Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kraje ČR Karlovy Vary Ústí n. L. Jihlava Zlín Hradec Králové.
D OPRAVA V Č ESKÉ REPUBLICE VY_32_I NOVACE _13KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/7_KRAJE V ČR Téma: Praha, Středočeský kraj.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_05_07_kraje.
Česká republika
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Praha – hlavní město České republiky VY_32_Inovace_02KR-3 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Porovnání jednotlivých složek skutečného průměrného měsíčního platu za leden-únor 2011 a 2010 HZS krajů platový tarif příplatek za.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_08 TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
VY_32_ INOVACE_ 13_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VÝZNAMNÁ MĚSTA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
ČESKÁ REPUBLIKA I. Česká republika - mapa STÁTNÍ SYMBOLY Velký státní znakMalý státní znak.
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
NAŠE OBEC ANOTACE Prezentace na téma MOJE OBEC- můj domov. DATUM
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
STÁŘÍ A VÝVOJ STÁRNUTÍ POPULACE V ČESKÉ REPUBLICE A JEJÍCH KRAJÍCH
Sídla.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obsah veřejných rozpočtů I
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_27_Obyvatelstvo a sídla v ČR
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – pohoří
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Náležitosti výkresu VY_32_INOVACE_26_516
Výsledky šetření ÚZIS k nedostatku sester
Název projektu: Moderní škola
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Střední Amerika VY_32_Inovace_07 TR-1
KRAJSKÉ VOLBY OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: nukleární medicína 2007–2016 NZIS REPORT č. K/23 (08/2017)
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Závěrečné opakování VY_32_Inovace_20TK-1 Mgr
Rostliny a živočichové Evropy VY_32_Inovace_08KR-3
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Czech Republic Ing. David Slavata, Ph.D..
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Geometrická tělesa VY_32_Inovace_010KJ-1
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Česká republika Mgr. Lenka Stará
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Jednotky délky VY_32_Inovace_16 TK-1 Mgr
VY_32_INOVACE_15_Z_POLOPOUŠTĚ
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
JIHOMORAVSKÝ KRAJ - ROZLOHA
MŮJ DOMOV ANOTACE Pracovní listy, které shrnou znalosti o obci a jejím okolí. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP Samostatné.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Transkript prezentace:

Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov

Anotace Anotace: Seznámení s administrativním rozdělením území České republiky, úkoly pro aktivní práci. Část úkolů je pro ověření získaných znalostí, část pro získání nových. Mezipředmětové vztahy: Výchova k občanství – Zeměpis Autor: Mgr.Lenka Krčmářová Datum zhotovení: listopad 2011 Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Lokalizuje na mapě jednotlivé kraje ČR a jejich krajská města, rozlišuje orgány státní moci Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: Kraj, krajské město, samospráva kraje, obce Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: Výklad, aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – 2.stupeň Typická věková skupina: 8.ročník Celková velikost: 780 Kb

Administrativní členění ČR Území České republiky se člení do 14 krajů Kraje vznikly 1. ledna 2000 V krajích byly zřízeny obce s rozšířenou působností(celkem 205) se spádovým územím

Kraje České republiky

Kraje a historické země ČR

Úkol: zapiš do sešitu, pracuj s mapou a urči krajská města: Praha – Středočeský kraj – Ústecký kraj – Plzeňský kraj – Karlovarský kraj – Jihočeský kraj – Liberecký kraj – Královéhradecký kraj – Pardubický kraj – Vysočina – Jihomoravský kraj – Olomoucký kraj – Zlínský kraj – Moravskoslezský kraj –

Kontrola Praha – Praha Středočeský kraj – Praha Ústecký kraj – Ústí nad Labem Plzeňský kraj – Plzeň Karlovarský kraj – Karlovy Vary Jihočeský kraj – České Budějovice Liberecký kraj – Liberec Královéhradecký kraj – Hradec Králové Pardubický kraj – Pardubice Vysočina – Jihlava Jihomoravský kraj – Brno Olomoucký kraj – Olomouc Zlínský kraj – Zlín Moravskoslezský kraj – Ostrava

Zapiš si do sešitu, doplň věty. Území ČR se člení do …………krajů. V krajích jsou zřízeny obce s rozšířenou působností, celkem jich je……. Nejdůležitějším střediskem každého kraje je……………….., ve kterém sídlí ………………úřad, jehož nejvyšším představitelem je………………… O zájmy menších obcí se stará …………………...úřad, ve městech ………………úřad, v čele stojí …………… Statutární města – města rozdělená na městské části, správu zajišťuje magistrát a úřady městských částí. Domácí úkol: a) zjisti složení zastupitelstva vaší obce (počet členů) b) kdo a jak se může stát starostou b) kdo a jak se může stát starostou c) co je to obec s rozšířenou působností, kde je c) co je to obec s rozšířenou působností, kde je nejbližší nejbližší

Kontrola Území ČR se člení do 14 krajů. V krajích jsou zřízeny obce s rozšířenou působností, celkem jich je 205. Nejdůležitějším střediskem každého kraje je krajské město, ve kterém sídlí krajský úřad, jehož nejvyšším představitelem je hejtman. O zájmy menších obcí se stará obecní úřad, ve městech městský úřad, v čele stojí starosta.

Kraj, ve kterém žijeme – Zlínský kraj Krajské město: Zlín Rozloha: 3964 km² Počet obyvatel: (r.2005) (r.2005) Počet obcí: 305, z toho 30 má status města

Doplň názvy krajů a krajských měst

Použité zdroje TOMÁŠ URBAN. CoA CZ regions. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Czech Rep. - Bohemia, Moravia and Silesia. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: MATROS. Zlin-CZ. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: MERCY. Velehrad - Basilica. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: HUSTOLES. Lokační mapa Karlovarského kraje od In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

Metodický list Prezentace slouží jako pomůcka k výkladu nového učiva Žáci pracují zároveň s atlasem, učebnicí Zeměpis pro 8.roč.(Fraus) Domácí úkol zaměřuje dané učivo na místní region