Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Elektronický podpis.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Systém managementu jakosti
Akreditační systém v ČR a v EU
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Celní správa České republiky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
HACCP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Systém managementu jakosti
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Česká inspekce životního prostředí
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Nový fytosanitární režim EU
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík

Bezpečnost potravin Historické pozadí  2000Bílá kniha o bezpečnosti potravin vydaná Evropskou komisí 12. ledna 2000  vytvoření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin  nový právní přístup k potravinářské legislativě, včetně všech aspektů tj. od „výrobce ke spotřebiteli“ oblasti krmiv nevyjímaje  sledovatelnost potravin a krmiv skrze celý potravinový řetězec  zásada předběžné opatrnosti  účinné kontroly na vysoké úrovni ve všech členských státech včetně kontrolu dovozu  informovanost spotřebitele a transparentnost

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin analýza rizika je označena jako klíčový princip zajištění bezpečnosti potravin – cílem analýzy je riziko minimalizovat Zahrnuje tři navzájem propojené prvky: 1)hodnocení rizika – proces, jehož cílem je riziko podrobně popsat. 2)řízení rizika – proces spočívající ve zvažování strategických možností 3)komunikace o riziku – proces spočívající ve výměně informací a stanovisek o riziku

Bezpečnost potravin a krmiv na evropské úrovni Evropská komise Direktorát ochrany zdraví a spotřebitele (DG SANCO)  Evropský úřad pro bezpečnost krmiv  Má za úkol dohlížet na aktuálnost evropské legislativy v oblasti bezpečnosti krmiv  Řízení rizika a komunikace rizika Evropský úřad bezpečnosti potravin (EFSA)  Nezávislá vědecká rada  Hodnocení rizika  Komunikace rizika Poradní služba Výkonná složka Potravinový a veterinární úřad (FVO)  Zajišťuje efektivní kontrolní systém ÄHodnotí shody s evropskými normami v rámci EU

Potravinový a veterinární úřad Je součástí DG SANCO se sídlem v Grange, Irsko Je odpovědný za kontrolu shody s evropskými právními předpisy v oblasti bezpečnosti potravin, zdraví zvířat a rostlin, úřední kontrol atd. Provádí mise do členských států, kandidátských a přidružených zemí, a třetích států Vydává State's report (také nazývané "Country profile"), Topic Report, Annual general report atd.

Nařízení Evropské komise a rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002 kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin Bezpečnost:  Provozovatelé nesmějí uvádět na trh potraviny a krmiva, která jsou nebezpečná. Odpovědnost:  Výrobci jsou zodpovědní za bezpečnost potravina a krmiv, které vyrábějí, přepravují, skladují nebo prodávají. Sledovatelnost:  Výrobci by měl být schopen rychle identifikovat všechny dodavatele a příjemce. Transparentnost:  Výrobci by měli okamžitě informovat kompetentní úřady v případech, kdy mají důvod se myslet, že jejich potravina nebo krmivo není bezpečné Mimořádná situace:  Výrobci musí okamžitě stáhnout potraviny nebo krmiva z trhu, jestliže mají podezření, že nejsou bezpečné. Prevence:  Výrobci musí identifikovat a pravidelně přezkoumávat kritické body při zpracování a zajistit, že jsou prováděny kontroly na těchto bodech. Spolupráce:  Výrobci musí spolupracovat s kompetentními orgány při přijímání opatření k omezení rizika

Nařízení 882/2004  Harmonizovaný rámec pro organizaci úředních kontrol v rámci → vysoká úroveň ochrany bezpečnosti potravin a krmiv v zemích Evropské Unie v  Cílem úředních kontrol je zejména předcházet rizikům, která přímo nebo prostřednictvím životního prostředí hrozí člověku a zvířatům, tato rizika odstraňovat nebo snižovat na přijatelnou úroveň; zaručovat poctivé jednání v obchodu s krmivy a potravinami chránit zájmy spotřebitelů, včetně označování krmiva potravin a jiných forem informování spotřebitelů.  Toto nařízení se nevztahuje na úřední kontroly sloužící k ověření toho, zda jsou dodržována pravidla týkající se společné organizace trhů se zemědělskými produkty.

