Ustecký kraj. Ústecký kraj leží na severozápadě Čech. Na východě sousedí s Libereckým krajem, na jihovýchodě se Středočeským krajem, na jihu má kratičký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚSTECKÝ KRAJ Ester Sárorová, 9.C.
Advertisements

Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
Krajské město: Ústí nad Labem
Labská stezka - Ústecký kraj, příprava a realizace stavby -
ČR – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.12 Mgr. Kosík Lukáš
ÚSTECKÝ KRAJ.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Klocperková & Stejskalová
Ústecký kraj region energetiky a těžby hnědého uhlí Jeden z nejhustěji
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C -
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Prezentace Ústecký kraj.
ČR – Karlovarský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.11 Mgr. Kosík Lukáš
Jaroslav Novotný 9.třída
ČR – Plzeňský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.10 Mgr. Kosík Lukáš
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Ústecký kraj.
Lenka Chytková 9.D Ústecký kraj Ústí nad Labem České středohoří.
téměř nedotčená příroda i těžce postižená průmyslová krajina
Fyzicko-geografická sféra
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ústecký Kraj.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ÚSTECKÝ KRAJ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
ČR – Královehradecký kraj
Pardubický kraj.
VNITROZEMSKÁ POHOŘÍ.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
zpracovaný v rámci projektu
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Česká Republika a její kraje
území oblíbené sportovci a turisty
VYSOČINA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
39.1 Ústecký kraj – poznáš jeho dominanty?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
České středohoří Jan Dařílek 9.B
Karlovarský k kk kraj. Mapa,vlajka a znak Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: hustota zalidnění: 92.
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Páteřní trasy v Ústeckém kraji - propojování a diferenciace nabídek Ústí nad Labem.
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Česká republika Ústecký kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Ústeckým krajem.
Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu.
Ústecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
VY_12_INOVACE_Rů_II_07 Severní Čechy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Opakovací test – kraje ČR
ÚSTECKÝ KRAJ AUTORKY: Laura Šebelová a adela bajačeková
Kraje ČR - povrch Určeno pro: žáky 2.ročník středních škol
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Ústecký kraj region energetiky a těžby hnědého uhlí Jeden z nejhustěji
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ústecký kraj.
ÚSTECKÝ KRAJ.
VY_52_INOVACE_28_02_Ústecký kraj
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
Přírodní krásy i tragédie na území jednoho kraje
VY_32_INOVACE_06_VL_ÚSTECKÝ KRAJ
Transkript prezentace:

Ustecký kraj

Ústecký kraj leží na severozápadě Čech. Na východě sousedí s Libereckým krajem, na jihovýchodě se Středočeským krajem, na jihu má kratičký úsek společné hranice s Plzeňským krajem, na jihozápadě hraničí s Karlovarským krajem. Nejdelší úsek společné hranice má s německou spolkovou zemí Sasko (Sachsen) na severozápadě.Čech Libereckým krajemStředočeským krajem Plzeňským krajem Karlovarským krajemněmeckouSasko

Přírodní podmínky Hranici s Německem tvoří z větší části hřeben Krušných hor, které pokračují do Karlovarského kraje. Nejvyšší hora pohoří, m vysoký Klínovec, leží na hranici obou krajů. Na severní hranici přechází pásmo hor v Labské pískovce s unikátními skalními městy, soutěskami a věžemi až 400 m n. m. Ve vnitrozemí vyniká sopečné České středohoří s nejvyšším vrcholem Milešovkou. Místo, kde Labe u Hřenska opouští české území, je naopak nejnižším bodem republiky (115 m).Krušných hor KlínovecČeské středohoříMilešovkou

Přírodní Podmínky Většinu území kraje odvodňuje Labe, jehož nejvýznamnějšími přítoky v kraji jsou Ohře a Ploučnice.LabeOhře Ploučnice Nejdůležitějším chráněným územím je Národní park České Švýcarsko, zahrnující část Labských pískovců. V kraji jsou i další chráněné krajinné oblasti, přírodní parky a maloplošná chráněná území.Národní park České Švýcarsko

Obyvatelstvo a historie Hospodářství kraje je specifické pro různé oblasti kraje, což je dáno tím, že se v kraji nachází několik velice odlišných krajinných typů.Od oblastí nížinných, kde se daří zemědělství (Litoměřicko, Lounsko), přes oblasti průmyslové (pánevní oblast) po oblasti hornaté (Krušné hory.

Doprava Labe je důležitou tepnou lodní dopravy, která spojuje vnitrozemské Česko se Severním mořem.Podél něj vede důležitý železniční tah z Prahy do Drážďan a o něco dále od řeky vede mezinárodní silnice i budoucí dálnice D8 spojující tyto dvě města.

Památky Ústí nad Labem Hrad Střekov - památky Ústí nad Labem Upravená hradní zřícenina tvoří výraznou dominantu na jihu města nad pravým břehem Labe na 100 m vysoké znělcové skále. Hrad byl založen k ochraně obchodní cesty v roce Romantický vzhled hradní zříceniny přitahoval řadu významných osobností (např. malíř Adrian Ludwig Richter, Ernst Gustav Doerel, hudební skladatel Richard Wagner, básník Karel Hynek Mácha). V letech 1923–1936 byla pod hradem na Labi postavena Masarykova zdymadla s plavební komorou a elektrárnou. Do hradního paláce je umístěna expozice historie hradu a blízkého regionu. Z terasy od restaurace je překrásný výhled na město a do labského údolí. Po roce 1989 byl hrad navrácen do vlastnictví šlechtického rodu Lobkowiczů.

Památky Ústí nad Labem Kostel sv. Vojtěcha Klášterní kostel stojí v centru města. Kostel je doložen už v 11. století, dlouho byl hlavním ústeckým kostelem. R vyhořel spolu s městem. R při kostele založen dominikánský klášter. V 18. století barokně přestavěn Octaviem Broggiem. R byl v rámci akce ”K” rezprodán depozitář kostela. Kostel je dnes užíván jako výstavní síň. Původní kostelní zvony jsou dnes nezvěstné. Doložen je zde zvon z r od Jana Konváře, zvon z r a malý nedatovaný zvon Marie, o němž není známo nic bližšího. V západní věži se dnes nachází zvon z r. 1554, pocházející z kostela sv. Mikuláše v Třebušíně, a zvon z r od Stanislava Friče, původně pocházející z kostela sv. Václava v Blíževedlích.

Web kraje