8. ročník THALETOVA KRUŽNICE. ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhly v kružnici.
Advertisements

Trojúhelník – I.část Mgr. Dalibor Kudela
Kružnice opsaná trojúhelníku
POZNÁMKY ve formátu PDF
PLANIMETRIE.
Matematika Trojúhelník.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Řešený příklad č. 1 7_Konstrukční úlohy
14_Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Euklidovy věty
Matematika – 8.ročník Thaletova kružnice
Konstrukce trojúhelníku - Thaletova kružnice
6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára:
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Thaletova věta 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Úsečky v trojúhelníku 2 Výšky trojúhelníku
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Užití Thaletovy kružnice
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
THALETOVA VĚTA.
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
11.1 Kružnice trojúhelníku opsaná
MNOŽINY VŠECH BODŮ DANÉ VLASTNOSTI
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
V PRAVOÚHLÉM TROJÚHELNÍKU
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
TROJÚHELNÍK ROVNORAMENNÝ
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona:III/2 – Inovace.
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Pravoúhlý trojúhelník DUM číslo: 09 Pravoúhlý trojúhelník Planimetrie – Pravoúhlý.
Kružnice trojúhelníku opsaná
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní pojmy: Vlastnosti čtyřbokého hranolu: Čtyřboký hranol má dvě podstavy. Podstavy mají tvar čtyřúhelníku (čtverec, kosočtverec, obdélník, kosodélník,
Thaletova věta Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
6. ročník TROJÚHELNÍKY II. VLASTNOSTI TROJÚHELNÍKŮ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
7. ročník KONSTRUKCE TROJÚHELNÍKU VĚTA SSS. VĚTA SSS jsou-li dány pro konstrukci trojúhelníku délky tří stran, využijeme větu sss o shodnosti trojúhelníků:
9. ročník GONIOMETRICKÁ FUNKCE KOTANGENS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
THALETOVA VĚTA VY_42_INOVACE_13_02.
Trojúhelník a jeho vlastnosti
PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
Trojúhelník- druhy trojúhelníků
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
SINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Autor: Ing. Jitka Michálková
COSINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
TROJÚHELNÍK ROVNORAMENNÝ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy
VZÁJEMNÁ POLOHA DVOU KRUŽNIC
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

8. ročník THALETOVA KRUŽNICE

ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S je střed úsečky AB

ZÁKLADNÍ POJMY: Kružnice k je opsaná trojúhelníku ABC Bod C leží na kružnici k Bod C je vrcholem pravoúhlého trojúhelníku ABC Bod C je vrchol pravého úhlu Úsečka AB je přepona pravoúhlého trojúhelníku

ZÁKLADNÍ POJMY: Trojúhelník ABC je pravoúhlý Trojúhelník ABD je ostroúhlý Všechny trojúhelníky, které mají vrchol vně kružnice k jsou ostroúhlé

ZÁKLADNÍ POJMY: Trojúhelník ABC je pravoúhlý Trojúhelník ABE je tupoúhlý Všechny trojúhelníky, které mají vrchol uvnitř kružnice k jsou tupoúhlé

k THALETOVA VĚTA: Jestliže trojúhelník ABC je pravoúhlý s přeponou AB, pak vrchol C leží na kružnici k s průměrem AB. Pro libovolný trojúhelník ABC platí:

k OBRÁCENÁ THALETOVA VĚTA: Jestliže vrchol C trojúhelníku ABC leží na kružnici k s průměrem AB, pak trojúhelník ABC je pravoúhlý s přeponou AB a pravým úhlem při vrcholu C Kružnice k se nazývá Thaletova kružnice nad průměrem AB

Thaletova věta a vnitřní úhly pravoúhlého trojúhelníku: Součet vnitřních úhlů při přeponě trojúhelníku je vždy 90°.

1)PŮLPÁN, Zdeněk a Josef TREJBAL. Matematika pro základní školy 8: geometrie. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, ISBN )BOUŠKOVÁ, Jitka, Milena BRZOŇOVÁ, Josef TREJBAL a Alena ŘEPÍKOVÁ. Matematika pro základní školy 8, pracovní sešit: geometrie. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, ISBN )PALKOVÁ, Martina. Průvodce matematikou 2: aneb co byste měli znát z geometrie ze základní školy. 1. vydání. Brno: DIDAKTIS spol. s r. o., ISBN Použitá literatura: