Akvizice a knihovny muzeí a galerií Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Advertisements

Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
Otázky a odpovědi Sekce veřejných knihoven SKIP
Školení AACR2 – staré tisky pro účastníky SK ČR Národní technické muzeum Praha Běla Moravcová Národní knihovna ČR.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Celostátní setkání pacientů 23. října 2015 LYMFOM HELP, o.s.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Oborová brána Musica (MUS) Nový nástroj (nejen) pro české muzikology Václav Kapsa Národní knihovna České republiky Výroční konference ČSHV Nové výsledky.
Knihovny – zdroj informací OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po dvanácté!
37. seminář knihovníků muzeí a galerií září 2013 Eva Svobodová - Miroslava Kendeová Národní knihovna ČR.
SEMINÁŘ K BAKALÁŘSKÝM PRACÍM I. SEMINÁŘ K DIPLOMOVÝM PRACÍM I. MGR. LUCIE JAGOŠOVÁ, DIS. Bibliografické citace pro muzeology I.
ČESKÁ AGENTURA NA PODPORU OBCHODU/CZECHTRADE Regionální exportní místa CT PhDr. Adriana Dohnalová.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu I. (dějepis, historie, historické prameny,
Seriály v Souborném katalogu ČR Knihovny současnosti Seč 2004 Danuše Vyorálková.
Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, 27. listopadu 2015 PhDr. Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2015.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zpřístupňování informačních zdrojů včetně šedé literatury v Zeměměřičské knihovně Jiří Drozda, Veronika Synková Výzkumný ústav geodetický, topografický.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Setkání zástupců 1. ročníků
Věcné autority v roce 2016
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Členění dokumentu Členění dokumentu na menší části Usnadňuje orientaci
Archivní síť v ČR.
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
Digitální učební materiál
KONEC, NEBO NOVÝ ZAČÁTEK? Richard Šípek a Jaroslava Kašparová
Seriály v Souborném katalogu ČR
KNIHOVNA KTF UK Magdalena Hornová.
Hlavní město praha a integrace cizinců
Obálky periodik a vícesvazkových děl
Jak zahájit spolupráci se SK ČR
Název projektu: Moderní škola
Seriály v Souborném katalogu ČR
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř
Volný čas – kultura: kina, divadla, koncerty, výstavy, muzea
Seriály v Souborném katalogu ČR
Online spolupráce se Souborným katalogem ČR
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím
Zlata Houšková, Vít Richter
Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Bez Souborného katalogu ČR si nedovedu představit svůj život 
Příprava koncepce národní analytické bibliografie
SC 3.3 IROP - dokumenty územního rozvoje se zaměřením na územní studie krajiny Praha Mgr. Ondřej Pešek.
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ekologie a životní prostředí
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Řešení AKS pro muzea a galerie
Problematika malých muzejních knihoven
Souborný katalog ČR v roce 2017
Souborný katalog ČR v roce 2018
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
ANOPRESS IT Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
Souborný katalog ČR a báze ANL
Ekologie a životní prostředí
Řešení AKS pro muzea a galerie
Historické prameny a pomocné vědy historické
Transkript prezentace:

Akvizice a knihovny muzeí a galerií Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

Pokusme si zapamatovat následující čísla: V r dle NIPOS existovalo 238 knihoven muzeí a galerií, ale 32 bylo neveřejných! V nich bylo 283 zaměstnanců (naproti tomu existovalo 5381 obecních, městských a krajských knihoven s 5235 zaměstnanci) dle fy LANius jen 55 muzejních a galerijních knihoven má online katalog (z toho 45 má Clavius nebo Carmen), neuvádí však Kolín a Český Brod dle NIPOS 173 muzeí a galerií vykázalo vydavatelskou činnost (v r vydáno 497 titulů)

