biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
VODA Praha – město našeho života
Chlorid sodný - NaCl Systematický název Ostatní názvy
Analytická chemie Kvalitativní analýza
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
SOLI RZ
Druhy vazby oktetové pravidlo Vazba iontová polární kovalentní
OBECNÁ CHEMIE DISPERZNÍ SOUSTAVY Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Chemická stavba buněk Září 2009.
VlastnostPůsobení a význam vynikající rozpouštědlotransport živin a odpadů, umožňuje průběh biogeochemických procesů vysoká dielektrická konstanta vysoká.
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
VII. ROZTOKY.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Slabé vazebné interakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
ORGANICKÁ CHEMIE.
Mezimolekulové síly.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
Mezimolekulové síly.
Ethery Fyzikální vlastnosti etherů -24C 35C -42C 36C
„RISKUJ “ CHEMICKÁ VAZBA
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Nekovalentní interakce
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FS kombinované Mezimolekulové síly
1) Napište chemické názvy sloučenin nebo iontů:
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chemické složení živých organismů
Roztoky.
Organická chemie Chemie 9. r..
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Roztoky.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Fyzikální vlastnosti vody a jejich význam
Vážková analýza - gravimetrie
CHEMICKÁ VAZBA Chemická vazba představuje velké síly působící mezi atomy Dává nižší energii systému volných atomů (vyšší stabilitu)
Významné halogenidy Chlorid sodný = halit = kuchyňská sůl -NaCl
Transkript prezentace:

biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny (83 %) podstatná složka krve, potu, moči, žaludeční a střevní šťávy tvoří disperzní prostředí pro makromolekuly, molekuly a ionty v buňkách a umožňuje tak jejich vzájemné interakce

Je tvořena polárními lomenými molekulami s vazebným úhlem 104,5°

Díky polaritě molekuly tvoří vodíkové můstky

Vodíkové můstky ovlivňují bod varu vody

Dobře se rozpouštějí iontové sloučeniny a sloučeniny s polární vazbou a polárními skupinami v molekule (cukry, ethanol apod.)

Rozpustnost sloučeniny závisí nejen na typu vazby, ale i na pevnosti vazeb v krystalech Rozpustnost je množství látky v gramech, které se rozpustí za dané teploty a tlaku ve 100g rozpouštědla za vzniku nasyceného roztoku

Dobře rozpustné sloučeniny (rozpustnost větší než 1g na 100ml) – soli alkalických kovů a amonné soli – dusičnany a octany – chloridy, bromidy (výjimka AgCl, AgBr, PbCl 2, PbBr 2 ) Málo rozpustné sloučeniny (rozpustnost menší než 0,1g na 100ml) – křemičitany – uhličitany – fosforečnany – sulfidy – Hydroxidy

Je voda biologicky nejdůležitější rozpouštědlo? Kde je nejméně vody? Jaký druh rozpouštědla je voda ? Jak dělíme rozpustnost látek ? Dělíme je na ………….a ………… rozpustné sloučeniny. Proč vznikají mezi molekulami vody vodíkové můstky?

Je voda biologicky nejdůležitější rozpouštědlo? ano Kde je nejméně vody? v zubní sklovině Jaký druh rozpouštědla je voda? polární Jak dělíme rozpustnost látek? Dělíme je na dobře a málo rozpustné sloučeniny. Díky polaritě vazeb tvoří vodíkové můstky.

Vypracovaly : Balcárková Petra,Daniela Franková,Krčmářová Petra a Hanka Hrušková