 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva o projevu gravitace. Žák popíše gravitační sílu, gravitační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gravitační síla ve vesmíru
Advertisements

Fyzika Účinky síly.
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
GRAVITACE.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-výpočet hustoty
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Směr svislý a vodorovný
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Fyzika hrou-opakování I.
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
Tření-síla, která brzdí pohyb
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Tepelná výměna prouděním
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles-fyzika hrou
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota – souhrnná cvičení I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva o projevu gravitace. Žák popíše gravitační sílu, gravitační pole. Žák pochopí, že nám gravitační síla umožňuje základní orientaci v prostoru. Podle ní rozliší směry nahoru a dolů (směr svislý a vodorovný). Žák jmenuje příklady účinků gravitace na rostliny, vysvětlí pojem „geotropizmus“. Žák se seznámí s libelou (vodováhou), hadicovou vodováhou,kruhovou libelou a s nivelačním přístrojem (vodováhou s laserovým paprskem). Gravitace, směr svislý a vodorovný Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 02/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.11_gravitace_,_smer_svisly_a_v odorovny Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 Zemská přitažlivost – gravitace – působí na všechna tělesa kolem nás.  Když povyskočíme, víme bezpečně, že opět dopadneme na zem.  Hodíme-li kámen vzhůru, spadne přibližně na to místo, odkud jsme ho vyhodili.  Dešťové kapky padají za bezvětří svisle k zemi.  Kameny vhozené do vody klesají na dno. …na všechna tělesa působí přitažlivá síla Země – GRAVITAČNÍ SÍLA

 Je projevem existence gravitačního pole, které se nachází kolem každého tělesa.  Projevuje se však jen kolem velmi hmotných těles jako jsou hvězdy, planety nebo jejich měsíce.  Má charakter síly přitažlivé.

 Když v roce 1969 vstoupil první člověk na povrch Měsíce, pociťoval gravitační sílu Měsíce – tato síla byla menší než na Zemi, protože Měsíc má menší HMOTNOST než Země.  Naopak na planetách s HMOTNOSTÍ větší, než je hmotnost Země, např. na Jupiteru nebo Saturnu, by na nás působila větší gravitační síla než na Zemi, cítili bychom se těžší.

 Účinek gravitace vnímají i rostliny.  I na šikmém svahu rostou jejich stonky svisle.

 v první polovině 17. století dělal významné pokusy s volně padajícími tělesy,  odhalil tak první poznatky o zemské přitažlivosti,  k nejzajímavějším výsledkům jeho výzkumů patří zjištění, že všechna tělesa volně puštěná ze stejné výšky padají k Zemi v každém okamžiku se stejnou rychlostí, pokud tomu nebrání vzduch

 Na Galileiho výsledky navázal Angličan Isaac Newton.  Zjistil, že gravitační síla působí okolo každého vesmírného tělesa.  Tato síla s rostoucí vzdáleností od příslušného tělesa klesá.

 V trubici, z níž je vyčerpán vzduch, jsou tři předměty – PEŘÍČKO, OLOVĚNÝ BROK A DŘEVĚNÁ KULIČKA.  Jestliže rychle převrátíme trubici, všechna tři tělesa DOPADNOU NA DRUHÝ KONEC TRUBICE SOUČASNĚ.

A C B D E největší nejmenší

Správná odpověď: SLUNCE

 Gravitační síla nám umožňuje základní orientaci v prostoru,  Podle ní dovedeme rozlišit směry nahoru a dolů – směr svislý a vodorovný.

Proveďte pokus: Na stojan připevněte nit, na které je přivázané závaží - nit ukazuje směr svislý. Zapamatujte si: Směr svislý je směr do středu Země.

 Směr vodorovný je kolmý na směr svislý.  Hladina kapaliny, je-li tato kapalina klidná, je vodorovná.  Vodorovná je hladina rybníka, vody v louži, polévky v talíři.

Elektronická libela

 Používá se pro stanovení vodorovného směru mezi dvěma více vzdálenými místy.  Je tvořena dvěma skleněnými válci se stupnicí, které jsou spojeny hadicí.  Hladina vody v obou válcích je vždy ve stejné výši.

 Nejjednodušší způsob, jak se přesvědčíme o tom, zda je rovina vodorovná, je použití KRUHOVÉ LIBELY.

 Používá se k vytyčování vodorovného směru na větší vzdálenosti (ve stavebnictví…),  Přístroj je na stativu otáčivý.

Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 6 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN galerie office [cit: ] [cit: ] _Portrait_of_Galileo_Galilei,_1636.jpg/220px-Justus_Sustermans_- _Portrait_of_Galileo_Galilei,_1636.jpg [cit: ] _Portrait_of_Galileo_Galilei,_1636.jpg/220px-Justus_Sustermans_- _Portrait_of_Galileo_Galilei,_1636.jpg [cit: ] Sun_in_X-Ray.png [cit: ] [cit: ] Plumb_bob.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Plumb_bob.jpg/170px- Plumb_bob.jpg [cit: ]

IsaacNewton-1689.jpg/225px-GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/GodfreyKneller- IsaacNewton-1689.jpg/225px-GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg [cit: ] [cit: ] png/220px-Schlauchwaage_Schematik.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Schlauchwaage_Schematik. png/220px-Schlauchwaage_Schematik.png [cit: ] mmf250x250.jpghttp://im9.cz/iR/importprodukt-orig/fea/fea8156d9ced0fc2cf95f9c94b241ea3-- mmf250x250.jpg [cit: ] [cit: ] Dosenlibelle.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Dosenlibelle.png/220px- Dosenlibelle.png [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ]

1. Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. 2. Prezentace slouží k naučení nového učiva o projevu gravitace. 3. Žák popíše gravitační sílu, gravitační pole. 4. Žák pochopí, že nám gravitační síla umožňuje základní orientaci v prostoru. 5. Podle ní rozliší směry nahoru a dolů (směr svislý a vodorovný). 6. Žák jmenuje příklady účinků gravitace na rostliny, vysvětlí pojem „geotropizmus“. 7. Žák se seznámí s libelou (vodováhou), hadicovou vodováhou,kruhovou libelou a s nivelačním přístrojem (vodováhou s laserovým paprskem).