Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Var, sublimace a desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Vypařování , var LC.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Digitální učební materiál
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Změny skupenství látek Autor:
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Vypařování a kapalnění - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Paralelní zapojení rezistorů
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Vypařování a kapalnění
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tání a tuhnutí - početní úlohy
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Polohová energie - úlohy
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Sériové zapojení rezistorů
Transkript prezentace:

Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_39_Var - otázky a úlohy

Čím se liší var vody od vypařování? Na čem závisí teplota varu určité kapaliny? Při jakém tlaku je teplota varu vody 100°C? … k vypařování dochází z povrchu těles při jakékoliv teplotě, k varu dochází z celého objemu kapalin po dosažení teploty varu. … na tlaku okolního vzduchu. … při normálním tlaku p n = Pa.

Čím se liší var vody v otevřené nádobě a v uzavřeném tlakovém hrnci? Může se voda vařit i při nižší teplotě než 100°C? … v uzavřeném tlakovém hrnci je tlak vyšší než normální tlak, voda se vaří při vyšší teplotě (120°C) … ano. Pokud je tlak okolního vzduchu nižší než tlak normální (vysoké hory, podtlakové nádoby). Vysvětli, co znamená, že měrné skupenské teplo varu rtuti je 292 kJ/kg? … aby 1 kg kapalné rtuti změnil své skupenství na plynné, musí přijmout teplo J.

Voda v otevřené nádobě má teplotu 100°C, a přesto není ve varu. Kdy může tento jev nastat? Proč je nebezpečnější opaření vodní párou při teplotě 100°C než vodou při téže teplotě? Vyhledej v tabulkách teploty varu těchto kapalin: Voda, aceton, diethylether, ethanol, glycerol. Vyhledej v tabulkách teploty varu těchto kapalin: Voda, aceton, diethylether, ethanol, glycerol. … může nastat za předpokladu, že je vysoký tlak vzduchu. … pára má vyšší energii než voda o stejné teplotě o skupenské teplo, které přijala voda, aby se změnila na páru. Molekuly páry se pohybují rychleji než molekuly vody o téže teplotě. … voda 100°C, aceton 56,3°C, diethylether 34,5°C, ethanol 78,3°C, glycerol 290°C

Proč nám ve vysokých horách dlouho trvá, než se v normálním hrnku uvaří brambory? Jak by bylo možné urychlit změknutí brambor při vaření. Proč nám ve vysokých horách dlouho trvá, než se v normálním hrnku uvaří brambory? Jak by bylo možné urychlit změknutí brambor při vaření. … čím větší je nadmořská výška, tím menší je atmosférický tlak. Při nízkém tlaku se voda vaří při nižší teplotě. … urychlit lze přikrytím hrnce pokličkou nebo použitím tlakového hrnce.

Petr si chtěl uvařit instantní polévku. Podle předpisu na sáčku dal do hrnce 1 litr vody, přiklopil hrnec poklicí a nechal vodu ohřívat. Právě ve chvíli, kdy chtěl přidat směs ze sáčku do vroucí vody, zazvonil telefon. Petr se zapovídal s kamarádem, a když se vrátil do kuchyně, zjistil, že v hrnci zbyly jen dvě třetiny vody. Kolik tepla se zbytečně spotřebovalo na vyvaření třetiny vody? Aby voda změnila své kapalné skupenství na plynné, musela přijmout skupenské teplo varu. skupenské teplo varu vody: l v = 2260 kJ kg m = kg 1313 L v = m. l v L v = L v = 753 kJ Na vyvaření se zbytečně spotřebovalo 753 kJ tepla.

Zdroje: Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc.RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed.Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, s. ISBN Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště