Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon o sociálních službách
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ochrana, přerozdělování,
Vymezení a pojetí sociální práce
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Navazující pojmy sociální politiky
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Systém sociální zabezpečení v ČR. Sociální zabezpečení Mezinárodním právem definovaný soubor institucí a opatření, kterými se předchází, nebo zmírňují.
Úvod do předmětu Sociální Péče
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Právo sociálního zabezpečení
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Správa sociálního zabezpečení
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Základní terminologie sociální politiky
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Transkript prezentace:

Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči

Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou schopni řešit vlastními silami nebo silami rodiny. Stát tak činí buď sám, nebo podporou soukromoprávních spolků, církví apod.

Pojem sociální péče II. Pojem sociální péče se do jisté míry překrývá s pojmem sociálního zabezpečení, které zpravidla doplňuje.  Zahrnuje dávky:  peněžité  věcné  služby

Peněžité dávky jednorázové a opakované – podmínky věcná systémová formální musí být splněny všechny

Věcné dávky kdy není zaručeno, že peněžité dávky bude užito k zamýšlenému účelu kdy jsou spojeny především s ochranou zdraví kdy je jejich užití vhodnější než peněžitá dávka

Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před sociálním vyloučením. Druhy: - sociální poradenství - služby sociální péče - služby sociální prevence

Sociální událost Společensky uznaná událost, při níž je společnost ochotna poskytnout občanům hmotné zabezpečení na účet společenských prostředků a nikoli podle práce. Událost, která je společností považována za riziko, které jedinec (či rodina) nemusí být schopen zvládat vlastními silami.

Sociální událost se odlišuje Obsahem Délkou Závažností Očekávané – neočekávané Předvídatelné - nepředvídatelné Odvratitelné – neodvratitelné Nezaměstnanost Chudoba Stáří Úmrtí živitele

Skupiny sociálních událostí Mateřství a rodičovství Závislé dětství a mládí Nemoc, úraz, invalidita

Sociální problém nepoměr mezi žádoucím (potřebným) a skutečně jsoucím. Přesahuje osobní situaci, zasahuje větší počet lidí a vyžaduje řešení. Stav, kdy je určitá část obyvatelstva uspokojována a úkor ostatního obyv., nebo vyžaduje-li část obyvatelstva pomoc od zbylé části. Vždy záleží na hodnotové soustavě společnosti.

Sociální zabezpečení Mezinárodním právem definovaný soubor institucí a opatření, kterými se předchází, nebo zmírňují či odstraňují následky sociálních událostí. Na rozdíl od sociální pomoci si na sociální zabezpečení občané sami přispívají.

Sociální pomoc Jedná se o pomoc občanům ve stavu nouze k uspokojení jejich potřeb v nezbytném či přiměřeném rozsahu. Je vázáná na průkaz hmotné nouze.

Sociální pomoc II. Sociální pomoc je určena k zabezpečení základních životních potřeb osob v situaci absolutního nedostatku hmotných prostředků a v těch sociálních situacích, kdy osoby nejsou schopny samy ani s pomocí vlastní rodiny zabezpečovat svoje základní životní potřeby.

Cílová skupina osob sociální pomoci Dlouhodobě nezaměstnaní občané Staří občané Zdravotně postižení občané Dysfunkční rodiny Sociálně dezintegrovaní občané

Sociální práce Sociální práce je činnost, která předchází nebo upravuje problémy jednotlivců, skupin a komunit, vznikající z konfliktů potřeb jedinců a společenských institucí. Jejím záměrem je zlepšit kvalitu života všech lidí.

Zdroje Goldman Radoslav a kolektiv, Vybrané kapitoly ze sociálních disciplín, UP Olomouc, 2005 Krebs Vojtěch a kolektiv, Sociální politika, Aspi, Praha, 2007 Matoušek Oldřich, Metody a řízení sociální práce, Portál, Praha, 2003 Matoušek Oldřich, Slovník sociální práce, Portál, Praha, 2008