Nařízení (EK) č. 882/2004 Evropského parlamentu a rady z 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat  Požadavky pro úřední kontrolu  Školení kontrolních pracovníků  Kontrolní postupy a metodiky  Přenesení specifických kontrol  Metody vzorkování a analýz  Hraniční kontroly pro dovoz z třetích zemích  Laboratoře a referenční laboratoře  Kontrolní plány a zprávy  Financování úředních kontrol  Inspekce kontrolních úřadů členských zemí prováděná EK  Opatření v případě nesouladu a sankce

Povinnosti členských států  Členské státy zajistí, že úřední kontrola je prováděna  pravidelně,  na základě rizika,  s přiměřenou četností. přičemž vezmou v úvahu: Zjištěná rizika spojená se zvířaty, krmivy nebo potravinami, krmivářskými nebo potravinářskými podniky Dosavadní chování provozovatelů potravinářských a krmivářských podniků; Spolehlivost vlastních kontrol, které již byly provedeny; Všechny informace, které by mohly svědčit o nedodržení  Úřední kontroly se provádějí až na výjimky bez ohlášení!!!  Úřední kontroly se provádějí ve všech fázích výroby  Členské státy pověří příslušné orgány výkonem úředních kontrol  Členské státy mají za povinnost  vytvářet víceleté vnitrostátní kontrolní plány.  Členské státy mají za povinnost  kontrolovat povinnosti výrobců.

Požadavky kladené na kompetentní orgány  Odpovědné orgány zajistí, že  kontroly jsou přiměřené a účinné  pracovníci provádějící úřední kontroly nejsou v konfliktu zájmů,  jsou adekvátně vybaveni,  mají dostatečný počet kvalifikovaných a zkušených pracovníků,  kvalita jejich práce je hodnocena vnějším a vnitřním auditem.  Kontrolní úřady musí používat vhodné metody v oblasti  vzorkování  a analýz.  Kontrolní laboratoře musí být akreditovány a měli by být podporovány komunitárními a národními referenčními laboratořemi. Interní X externí audity Možnost přenesení určitých úkolů na jiné subjekty Povinnost vypracovat zprávy o úředních kontrolách

Víceleté národní kontrolní plány (VNKP) „ S cílem zajistit účinné provádění čl. 17 odst. 2 nařízení (ES) č. 178/2002, pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat a článku 45 tohoto nařízení připraví každý členský stát jeden integrovaný víceletý vnitrostátní plán kontrol.“  Návod členským státům pro vytváření VNKP je dán rozhodnutím 2007/363/EG (OJ EU č. L 138 z ,str.24) Oblasti, které musí být zahrnuty v VNKP:  bezpečnost potravin  bezpečnost krmiv  zdraví zvířat  blahobyt zvířat  ochrana rostlin

Činnosti v rámci úřední kontroly Zkoumání kontrolních systémů v rámci podniků Inspekce  zařízení prvovýrobců, krmivářských a potravinářských podniků,  surovin, složek, pomocných látek a dalších výrobků  polotovarů,  materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami,  prostředků a postupů pro čištění a údržbu a pesticidů  označování, obchodní úpravy a reklamy; Kontroly hygienických podmínek Hodnocení postupů (např. HACCP, GAP, GHP atd.) Zkoumání písemností Všechny ostatní činnosti

Úřední kontroly při vstupu ze třetích zemích Zahrnují systematickou kontrolu dokladů, namátkovou kontrolu totožnosti popř. fyzickou kontrolu Možnost speciálního ošetření Možnost zpětného odeslání zásilky Souhlas s předvývozními kontrolami prováděnými třetími zeměmi Spolupráce příslušných orgánů a celní služby

Poplatky Možnost nikoliv povinnost (kromě inspekce jatek a dovozy - příloha IV a V) vybírat poplatky MS zohlední při stanovení výše poplatku především: typ dotyčného podniku a odpovídající rizikové faktory, zájmy podniků s nízkým objemem výroby, tradiční metody výroby, zpracování a distribuce, potřeby podniků umístěných v regionech se zvláštními

Národní referenční laboratoře Společenství NRL Společenství pro krmiva a potraviny a pro zdraví zvířat především: Poskytují údaje o analytických metodách Koordinují používání metod Aktivně se podílejí na diagnostice Školí ostatní referenční laboratoře Poskytují vědeckou a technickou podporu Komisi