Databáze vydaných titulů zaregistrováno 19 muzeí a 14 galérií nic neuložilo 7 muzeí a 5 galerií jako vzorné lze uvést MZM, Muzeum východních Čech, Oblastní muzeum v Chomutově, Slovácké muzeum, Židovské muzeum, Galerie výtv. umění Náchod a Oblastní galerie Liberec z DVT se dozvíme jen o 51 publikacích z muzeí a galerií s vročením 2013 (stav )

Souborný katalog ČR nabízí cca titulů českých i zahraničních tištěných monografií a cca záznamů speciálních druhů dokumentů, které jsou shromážděny ve fondu přispívajících institucí. přispívá 389 knihoven, z toho 42 muzejních knihoven záznamy dalších 9 muzeí a galerií se letos testují

SiglaNázev knihovny Počet záznamů v SK ČR(vlastnictví dokumentu] Záznamy v SK/ve vlastním kataloguPořadí ABA010 Národní muzeum - Knihovna Národního muzea Praha %18 ABE310 Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze - Knihovna Praha78895 ? %30 OPE301 Slezské zemské muzeum - Ústřední knihovna %35 BOE303 Moravská galerie v Brně51662 ? %44 ABE400 Národní galerie v Praze51347 ? %45 ABE311 Národní technické muzeum - Knihovna Praha %49 ABE323 Židovské muzeum - Knihovna Praha % ?65 BOE310 Moravské zemské muzeum - Oddělení knihovnických a dokumentačních služeb - Ústřední knihovna Brno % ?78 ABE336 Památník národního písemnictví Praha17415 ? %114 KOE301 Regionální muzeum v Kolíně - knihovna10835 ? %151 OLE303 Muzeum umění Olomouc, s.p.o. - Dokumentační oddělení - Knihovna %158 KHG505 Městské muzeum a knihovna Čáslav - Městská knihovna %169 PNE303 Západočeské muzeum v Plzni - Knihovna8232 ? %176 KOE801 Regionální muzeum v Kolíně - Podlipanské muzeum v Českém Brodě - Knihovna6847 ? %189 CLE301 Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě572033%202 stav k

SiglaNázev knihovny Počet záznamů v SK ČR (vlastnictví záznamu)Pořadí ABE310 Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze - Knihovna Praha ABA010 Národní muzeum - Knihovna Národního muzea Praha ABE311 Národní technické muzeum - Knihovna Praha OPE301 Slezské zemské muzeum - Ústřední knihovna ABE323 Židovské muzeum - Knihovna Praha BOE310 Moravské zemské muzeum - Oddělení knihovnických a dokumentačních služeb - Ústřední knihovna Brno OLE303 Muzeum umění Olomouc, s.p.o. - Dokumentační oddělení - Knihovna516784

Ojedinělé záznamy v SK ČR – knihovna s kvalitní akviziční činností

SiglaNázev knihovny Počet dávek monografií zaslaných v roce 2015Pořadí TUE301 Muzeum Podkrkonoší Trutnov - Knihovna2729 ABE311 Národní technické muzeum - Knihovna Praha1655 ABA010 Národní muzeum - Knihovna Národního muzea Praha1458 KHG505 Městské muzeum a knihovna Čáslav - Městská knihovna1263 ABE336 Památník národního písemnictví Praha1165 ABE370 Národní muzeum - České muzeum hudby - Hudebně-historické oddělení975

duplicitní ISBN způsobilo přiřazení chybné obálky

Závěrem: Případová studie - Publikace vydané Moravskou galerií v r V bázi DVT žádná Přes e-shop na webu MG info jen o 8 titulech (chybí „Moravský Manchester“ a 4 drobné tisky) V katalogu MG 13 titulů V SK ČR 31 titulů! (ale multiplicita – Kupezky Gesamtwerke zkatalogizován v 6 různých podobách, navíc záznam o titulu Bedřichovice nad Temží dosud do SK nedodán). /3 tituly má jen knihovna MG, nebyl tedy dodán PV?/

Děkuji za pozornost! Těším se, že se uvidíme na jubilejním 25. celostátním akvizičním semináři v Havlíčkově Brodě! Pokud Vás mé vystoupení zaujalo, napište mi na