Evropské fondy v ČR v letech 2014 - 2020 Konference KOUS Vysočina, Jihlava, 10. 4. 2014 Ing. Zdeňka Škarková – Europe Direct Jihlava, RRA Vysočina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Setkání mikroregionů, 25. června 2013, Dřevohostice
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
MAS ve Zlínském kraji příprava na období Zlín,
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Strukturální politika
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Kohezní politika EU IV. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje 25. března 2013, Litovel.
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
VENKOV SPOV ČR
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Evropské fondy v ČR v letech Konference KOUS Vysočina, Jihlava, Ing. Zdeňka Škarková – Europe Direct Jihlava, RRA Vysočina

Obsah prezentace 1. Úvod – základní informace o celkovém rámci příprav 2. Příprava programů 2014– Platformy pro přípravu programového období 2014– Územní dimenze

Úvod – základní informace o celkovém rámci příprav

Strategie EU 2020 –Programy musí prokázat 100% provázanost s dosahováním jejích cílů Finance: Víceletý finanční rámec EU 2014 – 2020 ČR ztrácí cca 25 % částky současného období –V sektoru zemědělství a rozvoje venkova propad ještě větší –20,5 mld. € ve stálých cenách 2011, přes 23 mld. € v běžných cenách –CEF – Nástroj k propojení Evropy, převod 1,1 mld. €, využití pro ČR (do 2016) Úspěchy v projednávání legislativy –Nedošlo k očekávaně dramatickému krácení –Úspěchy v prosazení zachování míry podpory z EU zdrojů ve výši 85 % (pro sektor venkova však jen 75 %), pravidla N+3 na celé období, nezapočítávání výkonnostní rezervy do tohoto pravidla, plošná způsobilost nevratné DPH –Ve výsledku nižší zátěž státního rozpočtu Rámec příprav

Základní legislativa schválena v prosinci 2013 –Prováděcí legislativa (delegované a prováděcí akty) stále v přípravě Osvědčené principy zachovány –Víceleté strategické plánování (programování) –Doplňkovost (adicionalita) –Partnerství a víceúrovňová správa –Rovnost a boj proti diskriminaci a různým druhům vyloučení –Udržitelný rozvoj –Monitorování, reporting a hodnocení –Funkce řídicích orgánů, Platebního a certifikačního orgánu a Auditního orgánu –Podpora převážně pro MSP –Snaha o zjednodušování, zejména pro příjemce pomoci Např. zjednodušené vykazování výdajů Společný akční plán Rámec příprav

Nutnost respektovat novinky dané nařízeními –Omezení 11 tematickými cíli (strategie EU 2020, NPR, evropský semestr) –Společný strategický rámec (stávající Community Strategic Guidelines) –Dohoda o partnerství (stávající NSRR + 2. pilíř Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky) –Snížení počtu cílů (jen 2: Investice pro růst a zaměstnanost + Evropská územní spolupráce) –Zavedení kategorizace regionů (3 podle NUTS 2; v ČR 2 – Praha + zbytek území) –Předběžné podmínky –Makroekonomické podmínky –Tematická koncentrace –Výkonnostní rámec Rámec příprav

Nutnost respektovat novinky dané nařízeními –Možnost vícefondové konstrukce OP –Plošné uplatnění komunitně vedeného místního rozvoje –Vyšší tlak na využívání finančních nástrojů –Úpravy týkající se podmínek pro velké projekty –Územní dimenze –Novinky v oblasti finančního řízení (zálohy, zádržné, apod.) Rámec příprav

Příprava programů 2014–2020

Vymezení programů Programy pro Dohodu o partnerství EFRR+ESF+FS EZFRV ENRF Program rozvoje venkova OP Rybářství Cíl Investice pro růst a zaměstnanost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Výzkum,vývoj a vzdělávání OP Doprava OP Životní prostředí OP Zaměstnanost Integrovaný regionální operační program OP Praha - pól růstu ČR OP Technická pomoc Cíl EÚS OP ČR - Polsko OP Svobodný stát Sasko - ČR OP Svobodný stát Bavorsko - ČR OP Rakousko - ČR OP Slovensko - ČR OP Nadnárodní spolupráce OP Meziregionální spolupráce

