ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Kyselost a zásaditost látek
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Kyseliny a zásady.
Chemické výpočty – část 2
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Kyselost a zásaditost, indikátory
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Síla kyselin a zásad.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Kyselost, zásaditost, pH
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
Neutralizace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Protolytické reakce.
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Kyselost a zásaditost roztoků
Jméno : Ing. Renata Šandová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Acidobazické indikátory
Acidobazické indikátory
HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Neutralizace.
Protolytické děje.
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Indikátory Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
Kyseliny a zásady Měření pH
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Hydroxidy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Určení pH látek Co je to pH??? Hydroxid = zásadité Kyselina = kyselé Látka.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků pH. Kyselost - kyselina KYSELOST roztoku způsobují vodíkové kationty H + (přesněji oxoniové kationty H 3 O + ) Poznámka:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
VY_52_INOVACE_31_MIKL_CH
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Ph látek VY_32_INOVACE_1A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Slo_II_15 Hydroxidy ppt.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
Měření pH VY_32_INOVACE_29_591
PH.
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Transkript prezentace:

ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová

Čím měříme kyselost a zásaditost roztoků? Indikátory jsou látky, které mají jinou barvu v kyselém prostředí a jinou barvu v zásaditém prostředí. Prostředí, které není ani kyselé ani zásadité se nazývá neutrální. Stupnice pH – slouží k přesnějšímu určení kyselosti nebo zásaditosti 2

Indikátory Lakmus přechází z kyselé červené formy na zásaditou modrou.Lakmus Fenolftalein přechází z kyselé bezbarvé formy na zásaditou fialovou v oblasti pH 8,0–9,8.Fenolftalein Methyloranž přechází z kyselé oranžové formy na zásaditou žlutou v oblasti pH 3,1–4,5.Methyloranž 3

Druhy roztoků Kyselé roztoky – pH < 7 Zásadité roztoky – pH > 7 Neutrální roztoky – pH = 7 Hodnoty pH roztoků se přibližně určují podle barvy univerzálních indikátorů, přesně se měří pH metry 4

Příklady Látka - pH Kyselina v bateriích<1,0Kyselinabateriích Žaludeční šťávy 2,0Žaludeční Citronová šťáva 2,4Citronová Ocet 2,9Ocet pomeranč nebo jablko 3,5 Káva 5,0Káva Čaj 5,5Čaj Kyselý déšť< 5,6Kyselý déšť Mléko 6,5Mléko Čistá voda 7,0voda Sliny zdravého člověka 6,5–7,4Slinyčlověka Mořská voda 8,0Mořská Mýdlo 9,0–10,0Mýdlo Hašené vápno 12,5vápno Louh sodný pro domácí použití1 3,5Louh sodný 5

Podstata kyselosti a zásaditosti roztoků Podstatou kyselosti a zásaditosti roztoků je koncentrace kationtů vodíků (správněji oxoniových kationtů H3O+) a hydroxidových aniontů v roztoku. V neutrálním roztoku je koncentrace vodíkových kationtů a hydroxidových aniontů stejná. Kationty vodíku jsou nositeli kyselosti a hydroxidové aniony nositeli zásaditosti. 6

Síla kyselin a zásad Podle toho, zda se ve vodě štěpí všechny molekuly, část molekul nebo jen málo molekul kyseliny se rozlišují : Kyseliny silné – H2O4, HNO3,HCl,HBr Kyseliny středně silné – H3PO4, Kyseliny slabé - H2CO3 Totéž platí o zásadách Silnou zásadou je NaOH, slabou NH4OH 7

Jak se měří pH v akváriu? Pro vodní živočichy je velmi důležité pH vody. Kdybys byl/a rybička, určitě bys moc dlouho nevydržel/a plavat v kyselině nebo v zásadě. Ideální pH pro rybičky v akváriu je 6,3-6,8 (podle druhu rybiček). V prodejnách pro chovatele se prodávají speciální indikátory pro měření pH v akváriu. Tyto indikátory fungují podobně jako univerzální indikátorové papírky, ale jsou tekuté. Do 5 ml akvarijní vody přidej 2 kapky indikátoru a zamíchej. Po 2 minutách porovnej barvu vody se stupnicí a odečti pH. 8

Použitá literatura Učebnice Základy chemie 1( Beneš, Pumpr, Banýr) EB-CHEMIE8/ph.html html 9