Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

(Základy psychologie)
OSOBNOST ČLOVĚKA TYPY OSOBNOSTÍ.
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Osobnost Občanská výchova.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Rozdíly mezi osobnostmi
Schopnosti Milana Reichlová.
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Člověk jako přírodní a společenská bytost
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kultura Občanský a společenskovědní základ Autor: Mgr. Pavel Semerák
Strachy v období rané adolescence
CHARAKTER Karolína Hejmová.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Základy psychologie – úvod
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
ETAPY LIDSKÉHO VÝVOJE. Prenatální období Od početí do porodu Prudký tělesný vývoj Interakce s vnějším světem.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Jak si zapamatováváme a jak zapomínáme?. Paměť Paměť je schopnost přijímat, držet a znovu oživovat minulé vjemy. Znamená to uchování informace o podnětu,
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_184_Determinanty lidského vývoje Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
OSOBNOST sportovce Seminář.
Umíte se učit? Tipy pro úspěšné učení
Vývoj člověka Ontogeneze.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
Sociální psychologie.
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
SCHOPNOSTI ČLOVĚKA Psychologie 4. S.
Osobnost (pracovníka či podřízeného) a její vliv na řízení
Transkript prezentace:

Co je to osobnost?

Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím. (Denglerová, 2009) Osobnost je celek duševního života člověka. (Hartl, 2000) Osobnost je dynamická organizace psycho-fyzických systémů v jedinci, která určuje jeho adaptaci na prostředí a jeho charakteristické způsoby chování a prožívání. (Allport, 1937 v Hartl, 2000) Tento systém má cíl, směřuje k seberealizaci jedince.

Zamyslete se. Své odpovědi zdůvodněte. 1)Podle některých teorií se člověk stává osobností už ve velmi nízkém věku. Odhadněte v kolika letech. 2)V jakém období vývoje člověka se odehrává nejprudší rozvoj osobnosti?

1)Biologické faktory – temperamentové vlastnosti, inteligence, vlohy, vitalita, dědičnost 2)Vliv sociálního prostředí – výchova v rodině a škole, charakter, schopnosti 3)Vliv kulturního prostředí – cesta k ideálnímu já, duchovní hodnoty, morálka Třetí faktor lze významně ovlivnit sebereflexí a sebevýchovou.

vzteklost hudební sluch lhaní víra v Boha klidné jednání uzavřenost znalost angličtiny zodpovědnost otec alkoholik krádeže pracovitost smysl pro řád sportovně založená rodina poslušnost Rozhodněte, do jaké skupiny determinantů patří následující faktory:

Lidské tělo je součástí osobnosti. Existuje souvislost mezi psychickými vlastnostmi člověk a jeho tělem? Jsou tlustí lidé veselejší a hubení labilnější? Jsou svalovci nechápavější a blondýnky hloupější?

( ) Kretschmer spojoval rozdíly ve stavbě těla s psychickými vlastnostmi člověka. Odlišil 3 typy: 1) pyknik 2) atlet3) astenik Do jakého typu patříte?

Jaké charakterové vlastnosti přiřadil Kretschmer jednotlivým typům? A)citlivý, labilní, vztahovačný B)lhostejný, pasivní, netečný C)veselý, společenský, aktivní pyknikatletastenik A B C

Vytváří model pěti hlavních dimenzí osobnosti člověka, které jsou na sobě nezávislé. 1)inteligence – zvídavost, originalita, intelekt, kreativita, otevřenost novým nápadům 2)svědomitost – organizovanost, systematičnost, přesnost, cílevědomost, závislost 3)extroverze – společensky aktivní 4)přívětivost – tolerance, citlivost, vnímavost, důvěra, milé chování, přívětivost 5)stabilita – úzkostlivost, náladovost, vznětlivost

Vzpomenete-li na teorie učení, jakou mnemotechnickou pomůcku byste mohli použít na naučení těchto 5 pojmů? 1)inteligence 2)svědomitost 3)extroverze 4)přívětivost 5)stabilita Test typologie osobnosti podle modelu Big Five můžete vyzkoušet online na: Openness Conscientiousness Extraversion Agreeableness Neuroticism

HARTL, Pavel a Helena HARTLOVÁ. Psychologický slovník. Vyd. 1. Praha: Portál, 2000, 774 s. ISBN X. DENGLEROVÁ, Denisa. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2009, 83 s. ISBN DENGLEROVÁ, Denisa a Jan DVOŘÁK. Společenské vědy pro 1. ročník středních škol. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2009, 3 sv. ISBN DOLEŽALOVÁ, Ladislava a Marie VLKOVÁ. Občanský a společenskovědní základ. Vyd. 1. Kralice na Hané: Computer Media, 2010, 72 s. ISBN Zdroj obrázků: Galerie MS Office YOHE, Matthew. Wikipedia.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. GALUZZI, Luca. Wikipedia.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NOVÁK, Petr. Wikipedia.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEZNÁMÝ.. Wikipedia.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.