Martin Klika místostarosta města Vznik sociálně vyloučené lokality Janov Projekt „Nulová tolerance“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie 10. ledna 2013.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mezinárodní kontrolní operace 24-BLUE/RED GOLD na železnici
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Nulová tolerance – Bc. Klika Martin MPO Mgr. Veronika Knoblochová OSVaŠ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Martin Klika 1. místostarosta města Litvínov Vyhodnocení projektu „NULOVÁ TOLERANCE“ II. etapa.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Role dat v procesu rozhodování?
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Projekt „Nulová tolerance“ statistika 2010 Sídliště Janov
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Správa sociálního zabezpečení
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Zákon o sociálním podnikání
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Činnost pracovní skupiny styčného důstojníka pro národnostní menšiny
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - PROSINEC 2010“
Právo sociálního zabezpečení
Místní poplatky (kontrolní činnost KÚZK za období )
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Správa sociálního zabezpečení
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Prázdniny 2011 Policie České republiky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Projekt Interreg V A č Mobilně a efektivně ve společném příhraničí Spolupráce policie.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Terénní krizová služba
Odbor dopravy - Bc. Petr Fehér
Transkript prezentace:

Martin Klika místostarosta města Vznik sociálně vyloučené lokality Janov Projekt „Nulová tolerance“

Charakteristika lokality Sídliště Janov bylo v roce 2008 zařazeno mezi sociálně vyloučené lokality v ČR. V současné době zde žije zhruba 6000 obyvatel. V rámci projektu Nulové tolerance bylo zkontrolováno celkem 5500 osob.

Příčiny vzniku SVL Janov  úmyslné sestěhování romských rodin z centra Litvínova do Janova na základě rozhodnutí politiků samosprávy města  znehodnocení části bytového fondu koncentrací nepřizpůsobivých občanů v Janově (vznik ubytovny pro neplatiče v centru Janova - blok F3)

Nulová tolerance Do projektu „Nulová tolerance“, který probíhá již 17 měsíců jsou zapojeny následující subjekty: - Městská policie Litvínov - Policie ČR (obvodní oddělení, cizinecká policie, dopravní policie) - odbor sociálních věcí - odbor životního prostředí - majitelé bytů (bytová družstva) - hasiči - neziskové a charitativní organizace Jedná se soubor opatření, které mají za cíl navrátit život v této sociálně problémové lokalitě do normálu.

Schéma vazeb mezi organizacemi Město Litvínov Ostatní organizace Odbor sociálních věcí Městská policie Přestupková komise Terénní pracovníci Hlídková činnost Prevence kriminality Úřad práce ORP Školy Bytový fond Cizinecká policie Hasiči Policie ČR

Od 26.listopadu 2008 je v lokalitě Litvínov-Janov prováděn nepřetržitý monitoring v rámci projektu „Nulová tolerance“. Hlavním úkolem je analýza dané oblasti a důsledné řešení zjištěných přestupků a problémů. NULOVÁ TOLERANCE

Na základě vyhodnocení I. a II. etapy Nulové tolerance bylo zjištěno, že uvedené problémy jsou prakticky identické s problémy jiných SVL v ČR:  Narušování občanského soužití  Nedodržování hygienických předpisů  Přeplňování bytů  Nezákonné odběry el. energie … NULOVÁ TOLERANCE

I.etapa II. etapa Řešeno celkem událostí Počet přestupků ve veřejném pořádku z toho neuposlechnutí výzvy strážníka (odmítnutí prokázat totožnost, výzvy k úklidu nepořádku, odstranění vraku) Počet přestupků v dopravě Celkem uloženo pokut v částce ,- Kč ,- Kč z toho BNP ,- Kč ,- Kč Plánované kontroly heren - 45 Janov - Přehled přestupků Poznatky předané k posouzení na odbor soc. věcí k řešení (převážně osoby zneužívající dávky, zanedbání výchovy dětí) z tohoto počtu zjištěno záškoláků 26 10

Janov - Spolupráce s DP a PČR I.etapa II.etapa - Počet kontrol s revizory dopravního podniku při kontrolách zjištěno černých pasažérů Počet předvedených osob ke zjištění totožnosti na PČR (převážně po neuposlechnutí 1. výzvy strážníka k prokázání totožnosti) - Počet událostí předaných PČR k řešení82 98 (podezření ze spáchání trestného činu, alkohol za volantem, jízda bez řidičského oprávnění) - Zadrženo osob v celostátním pátrání Plánované celodenní kontroly s cizineckou policií 3 2 (zaměřeno na vietnamské provozovny, povolení k pobytu, platné doklady, nakládání s odpady)

