Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Rozpočet EU
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Strukturální politika
Rozpočty územních samosprávných celků
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
1.1. Prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSc Prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSC., :: ROZPOČET EU.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Evropská Unie.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
FONDY EU Programové období
Politika soudržnosti Mgr. Lucie Parobková Odbor regionálního rozvoje.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Finanční a rozpočtové právo
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Společné a koordinované politiky EU
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Nástroj změny v místním prostředí
Společné a koordinované politiky EU
Nástroj změny v místním prostředí
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Veřejné finance Rozpočet EU
Rozpočtová a fiskální politika
Nástroj změny v místním prostředí
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D.

Účel rozpočtu EU  financování společné politiky;  pomoc nejslabším regionům na základě principu solidarity;  dotvoření vnitřního trhu;  podpora synergie, spolupráce a rozsáhlých projektů v oblasti výzkumu, inovací nebo spravedlnosti;  okamžitá reakce na přetrvávající a nové výzvy, které si žádají společný celoevropský přístup, jako je změna klimatu, demografické změny nebo humanitární katastrofy.

Politiky EU  Politiky společné  obchodní politika  zemědělská a rybolovná politika  dopravní politika  měnová politika  Politiky koordinované (např.)  regionální a strukturální politika  vědecko-výzkumná politika  energetická politika  ekologická politika a další  Politiky individuální (např.)  bytová politika  kulturní politika

Rozpočtový proces  Evropská komise  Rada EU  Evropský parlament  Návrh (Evropská komise)  Schvalování (Rada EU, Parlament EU)  Realizace  Kontrola (Evropský parlament, Evropský účetní dvůr)

Rozpočet EU struktura  Příjmy  Vlastní zdroje EU  Výnosy z cel  Zemědělské vyrovnávací dávky  DPH  Příspěvek členských zemí  Ostatní  Výdaje  Společná zemědělská politika  Strukturální politika  Bezpečnost, právo, svoboda, katastrofy  Administrativní výdaje

Zásady sestavování rozpočtu  Zásada jednotnosti a správnosti  Zásada ročního rozpočtu  Zásada vyrovnanosti  Zásada zúčtovací jednotky  Zásada obecnosti  Zásada specifikace prostředků  Zásada řádného finančního řízení  Zásada průhlednosti

Rozpočet 2016  Platby, Závazky  Příjmy (platby)  143,5 mld EUR  Výdaje (platby)  143,5 mld. EUR

Priority rozpočtu 2016  Stimulace hospodářského růstu a zaměstnanosti  Podpora politických priorit: energie, digitální trh  Erasmus +  Zvýšení konkurenceschopnosti díky inovacím (Horizont 2020)  Migrace obyvatelstva

Příjmy 2016 struktura  Rozpočet se dělí na tzv. rozpočtové oddíly (Hlavy)  Hlavy se dělí na kapitoly  Kapitoly se dělí na podkapitoly

Hlavy  Hlava 1:Vlastní zdroje  Hlava 2: Neuvádí se  Hlava 3: Přebytky, salda opravy  Hlava 4:Příjmy od osob pracujících v orgánech a jiných institucích unie  Hlava 5:Příjmy ze správní činnosti orgánů  Hlava 6: Příspěvky a náhrady v rámci dohod a programů unie  Hlava 7: Úroky z prodlení a pokuty  Výpůjční a úvěrové operace  Různé příjmy

Vlastní zdroje  Kapitola 11: Dávky a ostatní poplatky  Kapitola 12: Cla a ostatní poplatky  Kapitola 13: Vlastní zdroje z DPH  Kapitola 14: Vlastní zdroje z HND

Plánované příjmy podle oddílů v mld. EUR HlavaNázev2016 1Vlastní zdroje141,941 3 Přebytky, salda, opravy 0 4Příjmy od osob pracujících v orgánech a jiných institucích unie 1,332 5 Příjmy ze správní činnosti orgánů 0,06 6 Příspěvky ze správní činnosti orgánů 0,06 7 Úroky z prodlení a pokuty 0,12 8 Výpůjční a úvěrové operace 0,003 9 Různé příjmy 0,025 Celkem143,541

Výdaje  Inteligentní růst podporující začlenění  Konkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost (výzkum, inovace, doprava, telekomunikace, vzdělání)  Hospodářská, územní a sociální soudržnost (podpora konkurenceschopnosti méně rozvinutých regionů)  Udržitelný růst: přírodní zdroje (zemědělství, podpora rozvoje venkova, ochrana životního prostředí)  Bezpečnost a občanství (řízení migrace, terorismus, ochrana lidských práv)  Globální Evropa (pomoc kandidátským zemím, humanitární pomoc)  Administrativa  Kompenzace

Plánované výdaje podle oblastí (v mld. EUR) Názevplatby 2016 Inteligentní růst podporující začlenění 66,578 Konkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost 17,518 Hospodářská, územní a sociální soudržnost 49,06 Udržitelný růst: přírodní zdroje 55,865 Bezpečnost a občanství 2,259 Globální Evropa 9,539 Administrativa 8,91 Ostatní 0,389 Celkem143,54

Strukturální fondy EU  Evropský fond pro regionální rozvoj  Evropský sociální fond  Fond soudržnosti  Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova  Evropský námořní a rybářský fond  Fond solidarity  Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci