Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Oves setý – Avena sativa Autor Ing. Jitka Krobová Tematická oblast Pěstování rostlin pro 2. a 3. ročník agropodnikání Ročník Třetí ročník agropodnikání Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s další obilninou, seznámí se s hospodářským významem, technologií pěstování a výnosem ovsa setého Metodický pokyn Výukový materiál je ve formě prezentace a žáci se budou s technologií pěstování ovsa setého setkávat po celé studium
Obr. 1
Potravinářský průmysl (ovesné vločky, krupice) Krmné účely (hodnotné dietetické krmivo pro mladý dobytek a koně) Zelená hmota se senážuje a suší Používání do směsek
FORMA: jarní (forma pluchatá i nahá) i ozimá jednoletá rostlina, samosprašná i cizosprašná Kořeny: kořenový systém mohutný Listy: levotočivý, s velkým jazýčkem a bez oušek Květ: lata, tvořená hlavní osou a větvičkami Plod: zrno dvojí, vnitřní a vnější HTS 30 – 40 g Obr.2
Vyšší podhorské oblasti Snese pokles teplot -6°C Obr.3 Obr.4
Oves je označován za rostlinu doběrnou Nejlepší předplodina je pšenice a okopaniny Oves setý nesmíme pěstovat po sobě 4-5 let Rekultivační obilnina Obr.5
P,K - podle stavu živin v půdě, jinak zaorat na podzim N kg/ha První dávka před setím Druhá dávka produkční v období sloupkování Třetí dávka regenerační – jen za dostatku vláhy
Základní- na podzim - podmítka 8-12 cm orba mělká až střední 20cm Předseťová – urovnání povrchu smykem, zapravení hnojiva a příprava seťového lůžka – setí do řádků 12,5 cm
Termín: ozimý do jarní brzy z jara Hloubka: 2-3 cm Výsevek: 4 mil. klíčivých semen 140 – 210 kg/ha Obr.6
Po zasetí můžeme válet 3-4 týdny po zasetí vláčet branami Obr.7
Oves obecný sklízíme od konce července do začátku září Výnos se pohybuje 2- 4 t/ha Špičkové výnosy mohou dosáhnout až 8 t/ha Oves má po sklizni dozrávací proces 4-6 týdnů Sláma ovsa je vlhká a hrozí samovznícení
1. Určete standardní výnos ječmene ozimého 2. Určete výsevek v kg/ha u ječmene ozimého 3. Jaký ječmen je sladovnický? 4. Uveďte termín výsevu ječmene jarního 5. Zdůvodněte proč ječmen sladovnický nesmí být přehnojen N?
TEKSL, Milan. Pěstování rostlin: učebnice pro střední zemědělské školy. Vyd. 1. Praha: Credit, s. ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména Obr.1, 2, 3, 4, 5, 6,7,