Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp://www.pslib.cz/ke/slajdy Obsah: ● 8.12.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Webové rozhraní pro datové úložiště
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Adresářová služba Active directory
Protokol TCP/IP a OSI model
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Serverové systémy Windows
Internet.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-15.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Autentizace a účty v AD. Autentizace stanice v AD.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě Základní pojmy.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
Základy informatiky část 6
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Síť a MS Windows.
Práce v síti, především SAMBA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Pohled uživatele.
DNS a Windows 200x Služba DNS je vyžadována pro vytvoření Active Directory Problémy 1.Dle RFC 1123 lze v DNS použít znaky: ‘A’-’Z’, ‘a’-’z’, ‘0’-’9’, and.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Linux - Windows. Alternativní SW Office: OpenOffice - LibreOffice - Koffice - GNOME.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Překlad jmen, instalace AD
Operační systémy Počítačové sítě v OS © Milan Keršláger Obsah:
Tisk z UISu Výjezdní zasedání UISLednice, 23. – Jan Přichystal Sekce studijního systému Vývojový tým Univerzitního informačního systému Mendelova.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_07_Inf5 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Server Anotace:
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
Operační systémy 14. Microsoft Windows
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Živočichopis (taxonomie) sítí
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Operační systémy - úvod
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Identity management v UIS
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
TELNET, FTP.
Application Layer Functionality and Protocols
Adresace v Internetu (1)
Transkript prezentace:

Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●

Protokol SMB ● Server Message Block ● původně protokol LAN Manager – IBM a Microsoft – původně potřeboval vrstvu NetBIOS, dnes přímo TCP/IP ● 1992: Andrew Tridgell – totožnost mezi DEC Pathworks a LAN Manager – vznik projektu Samba ● poskytované služby – sdílení souborů (RPC) – tisk na vzdálené tiskárny – autentizace uživatelů

Samba ● open source projekt (1992) ● ● konfigurační soubory: /etc/samba ● běhové soubory /var/lib/samba ● dva démoni: – smbd: pro sdílení, tisk, autentizaci – nmbd: pro správu jmen stanic v síti

Uživatelé ● Samba eviduje vlastní uživatele ● v systému musí existovat stejnojmenný uživatel – Samba využívá běžná oprávnění na soubory a adresáře ● autentizace – LM heslo – odlišné od hashe, který používá PAM – uloženo v databázi Samby ● textový soubor ● TDB soubory (binární soubor s databází) ● externí LDAP server

Názvy počítačů ● rozlišení počítačů v síti ● dříve samostatné systémy: – broadcast – WINS server ● dnes provázáno s DNS – očekává se synchronizace DHCP a DNS – používají se IP adresy

WINS server ● udržuje databázi jmen ● stanice se na něj ohlašují ● poskytuje překlad na IP adresu ● nutné v síti s více podsítěmi – stanice se všechny neslyší ● dnes nahrazeno DNS

Zabezpečení ● parametr security ● SHARE – prostředky přístupné všem (jako u Win16) – podle hesla povoleno čtení, nebo čtení i zápis ● USER – každý uživatel jméno + heslo (jako Windows NT) ● SERVER, DOMAIN – autentizace přeposílána na jiný Win či Samba server ● ADS – jako DOMAIN, ale pro autentizaci Kerberos

Tiskový server ● nabízí tiskárny aktuálního systému ● lokálně tiskový subsystém CUPS nebo LPD ● přijatá data se předávají tiskovému subsystému

Sdílené adresáře ● běžné adresáře v systému ● v konfiguračním souboru definovány jako sekce ● lze využít globální parametry, ale i místní – omezení přístupu (uživatel, skupina), omezení zápisu, maska oprávnění pro nové soubory,...