Základem pro nastavení struktury programu články 27 a 96 obecného nařízení; Stejně jako v případě Dohody existuje pro programy závazná šablona, která definuje mj. i délku jednotlivých kapitol Další podmínky ve specifických nařízeních k jednotlivým fondům Stejně jako v případě Dohody i programy byly v průběhu roku 2013 opakovaně předkládány pro informaci vládě ČR I u přípravy programů respektován princip partnerství Povinnost předložit je Evropské komisi do 3 měsíců po předložení Dohody (nejpozději do ) Schválení Evropskou komisí patrně ve 4Q 2014 – 1Q 2015 Standardizace postupů při přípravě programů a jejich struktury

Platformy pro přípravu programového období

Platformy pro fázi přípravy Rada pro fondy – nadresortní zastřešující řídicí platforma – bude řešit nastavení synergií mezi fondy SSR Na pracovní úrovni se zřídí pracovní skupiny podle tematického zaměření – v čele generální sekretáři Na pracovní úrovni pro zpracování Dohody o partnerství, resp. programů - PS pro přípravu Dohody o partnerství, resp. PS k rozpracování programů Platformy řídicích orgánů

Návrh obecného nařízení Čl 5. návrhu nařízení ukládá členskému státu spolupracovat na přípravě Dohody o partnerství a přípravě a implementaci programů s partnery. Členský stát tak činí v souladu s národní legislativou a praxí. Čl. 5 definuje partnery: na úrovni krajské a místní; sociální a ekonomické partnery, partnery zastupující občanskou společnost a nevládní organizace. Platformy a princip partnerství Platformy jsou základním prvkem pro nastavení a realizaci principu partnerství, který MMR od zahájení celkové přípravy pro dodržuje. Princip partnerství je prosazován nejen v platformách na národní úrovni, ale i v platformách vytvořených ŘO na úrovni jednotlivých programů. Platformy a princip partnerství

Územní dimenze

Urbánní dimenze Urbánní dimenze představuje část množiny všech navržených intervencí směrovaných do městského – urbánního prostoru. Vymezení UD je orientováno na podporu rozvojových území (podle typologie SRR ČR). Města chápána jako místa tvorby inovací Ve městech však také koncentrovány některé sociálně patologické jevy, jsou zde koncentrováni vyloučení občané apod. Vybraná města budou připravovat a realizovat v širokém partnerství výsledkově orientované integrované nástroje (další slide) či individuální projekty s jasně definovanými synergiemi a s popsanými mechanismy plánování, realizace a hodnocení.

Venkovská území Program rozvoje venkova (opět) součástí Dohody o partnerství Intervence do venkova také z ostatních operačních programů –300 mil. € převedeno z II. pilíře SZP do strukturálních fondů; bude využito ve prospěch rozvoje venkovských území Plošné uplatnění metody komunitně vedeného místního rozvoje

Integrovaný přístup – nástroje O způsobu implementace, územním rozsahu a finanční alokaci jednotlivých nástrojů nebylo zatím rozhodnuto. Integrované územní investice (ITI) ITI budou pravděpodobně realizovány v 7 metropolitních oblastech – v Pražské, Brněnské, Ostravské, Plzeňské, Olomoucké, Hradecko-pardubické a Ústecko- chomutovské aglomeraci. Jejich podporou bude zajištěno naplnění povinné minimální alokace na udržitelný rozvoj měst (5% podílu z EFRR). Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) Rozvoj regionálních center a sídelních aglomerací pro ostatní krajská města a Mladou Boleslav bude řešen kromě standardních individuálních projektů také v rámci implementace IPRÚ. Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) CLLD bude realizován ve venkovském prostoru (součástí mohou být i města menší než 25 tis. obyvatel).

Děkuji za pozornost