Národní referenční laboratoře spolupracují v oblasti své působnosti s referenční laboratoří Společenství; koordinují v oblasti své úřední působnosti činnost úředních laboratoří zodpovědných za analýzu vzorků organizují podle potřeby srovnávací zkoušky zajišťují předávání informací poskytují příslušnému orgánu vědeckou a technickou pomoc

Kontroly Společenství v členských státech Obecné X zvláštní audity Obecné - ověření zda úřední kontroly v MS probíhají v souladu s MNP a evropskou legislativou Zvláštní : prověřit provádění víceletého vnitrostátního plánu kontrol, právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a přepisů týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat a mohou podle potřeby zahrnovat inspekce na místě u úředních služeb a inspekce zařízení souvisejících s odvětvím, v němž je prováděn audit; prověřit fungování a organizaci příslušných orgánů; provést šetření závažných nebo opakujících se problémů provést šetření mimořádných situací, nově vznikajících problémů nebo nového vývoje v MS

Kontroly Společenství ve třetích zemích Kontroluje se především právní předpisy třetí země; organizaci příslušných orgánů dotyčné třetí země, jejich pravomoci a nezávislost, školení pracovníků v provádění úředních kontrol, prostředky, včetně diagnostických zařízení, které mají příslušné orgány k dispozici; existenci a fungování dokumentovaných kontrolních postupů a systémů kontrol založených na prioritách; rozsah a provádění úředních kontrol dovozu zvířat, rostlin a produktů živočišného a rostlinného původu; ujištění, která může třetí země poskytnout, pokud jde o soulad nebo rovnocennost s požadavky Společenství.

Vnitrostátní donucovací opatření uložení sanitárních postupů nebo jiných opatření, omezení nebo zákaz uvádění krmiv, potravin nebo zvířat na trh a omezení nebo zákaz jejich dovozu nebo vývozu; monitorování nebo v případě potřeby nařízení zpětného převzetí krmiv nebo potravin, jejich stažení a/nebo zničení; povolení použít krmiva nebo potraviny pro jiné účely, nebyly původně určeny; pozastavení provozu nebo uzavření celého dotyčného podniku nebo jeho části na přiměřenou dobu; pozastavení nebo odnětí schválení zařízení; opatření uvedená v článku 19 ( např. zničení nebo stažení), pokud jde o zásilky ze třetích zemí; jakákoli jiná opatření, která příslušný orgán považuje za vhodné

Novela nařízení 882/2004 Je součástí širšího balíku legislativních změn (zjednodušení)v oblasti bezpečnosti potravin Nově budou se bude toto nařízení vztahovat i na přípravky na ochranu rostlin, zdraví rostlin a rozmnožovací materiál rostlin včetně rozmnožovacího materiálu lesních dřevin, osivo a sadbu, atd.. Určitá ustanovení se vztahují i na jiné činnosti (např. monitoring) Ustanovuje nové referenční laboratoře Změny ve financování úředních kontrol!!! Zavádí integrovanou kontrolu dovozu ze třetích zemích

Kompetentní orgány v České republice Ministerstvo zemědělstvíMinisterstvo zdraví Státní zemědělská a potravinářská Inspekce Státní veterinární správa Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Česká plemenářská inspekce Krajské orgány veřejného zdraví Ministerstvo Financí Česká celní správa Zdraví zvířat, blahobyt zvířat, výrobky živočišného původu, veterinární léčiva ani Potraviny krmiva Šlechtění zvířat Dovoz potravin a krmiv Hygiena potravin v oblasti catering

Úřední kontrola v ČR Úřední kontrola potravin v ČR doplňuje systém kontroly v EU : kontrola tuzemské produkce kontrola dovozových potravin (vstupují na trh EU prostřednictvím ČR)  plánované kontroly (podle komodit a subjektů)  mimořádné kontroly  monitoring Úřední kontrola (instituce státního dozoru - inspektoři) : Inspekce Audity Ověřování Odběry vzorků Zjišťuje soulad výrobků, zařízení, postupů, hygieny, HACCP a dokumentů s požadavky právních předpisů. Úřední kontrola zahrnuje :  Kontrolní systémy zavedené PPP – hodnocení a funkčnost SHP, SVP, HACCP, BRC, IFS, ISO …  Inspekci : - výrobních prostor (okolí), vybavení, zařízení, dopravních prostředků - surovin, polotovarů, výrobků