Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu 213 – Ceniny - VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Jana Kulhavá Tematická oblast Účetnictví pro OA Ročník Třetí Datum tvorby Říjen 2013 – únor 2014 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku základy účetnictví pro podnikatele a podniky… Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad, příklady k procvičení, písemné práce.
Anotace: Vysvětlit členění cenin, zásady účtování, problematiku stravenek do provozoven veřejného stravování.
Osnova: 1) členění cenin 2) zásady účtování 3) stravenky do provozoven veřejného účtování 4) procvičení
213 - CENINY Členění: AÚ 1) poštovní známky 2) dálniční kupóny 3) kolky 4) telefonní karty 5) karty na PHM 6) stravenky do provozoven veřejného stravování
Zásady účtování: 1) VPD – nákup cenin (obecně)213/211 2) nákup poštovních známek je možný 2 cestami: a) nákup 213/211 a následně spotřeba 518/213 b) při nákupu přímo do spotřeby 518/211
3) VÚD - spotřeba kolků538/213 4) VÚD - spotřeba kupónů, telefon. karet, karet na PHM 518/213 5) VÚD – schodek (manko)569/213 6) VÚD – předpis schodku335/668 7) …… - úhrada schodku211,221,331/335
8) VÚD - přebytek cenin213/668 9) VÚD - živelnou katastrofou zničeny ceniny 582/213 10) VÚD - předpis pojišťovně 378/688 11) VBÚ - úhrada od pojišťovny 221/378
STRAVENKY do provozoven veřejného stravování
Zásady účtování: - v podnikové praxi složité účtování (DPH, provize ….) - právo zaměstnavatele (nikoliv povinnost) - ZL může hradit celou či část stravenky - právní úprava: a) zákonem o daních z příjmů b) zákoníkem práce (vyhláška k výši stravného) c) zákonem o účetnictví
ZL účtuje: a) 55 % hodnoty stravenky do daňově uznaných nákladů na MD 527 – Zákonné sociální náklady b) nad 55 % hodnoty stravenky do daňově Neuznaných nákladů na MD 528 – Ostatní sociální náklady
1. příklad Podnik nakoupil na fakturu 900 ks stravenek, hodnota 1 stravenky je 75 Kč. A) ZL hradí 40 % hodnoty stravenky, 60 % si hradí sám ZC B) ZL hradí 70 % hodnoty stravenky, 30 % hradí sám ZC C) ZL hradí 100 % hodnoty stravenky
Použité zdroje: Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb.,novela č. 503/2012 Sb. Vzorový účtový rozvrh 2013 Rozvaha a výsledovka 2013 Pavel Štohl,Učebnice účetnictví 2013 pro střední školy a veřejnost, 1. díl. Znojmo, 2013 Obrázek –