Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

III/2 XVII A
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zařízení pro trvalé uchování dat
Záznamová média.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
David Šimek, Katka Vystrčilová
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_136_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Hardware Přenosná média 1
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HARDWARE_S1.
Paměťová média.
Informatika akademický rok 2013/2014 Optická média.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.
CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_PRIDAVNE_KARTY.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
DVD DVD (anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Optická média a mechaniky
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT20 Vytvořeno:6.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Záznamová média.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Princip optických mechanik
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Záverečný projekt
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INFORMATIKA – záznamová media
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD Autor Mgr. Miroslav Kotlas Tematický okruh Hardware Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Seznámení se základními kompaktními disky CD, DVD, Blu-Ray. Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

C D, DVD, BLU - RAY Hardware

O BSAH CD Typy CD DVD Typy DVD Blu-Ray Disk Typy BD Optická mechanika Princip vypalování

CD Kompaktní disk ( C ompact d isk) Optický disk určený pro ukládání digitálních dat Data jsou uložena ve stopách na jedné dlouhé spirále (cca 6km dlouhá) Začíná ve středu média a postupně se rozvíjí až k jeho okraji Rozdíl oproti HDD a disketě (soustředné kružnice) Každá stopa může obsahovat Digitální zvukovou nahrávku (tzv. audio CD ) Počítačem čitelná data ( CD-ROM )

CD Historie 1979 – Sony, Philips Původně pro uchování a reprodukci hudby 1. CD album – The Visitors od skupiny ABBA Parametry Velikost 12 cm, existuje i menší verze 8 cm Tloušťka 1,2 mm Kapacita CD 700 MB 80 minut Životnost CD je přibližně 8 let (záleží na zacházení)

T YPY CD Audio CD CD-ROM Pro záznam dat, pouze pro čtení CD-R Vyrábějí se prázdná, lze zapsat pouze jednou CD-RW Přepisovatelné CD, lze zapisovat opakovaně VIDEO CD

DVD Digital Versatile Disc (digitální víceúčelový disk) nebo Digital Video Disc (digitální videodisk) Optický disk určený pro ukládání digitálních dat Zpětně kompatibilní s CD Může obsahovat filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo jiná data Historie Na trh uveden v Japonsku v roce 1996 Oproti CD větší kapacita  nástupce CD

T YPY DVD Zápis na jednu nebo obě dvě strany, v jedné nebo dvou vrstvách na každou stranu. Na počtu stran a vrstev závisí kapacita média. DVD-5: jedna strana, jedna vrstva, kapacita 4,7 GB DVD-9: jedna strana, dvě vrstvy, 8,5 GB DVD-10: dvě strany, jedna vrstva na každé straně, 9,4 GB DVD-14: dvě strany, dvě vrstvy na jedné straně, jedna vrstva na druhé, 13,2 GB DVD-18: dvě strany, dvě vrstvy na každé straně, 17,1 GB Uživatel může vytvořit DVD-nosiče těchto typů: DVD-Video (obsahuje filmy (obraz a zvuk)) DVD-Audio (obsahuje zvuk v kvalitě CD a lepší) DVD Data (obsahuje údaje)

T YPY DVD DVD-ROM Pouze pro čtení, vyrábí se lisováním DVD-R Pouze pro jeden zápis Drží se technologie CD Dokázali přehrát i starší mechaniky DVD+R Pouze pro jeden zápis Rozdíl od DVD-R je v technologii, novější typ DVD-RW přepisovatelné DVD-RAM Libovolně přepisovatelné Podobná funkce jako pevný disk, málo známé

B LU - RAY DISK Třetí generace optických disků Vyvinula firma Sony ve spolupráci s Phillips Název ze slova Blue Ray (modrý paprsek) Standartní kapacita disků je 25 GB Vhodné k uchování videa v HD kvalitě (1920x1080 bodů)

T YPY BD BD-ROM Disk pouze pro čtení BD-R Disk k jednorázovému zápisu BD-RE Přepisovatelný disk BD-XL Disk se zvýšenou paměťovou kapacitou BD 3D Disk s 3D obsahem Mini-BD Disk pro použití v přenosných zařízeních (videokamery apod.)

O PTICKÁ MECHANIKA Zařízení na zápis a čtení dat z optických disků Funguje na principu laserového světla Definována třemi rozdílnými rychlostmi Pro zápis (R) Pro přepis (RW) Pro čtení

P RINCIP VYPALOVÁNÍ Jednou zapisovatelný disk Na vrstvě zlata - organická vrstva krytá polykarbonátovým základem Laserový paprsek projde polykarbonátem a propálí organickou vrstvu až k vrstvě zlata a tím vzniká důlek (pit) Přepisovatelný disk Použití materiálů, které mohou měnit svoji strukturu z krystalické na amorfní a zpět Materiál se ohřeje na teplotu přes 600 °C - změní se struktura na amorfní Materiál se ohřeje méně (kolem 200 °C), vrátí se do původního stavu

Z DROJE Kompaktní disk. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: isk isk DVD. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: Blu-ray. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: rayhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Blu- ray