DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Životní úroveň (II. část)
Systémy zabezpečení ve stáří
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Milníky důchodové reformy
Navrhovaná reformní opatření – důchodový systém
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Modelování důchodového systému a varianty důchodové reformy podle politických stran Vladimír Bezděk VŠE,
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Alternativy reformy penzijního systému března 2007 S 36 14:00 – 17:15.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
SPP 102 Sociální politika - přednáška č. 7 (Mgr. Ondřej Hora) Sociální pojištění: funkce, cíle a nástroje, organizace a financování. Česká republika. Problém.
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Vnitřní míra výnosu – souhrnný ukazatel výnosnosti důchodového systému z pohledu jednotlivce Smilovice,
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Stáří jako sociální událost
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Starobní důchod. 1. Kdo má nárok na důchod? a) každý, kdo byl pojištěn nejméně 25 let a dosáhl důchodového věku nebo b) byl pojištěn nejméně 15 roků a.
Důchodové pojištění II.
SPP 102 Sociální politika - přednáška č. 7 (jaro 2007) (Mgr. Ondřej Hora) Sociální pojištění: funkce, cíle a nástroje, organizace a financování. Česká.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
Teorie penzijních systémů (na příkladu systému platného nyní v ČR)
Důchodové pojištění I
Důchodová reforma v ČR a vývojové tendence v evropských zemích 14. prosince 2006 J I Ř Í K R Á L.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Penzijní systém ČR Pátek 30. března 2007 S 34 13:45 – 17:00 hod.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení (Veřejné finance – ekonomické souvislosti)
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Obsah Modely penzijních systémů Demografická situace v Evropě Penzijní reforma a EU Britský penzijní systém Situace v ČR: Práce Bezděkovy komise a současný.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Politika pracovního trhu
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

DŮCHODOVÁ REFORMA

2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího základu zaměstnance

3 Hlavní cíle reformy (1) (Koncepce schválena vládou ) Vytvoření důvěryhodného systému garantujícího nároky pojištěnců Uchování a rozvíjení pozitivních prvků plynoucích z tradice sociálního pojištění v ČR –mezigenerační solidarita (průběžné financování) –přiměřená solidarita mezi nízko a vysokopříjmovými skupinami

4 Hlavní cíle reformy (2) Ochrana životní úrovně seniorů zajištěním přiměřené úrovně starobního důchodu Posilování individuální odpovědnosti za zabezpečení na stáří Diverzifikace rizik Efektivní a racionální správa systému

5 Cíle dohodnuté v EU Lisabonský summit (2000) –3 oblasti (sociální přiměřenost, finanční udržitelnost a modernizace) –do roku 2010 dosáhnout vyšší míry zaměstnanosti starších osob (v EU 50%) Barcelonský summit (2002) –zvýšit reálný věk odchodu do důchodu do roku 2010 o 5 let

6 Reálná hodnota průměrného starobního důchodu

7 Podíl průměrného důchodu k průměrné mzdě

8 Zvyšování věkové hranice

9 Úpravy v rámci RVF I. K Valorizace v r a 2005 jen podle „zákonného minima“ 2. Stanovení fiktivního příjmu OSVČ ve výši 50% průměrné mzdy + zvýšení VZ z 35% na 50% 3. Zrušení „dočasně sníženého“ předčasného starobního důchodu 4. Zrušení omezení souběhu starobního důchodu a výdělku 5. Zvýšení sazby pojistného na důchodové pojištění z 26% na 28% 6. Zvyšování věkové hranice pro nárok na starobní důchod 7. Omezení zápočtu doby studia před 1.lednem 1996 II. V roce Reforma I.pilíře systému důchodového pojištění (NDC)

10 Parametrické změny v DB systému (1) 1. Náhradní doby snížit jejich rozsah zavést úhradu ze státního rozpočtu 2. Započitatelné příjmy prodloužit rozhodné období („celoživotní výdělek“) rozšířit okruh příjmů a zavést maximum VZ zpomalit indexaci příjmů (v závislosti na vybraném pojistném) 3. Podmínky nároku prodlužovat věkovou hranici zaktualizovat „definici invalidity“

11 Parametrické změny v DB systému (2) 4. Výpočet důchodu plnou základní výměru poskytnout při plné době pojištění postupně omezovat redukce snížit a pravidelně přehodnocovat procentní sazbu za rok pojištění, včetně částek při předčasném a odloženém odchodu do důchodu v souladu s demografickým vývojem omezit nárok po jednom zemřelém. 5. Valorizovat důchody polovičním indexem růstů mezd a cen

12 Co je třeba zvážit při přechodu na NDC Obdobných efektů lze dosáhnout i ve stávajícím systému DB Je administrativně náročnější Nebezpečí dodatečných zásahů do systému Přenáší riziko „stárnutí“ na účastníky Řeší pouze starobní důchody

13 Co je třeba zvážit (2) Neumí řešit invalidní a pozůstalostní důchody Proti DB dojde ke snížení důchodů žen (mají kratší dobu pojištění, nižší výdělky) a dalších skupin pojištěnců s nízkými a podprůměrnými příjmy (cca 65% všech zaměstnanců) K zabránění chudoby důchodců je nutné použít princip sociální pomoci

14 Relace nově přiznávaného důchodu k průměrné mzdě (v %)

15 Co požaduje ČMKOS Nepřipustit privatizaci základního důchodového systému Zachovat mezigenerační solidaritu Posílit ekvivalenci mezi zaplaceným pojistným a výší důchodů Umožnit vznik zaměstnaneckého penzijního připojištění Odstranit výrazné zvýhodnění OSVČ proti zaměstnancům Rozpracovat a konkretizovat parametrické změny při zachování DB systému a další podklady pro zodpovědné rozhodnutí sociálních partnerů