Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

ČR – Moravskoslezský kraj
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
VODSTVO ČR.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Moravskoslezský kraj.
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_79_ČR – Moravskoslezský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK,
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Fyzio-geografická sféra
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
území s nejvyšším moravským pohořím
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Olomoucký kraj přírodní poměry
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Příroda naší republiky
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Polská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS16 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Zlínský kraj Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS14 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací.
Rakouská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Jihomoravský kraj Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS17 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Česká republika Povrch.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_18_Moravskoslezský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_17_Pohoří ČR
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MORAVSKOSLEZSKY_KRAJ.
Evropská letoviska Název školy: ZŠ Salvátor
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_13_Severní Morava
VLASTIVĚDNÝ AZ KVÍZ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 25.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Plzeňský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Kraj Vysočina Název školy: ZŠ Salvátor
Téma: Polsko Číslo projektu: 02
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Téma: Moravskoslezský kraj Předmět dle ŠVP: Člověk a jeho svět Autor: Lenka Adámková

Anotace Tato prezentace je určena k seznámení žáků s Moravskoslezským krajem ČR, jeho polohou, vodstvem, povrchem, zemědělstvím a průmyslem této oblasti. Žáci budou také seznámeni s CHKO Beskydy, jejich nejvyšším vrcholem – Lysou horou a archeologickým nálezem - Landeckou venuší.

Moravskoslezský kraj Obr. 2

Obr. 7 Základní informace Obr. 6

Obr. 5 Obr. 4 Obr. 3 Poloha Nachází na severovýchodě České republiky Větší část se rozkládá v Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy

Obr. 1 Povrch Na severu: Slezská nížina Na západě: Rychlebské hory a Hrubý a Nízký Jeseník. Z jihu se táhne Moravská brána, která navazuje na Ostravskou pánev. Na jihovýchodě se zvedají Moravskoslezské Beskydy (Lysá hora, 1323 m. n. m.)

Obr. 18 Vodstvo  Celé území odvodňuje řeka Odra  Přítoky Odry: Opava, Ostravice, Olše... (Odra se pak vlévá do Baltského moře) Obr. 16 Obr. 17

Obr. 12 Obr. 13 Obr. 15 Obr. 14 Zemědělství Chov skotu, ovcí, prasat. Pěstování kukuřice, pšenice a řepky (převaha nivních půd a hnědozemí).

Obr. 9 Obr. 8

Obr. 19

Obr m. n. m. Obr. 23

Obr. 22 CHKO Beskydy Obr. 20 Obr. 21

Obr. 24 Zdroje Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. risy.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kraj/regionalni-informace/o-kraji/ Obr. 2 AUTOR NEUVEDEN. infoportaly.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: moravskoslezsky-kraj-po Obr. 3 AUTOR NEUVEDEN. gymtri.trinec.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4 AUTOR NEUVEDEN. ekolikvidacevozidel.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 AUTOR NEUVEDEN. svkos.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kraje/ Obr. 6 AUTOR NEUVEDEN. verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.c [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: moravskoslezsky.cz/symboly.html Obr. 7 AUTOR NEUVEDEN. verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.c [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: moravskoslezsky.cz/symboly.html Obr. 8 AUTOR NEUVEDEN. radio.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: mestem-s-nejlepsi-socialni-situaci Obr. 9 AUTOR NEUVEDEN. sokolska33.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: socialni-prinos-prumyslu-pro-moravskoslezsky-kraj/ socialni-prinos-prumyslu-pro-moravskoslezsky-kraj/ tezkeho-prumyslu-ostrava-ceska-republika/ / Obr. 12 AUTOR NEUVEDEN. agroseznam.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 13 AUTOR NEUVEDEN. agroseznam.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pocet-ekofarem-na-vysocine-loni-stoupl-skoro-na-dvojnasobek.html Obr. 14 AUTOR NEUVEDEN. zemedelske-sluzby.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 15 AUTOR NEUVEDEN. pestovani-kukurice-melnik.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: melnik.cz/ Obr. 16 AUTOR NEUVEDEN. tesinskeslezsko.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: turistika/ Obr. 17 AUTOR NEUVEDEN. tesinskeslezsko.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: turistika/ Obr. 18 hAUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hrani%C4%8Dn%C3%AD_meandry_Odry_(1).JPG Obr. 19 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 20 AUTOR NEUVEDEN. vyletnik.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: morava/moravskoslezske-beskydy/6255-chko-beskydy-/ Obr. 21 AUTOR NEUVEDEN. cestovani.jetel.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 22 AUTOR NEUVEDEN. valassko-hornovsacko.c [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: hornovsacko.cz/cs/turistika/prirodni-zajimavosti/?produkt=24 Obr. 23 AUTOR NEUVEDEN. bezva-parta.webnode.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: parta.webnode.cz/news/webova-kamera-na-lyse-hore/ Obr. 24 AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Použitá literatura: Chalupa Petr, Štiková Věra, Vlastivěda 5, ČESKÁ REPUBLIKA JAKO SOUČÁST EVROPY, učebnice pro 5. ročník, první vydání, 2004

Pracovní list č. 13 – Moravskoslezský kraj Doplňte vynechané údaje: Krajským městem Moravskoslezského kraje je ………….……... Povrch: a)Na SZ se zvedá pohoří …………….………... b) Na JZ je to pohoří ………………………….. c) Jižní hranici kraje lemují …………………………….. d) Mezi Jeseníky a Beskydami najdeme sníženinu ………………. ……………………...

Vodstvo : Největší řekou kraje je ……………… s přítoky ………………., …………………, ………………….. a …………………. Tímto krajem prochází rozvodí mezi úmořími…………………. a …………………… moře. V kraji najdeme také velké vodní nádrže …………….., ……………, …………………………., ……………………. Zemědělství : Není zde nějak výrazně rozvinuto – pěstují se ………………,………., ………….., chovají se ……………. a …………….

Průmysl : O Ostravsku můžeme říct, že se jedná o jedno z největších průmyslových center v ČR. V minulosti se zde těžilo černé uhlí, dnes se těží jen na …………………... V Ostravě najdeme hutě, ………………… a …………………., dále také …………………… průmysl a ……………… průmysl. Důležitou tepelnou elektrárnou jsou ………………….. ZAJÍMAVOST : Město Kopřivnice je známé výrobou aut zn. ………………. + muzeum.