V rámci I. etapy bylo zkontrolováno celkem 2014 bytů v lokalitě Janov. V rámci kontroly bytů bylo zjištěno: - Problémové rodiny (opakované výjezdy na rušení nočního klidu, narušování občanského soužití, spory v rodinách …) 24 - Počet bytů s cizinci (převážně Vietnamci a Slováci …) 20 Janov - Kontrola bytů I. etapa Počet bytů s nájemníky, kteří neměli trvalé bydliště v Janově 160 Byty obývané lidmi, kteří nemají trvalé bydliště 16 Počet bytů obývaných lidmi s trvalým pobytem jinde v Litvínově 16 Počet bytů obývaných lidmi s trvalým pobytem jinde v ČR 91 Počet rodin neustále se stěhující v rámci Janova 37

V rámci II. etapy bylo opakovaně prověřeno 192 problémových bytů. (Problémové rodiny - opakované výjezdy na rušení nočního klidu, narušování občanského soužití, spory v rodinách, cizinci ) Janov - Kontrola bytů II. etapa Pohyb obyvatel v Janově Obyvatelé, kteří se odstěhovali z Janova 16 Obyvatelé s trvalým pobytem na radnici 14 Obyvatelé stěhující se v rámci Janova 26 Obyvatelé, kteří se přistěhovali z jiného města 49 Obyvatelé, kteří se nezdržují na adrese trvalého pobytu 21

Systém poukázek Tiket Service v Litvínově zaveden v březnu 2008 v rámci pilotního projektu „Minimalizace zneužívání sociálních dávek“ ve spolupráci s Krajským úřadem Ústeckého kraje a Úřadem práce v Mostě Dávka pomoci v hmotné nouzi - Příspěvek na živobytí je poskytována ve výši: 70% formou poukázek - nákup potravin, hygienických potřeb, obuvi a ošacení 30% peněžitou formou Poukázky je možné uplatnit v 41 prodejnách v Litvínově a spádových obcích v prodejnách Tesco a Albert v Mostě Pouk á zkový syst é m pro pomoc v hmotn é nouzi

K trvalému pobytu přihlášeno celkem osob V evidenci uchazečů o zaměstnání bylo vedeno v roce osob v roce osob v roce osob v roce osob Počet klientů pobírající dávky HN Počet společně posuzovaných osob Rok Rok Rok

Přijatá opatření - zvýšení bezpečnosti ve městě  Navýšení počtu strážníků a pořízení mobilní služebny pro městskou policii (V roce 2009 došlo k navýšení počtu strážníků o 4 místa. Od června 2009 je pro občany k dispozici moderní pojízdná služebna městské policie. V prvních třech měsících provozu řešili strážníci prostřednictvím mobilní služebny celkem 1007 událostí.)

Přijatá opatření - zvýšení bezpečnosti ve městě  Navýšení počtu policistů (Na základě jednání starosty města Litvínova JUDr. Daniela Voláka a ministra vnitra ČR Ing. Martina Peciny došlo k navýšení počtu policistů na obvodním oddělení Hamr o 10 lidí.)

Přijatá opatření - zajištění elementární čistoty  Opravy komunikací a chodníků, zlepšení úklidu v okolí kontejnerů

Přijatá opatření - zajištění elementární čistoty  Aktivní využívání pracovníků veřejné služby (V roce 2009 město využívá práce lidí pobírající dávky hmotné nouze. Do programu veřejné služby je zapojeno 349 zájemců.)

Přijatá opatření - postih neplatičů  Rozjetí přímých exekucí  Prostřednictvím exekutorů (Na území města operují celkem dva týmy exekutorů vymáhající pohledávky města zhruba u 200 dlužníků.)  Vlastními silami (Od město exekučně vymáhá své pohledávky u dlužníků prostřednictvím správců daní. Exekuce probíhají několikrát do týdne.)

Přijatá opatření - postih neplatičů  Opatření proti černým pasažérům (Dle výsledků II. etapy projektu „Nulová tolerance“ byl zjištěn výrazný nárůst černých pasažérů v městské hromadné dopravě, proto město Litvínov prostřednictvím Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova a.s. zavádí pro celou oblast Litvínova nástup pouze předními dveřmi.)

Martin Klika místostarosta města Prostor pro dotazy Děkuji za pozornost…