Nonsensová poezie Anglicky NONSENS = nesmysl Staví na bláznivých slovních spojeních, porušuje pravidla Nejdůležitější je uvolnit se a popustit uzdu fantazii!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_23_STAVBA_OBRATLE
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Daniel Keyes životopis, výklad románu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_325_Pověsti AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Moderní poezie počátku 20. století
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_415_Skype AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sekty Novák.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Boris Akunin životopis, přeložené.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_36_CASTI_MOZKU
Spisovatelé dětské literatury
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Ray Bradbury životopis, romány, otázky.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_19_URCOVANI_KOSTI_LEBKY1 Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na určování.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_22_PATER_OBRATLE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_527_Muzikanti, co děláte ? AUTOR: Mgr. Jarmila Šochová ROČNÍK,
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Monika Jáglová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4B_09_Česká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Vladimíra Jiránka Anotace: Seznámení s ilustracemi Vladimíra Jiránka Vzdělávací.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1157_H. CH. ANDERSEN Téma: ŽIVOT, DÍLO,
Matematika zábavně Natálie Kozáková, 9.c.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_04
Dominik Bednář Tomáš Dočekal Michaela Dočkalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_59_Jiří Žáček
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
Světová literatura
Název školy: Základní škola Netvořice
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
EVROPSKÁ UNIE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
George Orwell (1903 v Indii v Londýně) Vlastním jménem
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
Kubické elementární buňky
F-Pn-P068-Mikroskop PAPRSKOVÁ OPTIKA 9. MIKROSKOP.
PAPRSKOVÁ OPTIKA 8. ZVĚTŠENÍ DALEKOHLEDU
Základní poznatky – KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Název školy: Základní škola T. G
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Nonsensová poezie Anglicky NONSENS = nesmysl Staví na bláznivých slovních spojeních, porušuje pravidla Nejdůležitější je uvolnit se a popustit uzdu fantazii! Mezi nejznámější autory patří Christian Morgenstern, u nás Emanuel Frynta

Emanuel Frynta ( ) Překladatel a spisovatel Dílo: Písničky bez muziky Ukázka: ČERVOTOČ Mluvil jsem tuhle s červotočem, jenže už nevím přesně o čem a taky přesně nevím proč a jestli to byl červotoč.

OTÁZKY Děti jsou strašné na dospělé: Nemají kousek citu v těle A na kdeco se napořád Dovedou ptát a ptát a ptát. To dospělí už po staletí Se citlivě vždy ptají dětí Jen na jediné: „Kolik je ti let?“ A když pak slyší třeba: „Pět“ Užasnou: „Jejej, to to letí!“ Nechápou, jak se mohlo stát, že jim už bylo padesát.

Christian Morgenstern ( ) KOŠILELA Znáš sirou košileli? Třepetatá, třepetatá. Jsi proklat, majiteli! Třepetatá, třepetatá. Teď třeská a pleská v ní vánek. Vichrůrůrej, vichrůrůrej. Kvílivá jak uplakánek. Vichrůrůrej, vichrůrůrej. Docela osiřela košilela. Překlad Josef Hiršal KOŠILELA Znáš osamělý košil vlát? Plandalalá, plandalalá. Kdo nosil jej, ten proklat. Plandalalá, plandalalá. V zlém větru si plandá a pleská. Vítrvanaj, vítrvanaj. Jak dětátko pláčem si stejská. Vítrvanaj, vítrvanaj. To je ten osamělý on, ten osamělý košil. Překlad Emanuel Frynta

Úkoly Jak na tebe působí uvedené ukázky? Proč se překlady básně Košilela tak liší? Co je na překladu poezie nejtěžší? Pokus se vymyslet nové slovo, které neexistuje, pro věc/zvíře, které znáš. Svoje slovo vysvětli! Práce s čítankou pro 6. ročník, SPN Srovnej texty Střelený příběh a Tóma a Jerema! Na jaké jazykové hře jsou texty založeny?

Vlastní tvorba K uvedeným slovům tvoř rýmy (sdružené) a vytvoř nonsensovou báseň. Zadání obsahuje konec prvního, třetího, pátého atd. verše! 1………………………………………………………...pes 3……………………………………………..………kočka 5………………………………………………………..hrát 7……………………………………………………..spolu

Použité zdroje Nonsensová poezie. In: Základní škola Židlochovice [online] [cit ]. Dostupné z: a/Nonsensov%C3%A1%20poezie.pdf Christian Morgenstern. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: