ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

poruchy vzdušnosti pneumonie
Sexuálně přenosné choroby
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Onemocnění dýchacích cest u dětí
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
REPRODUKCE VIRŮ.
Infekce kůže a měkkých tkání
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Dýchací soustava II.
Infekce horních cest dýchacích
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Nákazy přenášené vzduchem
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Grampozitivní bakterie
Bakterie.
Tetanus a Trachom.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Bakteriální nemoci člověka
Haemophilus influenzae typu b
Nozokomiální nákazy.
RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
KŘÍŽOVKA VIRY.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
ANGÍNA.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_01_dětské nemoci Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Respirační infekce a jejich původci MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D.
Lymská borelióza.
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
CHŘIPKA.
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny Červené oteklé mandle (tonzilitida) Zarudnutí v krku Šedý potažený jazyk Vendula Icelová

Angína je... Angína je akutní zánět krčních mandlí. Jedná se o onemocnění bakteriálního, virového, nebo výjimečně mykotického původu. Šíří se formou kapénkové infekce.

Původce.. Bakteriální - nejčastěji Streptococcus pyogenes - v případě produkce Virová - vyskytuje se vzácněji ··adenoviry, např.: ··Herpes simplex

Streptococcus pyogenes... Streptococcus pyogenes je grampozitivní, fakultativně anaerobní, beta- hemolytický kok, který roste ve dvojicích nebo tvoří řetízky. Patří do skupiny A. Je primárně patogenní pro člověka a člověk je jediným přirozeným zdrojem infekce. Je původcem infekcí dýchacích cest, kůže, systémových infekcí a příčinou poststreptokokových sterilních následků. Barevné rastrovacího elektronového mikrofotografie (SEM) bakterií Streptococcus pyogenes. Tato Gram-pozitivní koky (kulové) bakterie jsou neškodně nese mnoho lidí v jejich hrdlech nebo nos.

Smíšené bakteriální kolonie na agaru MacConkey: Escherichia coli (červená) a Streptococcus pyogenes (bílá). Bakterie Streptococcus pyogenes

ONEMOCNĚNÍ PŮSOBENÁ STREPTOCOCCUS PYOGENES angína (lat. tonsillitis acuta) – tvoří asi 10–30 % zánětů hltanu (zbytek je způsoben převážně viry), onemocnění je provázeno celkovými příznaky, zánětem mandlí s čepy, bolestí v krku a rýmou, kašel nebývá přítomen spála (lat. scarlatina) – onemocnění probíhající při prvním kontaktu se S. pyogenes (většinou u dětí) spojené s vyrážkou zánět středního ucha (lat. otitis media)

Přenos.. Angína se šíří především kapénkovou infekcí, to znamená, že vzduchem. Hlavní cesta přenosu je kýchnutí, rýma a jakýkoliv bližší kontakt s jinou osobou.

Léčba.. S. pyogenes je dobře citlivý na antibiotika, lékem první volby je penicilin. V případě alergie na penicilin je možná léčba tetracyklinem či makrolidovými antibiotiky (např. klarithromycin). Je-li infekce závažná, provázená nekrózami tkáně, je na místě chirurgické ošetření.

Nemocný člověk nebo nosič streptokoka Nemocný člověk nebo nosič streptokoka . Nosičství je dosti časté a může mít různou lokalizaci(hrdlo,nos,konečník,vagína,kůže,vlasové folikuly,atd.)Při léčbě antibiotik je nemocný člověk nakažlivý ještě asi 1-2 dny po jejím zahájením. Zdroj..

Příznaky.. Mezi typické příznaky angíny patří silné bolesti v krku a horečky. Další příznaky budou popsány později. Nejvíce angínou trpí malé děti a lidé s oslabeným imunitním systémem. Velmi důležitý je přísun vitamínů. Mezi nejdůležitější vitamíny patří betakarotén, zinek, vitamín C a K. Při přecházení angíny může dojít k závažným komplikacím. Je velmi důležité rozpoznat angínu včas a začít s léčením. Angína má typické příznaky, které budou popsány později.

Prevence.. Vakcína proti infekcím způsobeným S. pyogenes není v současné době k dispozici

Všeobecná,imunita po infekci je sice dlouhodobá, ale typově specifická,proto jsou možná opakovaná onemocnění. Vnímavost..

Obvykle 1-3 dny s rozpětím 12 hodin až 1 týden. Inkubační doba..

Děkuji za pozornost :) Čerpala: 13.01.2010 <http://angina.aspone.cz/>. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Streptococcus_pyogenes>.