svatému.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
1. Mé srdce mluví slovo dobré chvály; | já písně zpívat budu svému Králi | a řeč svou plním slovy hbitými: | Tys, Králi krásnější před jinými, | tvůj ret.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
1. Moc předivná nás tiše obestírá, a proto čekám příští uklidněn
1. Křti nás ohněm lásky svaté svojí, | zaněť srdce naše plápolem! | Přepaš horlivosti bedra naše k boji, | navštěv zase, | Pane, tuto zem!
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
1. Drž ruku mou! Ó Pane, já jsem bídný | a nemohu ni krok jít bez tebe. | Drž ruku mou! A pak, ó milý Jezu, | směle za tebou půjdu do nebe.
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
1. Hvězdou mojí jasnou, | na niž rád vždy zřím, | skálou mojí pevnou, | věrným vůdcem mým, | cílem mého žití, za nímž pospíchám, | chlebem jenž mne sytí,
Zdravím Tě! Mám Tě rád, protože jsi tu i pro mě ...
Jan Neruda –
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
Jan Neruda (1834 – 1891) (1834 – 1891) básnická tvorba OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Jan Neruda Povídky malostranské Pojďme se společně podívat do 19. století... 0:00 - 0:40 s.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
Jan Neruda - dílo.
CHARAKTERISTIKA JAN NERUDA Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda - život.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
JAN NERUDA Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Jan Neruda 8. ročník.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Jan Neruda Open Presentation.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
1. Svatá doba, Páně den; | Hospodin buď veleben
Jan Neruda Povídky malostranské
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Jan Neruda Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_13_Jan Neruda 1

Jan Neruda

Jan Neruda Nerudův důmNerudův hrob - Vyšehrad

Nerudovy lásky Jan Neruda se nikdy neoženil Anna Holinová byla jeho celoživotní láska, věnoval jí řadu svých básní, ostatní ji nazývají věčnou Nerudovou nevěstou. Později se Neruda zamiloval, do patnáctileté dívky Terezie Macháčkové. První milostný dopis se jí odvážil poslat až o tři roky později, tehdy ale byla Terezie nemocná (tuberkulóza) – brzy Terezie zemřela.

zakladatel českého fejetonu (z fr.= lístek), poznámka pod čarou, tzv. podčárník vtipně zpracovává zajímavé téma ukazuje všední věci v novém světle často podepisované rovnostranným trojúhelníkem Novinář

Povídky malostranské (1878) – obraz Malé Strany před rokem 1848 například: Hastrman, Doktor Kazisvět, Týden v tichém domě, Figurky, Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku, Přivedla žebráka na mizinu TrhaniTrhani – román o dělnících na železnici. Pražské obrázky – zachycují život chudých. Pařížské obrázky - později přejmenované na Menší cesty Próza

Hřbitovní kvítí Knihy veršů Písně kosmické Balady a romance Prosté motivy Zpěvy páteční Poezie

Obr. 7 Ukázky Balady a romance Povídky malostranské

Jak lvové bijem o mříže orady/ kralikova- citanka/ /vid eo/ orady/ kralikova- citanka/ /vid eo/ Písně kosmické je jak seriózním vylíčením vědeckých poznatků o nebeských tělesech, tak vyjádřením víry, že lidský duch překoná okovy, kterými mu „hrouda nohy víže“ exemplář této knihy poslán 11. května 2009 na symbolický „výlet“ do vesmíru na palubě raketoplánu Atlantis

Vzhůru již hlavu, národe Vzhůru již hlavu, národe, k nebi své zdvihni oči! Viz: jsou tam i malé hvězdičky, kol nichž se velké točí! Toť prostě tím: ty maličké z jadrného jsou fládru, ale ty velké a poslušné jen z plynových jsou hadrů. Troufám, že při té myšlence srdce ti povyskočí - nuž - buďme tou malou hvězdičkou, kol níž se velké točí! Jde to, ach jde! Jen každý hleď k vlastnímu dobře jádru; bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů!

Balada česká Žil jednou v Čechách smavý rek, Vám známý rytíř Paleček; on samý šprým a nápad byl, rád dobře jed' a dobře pil, a lidem dobře činil. Rád jed' a pil, jak povídám, však ještě něco dodat mám: on též rád bloudil po Čechách - a pak byl vždy jak v mátohách a nevěděl, kde stojí. "Nu, nu" - kdys zazněl náhle hlas - "pan rytíř je už ve snách zas?" a Paleček jak přimražen! Aj před ním kolo bujných žen, a v prostřed Vesna sama. "Jen neboj se, Ty's celý muž, Ty se mi ze všech líbíš - nuž mé slovo k smělosti Tě zve, rci jakékoli přání své - však vtipně jen a hbitě!" Již rytíř bez všech rozpaků si hodil hlavou: "Tedy řku a prosím: až bych jednou zdech', mne výročně vždy ožít nech, na osm dní - to s jara! Když svět zas jednou krásným je, když zem se celá rozsměje, pak, Vesno, milostiva buď, na osm dní mne jenom vzbuď!" A Vesna kývla: "Staň se!" Od časů těch, děj se co děj, fialek vůní budí jej, slavíkův ven jej volá hlas, pan rytíř vstává bujný zas a rozkročí se krajem. Kraj český, jindy smuten, tich, je pojednou pak samý smích, a celý ten náš český svět je samý zpěv a samý květ - však krátce jen, ach krátce! Vždyť umluvil si rek náš s ní jen blažených vždy osm dní! Pak vrací se zas v dumnou říš, a Vesna dá mu medu číš - on opiv se zas usne.

Před fortnou milosrdných Jan Neruda " Nech, hochu, nech - zde lávka - jenom chvíli! Můj život sice chvatem k hrobu pílí, však kdo se naposled již na svět dívá, snad přece nějaká mu chvíle zbývá. Já sice po odpočinku již práhnu, však tato fortna děsně vábivá mne nevypustí více zaživa - jen chvilku ještě, na zvonec než sáhnu! Už dobíhají moje staré síly! Chléb pro rodinu žádá velkou píli, a pracoval jsem, jak jen otec může, vždyť ruka má, hle, mozol, kost a kůže! Ty ještě neznáš, milý hochu blahý, ty ještě neznáš, seznáš teprve, až rozpracuješ ruce do krve, že lidský život jest až příliš drahý.

Dej mně svou ruku, milý, dobrý hochu, tys jediný měl pro mne chvíle trochu, aj otec pro synáčka život sází, syn sotva otce k smrti doprovází. Ach odpusť starci, že si stýskat zkusí! Vím - nejednali ke mně nevděčně, a loučili se se mnou srdečně, a také vím, že - vydělávat musí. Tys jediný vždy slouchal děda hlasu, ostatní neměli chudáci času! Dej dědu čelo, ty můj hochu zlatý, ne rty! - vždyť starcův dech je jedovatý - a jedno políbení na tvé líce, už je to políbení poslední - a ještě jednou na mne pohlédni - teď, hochu, zazvoň - nemám síly více."

Zdroje: Dmek_-_Jan_Neruda.jpg u.JPG aGrave.jpg Ukázky: