Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
BIOCHEMIE.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Zdravý životní styl základní principy.
„EU peníze středním školám“
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Hodnocení expozice.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
„EU peníze středním školám“
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
3.ročník technické lyceum
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET Selen ve výživě hospodářských zvířat Pavlína Doleželová Praha, Celostátní konference.
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Eternity FuCoyDon SpectraMaxx
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Orientační testování příjmu potravin rostlinného původu Z.Zloch, D.Müllerová, D.Matějková, S.Opatrná, M.Feurichová Ústav hygieny LF UK Plzeň I. Interní.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Renaissance Triple Set. Formula 3 KOMPLEX S ANTIOXIDANTY PRODLUŽTE SI MLÁDÍ!
Antioxidační systém živého organismu. Aerobní svět Efektivní produkce energieEfektivní produkce energie Kyslík toxickýKyslík toxický Antioxidační systémyAntioxidační.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
První klinické zkušenosti s antioxidační léčbou mužské infertility za pomoci inositolu Lukáš Bittner Urologická klinika 3.LF UK a FNKV.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Z. Zloch Ústav hygieny, Lékařská fakulta UK, Plzeň Fytochemické látky s antioxidační aktivitou v prevenci atherosklerosy.
Krátká historie bioflavonoidů Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Úloha alkoholických nápojů v prevenci srdečněcévních nemocí
STRAVA MÁ VELKÝ VLIV NA NÁŠ ORGANISMUS
Moderní metody v ekotoxikologii Bi5596
Mikrobiální oživení zeminy po procesu termické desorpce
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
REAKTIVNÍ FORMY KYSLÍKU A DUSÍKU A METODY JEJICH STANOVENÍ
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň

Oxidační stres je následkem nadprodukce oxidantů ( VR, ROS, RNS aj. ), která je v nerovnováze s antioxidační kapacitou organismu Oxidační stres je aktivním faktorem etiopatogeneze, aterosklerózy, karcinogeneze, neurodegenerativních chorob, biologického stárnutí aj.

Historie studia OS a jeho zvládání na ÚH OS způsobený abúzem alkoholu, expozicí Cr+6, Cd, obezitou, kompenzační účinek vitaminů C a E, beta-karotenu, selenu Biologické antioxidanty v malém množství a za fyziologických podmínek zpomalují škodlivé oxidační změny nebo jim zabraňují – exogenní endogenní (látkové, enzymové)

Celková antioxidační kapacita potravin, TAC je integrální charakteristikou oxidačně - redukční aktivity potravin při definovaných fyzikálně- chemických podmínkách, které jsou blízké fyziologickým Stanovení TAC potravin na našem pracovišti : 35 vzorků ovoce, zeleniny a čaje, aplikovány 4 různé metody (1 biologické povahy), výsledky jsou velmi závislé na použité metodě a jen zčásti korelují s celkovým obsahem fenolů, flavonoidů a vitaminu C

Maximální a minimální hodnoty TAC (vyjádřeny v mg gallátu na 100 g vzorku) Maxima Minima Červené víno Brambory Červený hrozen Salátové okurky Bílý hrozen Pórek Červ. Paprika Bílé zelí Cibule Hrušky Rajčata Jablka

Závěry vyplývající z našich výsledků a z dalších studií Laboratorní stanovení TAC neposkytuje výsledky relevantní pro biologické interpretace Cesta k cíli – spolehlivě testovat biologickou antioxidační kapacitu potravin- vede přes lepší znalost metabolismu a využitelnosti přírodních látek v trávicím ústrojí

Je nutné spolehlivěji poznat povahu vnitřního prostředí, zejména jeho fyzikálně chemické charakteristiky, protože biologické procesy lze popsat chemickými reakcemi a podmínkami, které je podmiňují Nelze opomíjet paradoxní prooxidační efekt přírodních antioxidantů za určitých podmínek Nelze opomíjet esenciální povahu endogenních oxidantů a jejich účinnost v signálních a kontrolních procesech, mj. při indukci a stimulaci aktivit antioxidačních enzymů

Nelze opomíjet skutečnost, že přírodní látky obsažené v potravinách rostlinného původu aktivně působí také na jiných než antioxidačních, redukčních nebo prooxidačních principech Perspektivním směrem výzkumu biologicky relevantní a zdraví prospěšné antioxidační aktivity potravin je: a/ testování přírodních látek a jejich metabolitů in vitro v modelových systémech obsahujících aktivní buněčné organ b/ perorální aplikace přírodních látek a studium oxidačně - redukčních procesů, které jsou jimi ovlivněny

Celková antioxidační kapacita potravin je pouze hrubým orientačním ukazatelem jejich potenciální antioxidační účinnosti preferovány by měly být biologické modifikace laboratorních metod na jejich stanovení

Děkuji za pozornost