Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konzervace potravin Životně důležitá.
Advertisements

Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?
CHEMIE KOLEM NÁS!.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Potravinářská chemie.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_ZB03_0764TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Aditivní látky v potravinách
Zjasnění Hydratování Revitalizování Tři kroky ke krásné pleti Zjasnění Hydratování Revitalizování Zjasňující, revitalizující, hydratační maska.
Znečištění půdy a potravin
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
STAVBA DŘEVA, VLASTNOSTI, VADY
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Klára Hamšlágerová sexta A
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Cizorodé látky v potravinách
Chemie v potravinářství
Jakost potravin.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_351 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Degustace.
Koření.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_494_Přípravky osobní hygieny NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
AROMKA BRNO tradice od roku 1829 od roku 2009 jako AROMKA BRNO,s.r.o.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Nikola Pučejdlová VII. E
Částicové složení látek
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Botanika.
Koření P. Pechová, 2012.
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí

Konzervanty – prodlužují trvanlivost potravin a chrání je proti nebezpečným mikroorganizmům

Antioxidanty- k prodloužení trvanlivosti a chrání proti zkažení vlivem oxidace vzdušným kyslíkem. Jako přírodní antioxidanty působí i některé bylinky a koření – rozmarýn, šalvěj, zázvor, tymián, hřebíček

Zvlhčující látky – zabraˇnují vysychání potravin/ Regulátory kyselosti – zvyšují nebo přidávají kyselost Pritispékavé látky – zabraňují vytváření hrudků a spečených kousků/Plnidla- zvyšují objem potravin

Emulgátory- umožňují vznik emulzí – směs dvou nebo více nemísitelných složek/ Stabilizátory – udržují fyzikální vlastnosti potravin – barvu,

Zvlhčující látky – zabraˇnují vysychání potravin/ Regulátory kyselosti – zvyšují nebo přidávají kyselost Pritispékavé látky – zabraňují vytváření hrudků a spečených kousků/Plnidla- zvyšují objem potravin

Látky zvýrazňující chuť a vůni – zvýrazní již existující chuť či vůni, nepřidávají ji jako aromata

Leštící látky – dávají potravinám lesklý vzhled nebo vytváří ochranný povlak.

Zahušťovadla – potravinu zahustí, vážou vodu, hlavně tedy v masném průmyslu