BOLATICE 20.12.2012 DOBRÁ PRAXE Zlepšení kvality projektu MA21 v obci Bolatice Tato akce je pořádána v rámci projektu Zlepšení kvality projektu MA21 v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Hradec Králové, NKQ, 18. února 2014.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová Výbor pro udržitelné municipality RVUR Praha, 16. prosince 2014.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
„MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ “ seminář, Praha, 12. května 2016 Trendy a nové přístupy k řešení městské mobility.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Místní Agenda 21 v České republice a zahraničí Ing. arch. Marie Petrová Praha, 28. února 2012.
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Jana Böhmová Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Rok 2004: realizace projektu Zdravý kraj aktivní člen NSZM ČR realizátor.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
„Implementace Místní agendy 21 a principů udržitelného rozvoje v MSK“
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Desatero problémů – „10P“
Vítejte na veřejném fóru
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Strategie regionu, obce
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

BOLATICE DOBRÁ PRAXE Zlepšení kvality projektu MA21 v obci Bolatice Tato akce je pořádána v rámci projektu Zlepšení kvality projektu MA21 v obci Bolatice, financovaného z Revolvingového programu Ministerstva životního prostředí

Dobrá praxe obce Bolatice Národní Síť Zdravých měst a obcí ČR je organizací mezinárodního významu sdružující obce a města ČR, které se rozhodly zkvalitnit život svých občanů, změnit pohled občanů na život v obci a změnit myšlení občanů v souvislosti s rozvojem obce. Proč se obec Bolatice stala členem NSZM ČR?

Dobrá praxe obce Bolatice Naše obec Bolatice vycítila obrovskou příležitost získáním zkušeností ze členských obcí a měst NSZM ČR, posunout celkový rozvoj obce o další stupínky kupředu a to tak, aby nejenom občané Bolatice, ale i ti z okolí si říkali, že v Bolaticích stojí za to žít! Proč se obec Bolatice stala členem NSZM ČR? Od členství v NSZM očekáváme také výrazné oživení kulturně-společenského života pořádáním dalších akcí v rámci NSZM, lepší propojení politické reprezentace a občanů při vzájemných projednáváních rozvoje obce, větší zapojení veřejnosti do řešení problémů v obci, větší odpovědnost občanů za realizaci aktivit rozvoje obce a v neposlední řadě by všechny aktivity měly vést také ke zlepšení mezilidských vztahů.

Dobrá praxe obce Bolatice MÍSTNÍ AGENDA 21 Místní Agenda 21 (MA21) je programem konkrétních obcí, měst, regionů, který zavádí principy trvale udržitelného rozvoje do praxe při zohledňování místních problémů. Je tvořen za účasti a ve spolupráci s občany a organizacemi a jeho cílem je zajištění dlouhodobě vysoké kvality života a životního prostředí na daném místě. Slovo Místní - odkazuje na naši obec, vlastní místo působení Slovo Agenda - je latinského původu a známá program nebo také seznam věcí, které je třeba udělat, aby bylo dosaženo cíle. Číslo 21 - vztahuje se k tomu, co musíme udělat v 21. století, vyzývá k uvažování v delším časovém horizontu.

Dobrá praxe obce Bolatice MÍSTNÍ AGENDA 21 MA21 je časově náročný proces, který prostřednictvím zkvalitňování správy věcí veřejných, strategického plánování (řízení), zapojováním veřejnosti a využíváním všech dosažených poznatků o udržitelném rozvoji zvyšuje kvalitu života ve všech jeho směrech a vede k zodpovědnosti občanů za jejich životy i životy ostatních. Obec Bolatice se přihlásila do programu MA21 v roce 2007 a pro úspěšné zapojení se musí splnit řadu kritérií srovnatelných s jinými obcemi a městy (vytvoření organizační struktury MA 21, prezentace činnosti a výstupů MA21, veřejná fóra, strategický plán rozvoje obce, atd.).

Dobrá praxe obce Bolatice Historie Bolatic v NSZM ČR a postup v MA vstup Bolatic jako zájemce o naplňování principů MA ustanovení politika a koordinátora projektu Zdravá obec a Místní Agendy ustanovení komise pro místní Agendu splněny kritérií a postup do kategorie D 2008 postup do vyšší kategorie C 2009 a 2010 obhájení kategorie C 2011 a 2012 – REVOLVINGOVÝ PROJEKT

Dobrá praxe obce Bolatice Cíle projektu: rozvíjet a zkvalitnit fungování principů místní Agendy 21 v obci Bolatice zkvalitnit aktivity komunitních kampaní, zkvalitnit vzájemnou komunikaci mezi občany a samosprávou při rozvoji obce, zapojit více cílových skupin do přípravy i následné realizace rozvojových aktivit celkově tak zlepšit kvalitu života v obci Bolatice Zlepšení kvality projektu MA21 v obci Bolatice žádost o dotaci podána v roce 2010 realizace –

Dobrá praxe obce Bolatice Zlepšení kvality projektu MA21 v obci Bolatice Celkem 36 akcí během 2 let Veřejné fórum Setkání s veřejností k problematice zeleně v obci Plastiky „Volný čas“ Beseda k ekologii Akce seniorů a mládeže Setkání samosprávy s podnikateli Den Země Dny Zdraví Evropský týden mobility Den bez tabáku Den bez úrazu Informační brožura Koncepce bezpečnosti Zpracování filmového dokumentu o obci Bolatice Technické zajištění akcí Webové stránky obce Bolatice Grantový program Výstava o historii a současnosti obce Bolatice Stanovení a sledování vlastních indikátorů MA21 Dobrá praxe obce Bolatice Celkový rozpočet projektu je téměř 1 mil. Kč

Veřejné fórum –

Beseda k problematice zeleně –

Plastiky „Volný čas“ – duben 2011

Akce seniorů a mládeže –

Setkání s podnikateli –

Den Země –

Den bez tabáku –

Den bez úrazu – 3. –

Koncepce bezpečnosti – 2.5., a

Evropský týden mobility –

Dny zdraví –

Fotovýstava – 4. a

Počet obyvatel obce Bolatice v letech Průměrný věk obyvatel Sledování vlastních indikátorů

Míry a váhy dětí Sledování vlastních indikátorů Kluci Dívky

Obyvatelstvo, porodnost a úmrtnost Sledování vlastních indikátorů

Četnost dopravy v obci Sledování vlastních indikátorů (měřeno v čase mezi 10 – 12 a 14 – 16 hodinou)

Třídění odpadů Sledování vlastních indikátorů

Znečištění ovzduší Sledování vlastních indikátorů IndikátorO3O3 CONO 2 SO 2 Dust Benzo [a] pyren AsCdPbNi Povolená norma 120 ug/m 3 / 8 hod 1000 ug/m 3 / 8 hod 200 ug/m 3 / hod 125 ug/m 3 /24 hod 50 ug/m 3 /24 hod 1 ng/m 3 6 ng/m 3 5 ng/m 3 0,5 ug/m ng/m ,4 5,141,30, ,9 0,3890,008660, , ,12824< ,40,940,04607, ,142<8<11 267,3 1,90,260,01247,85 V ovzduší je 2x více prachu a 3x více karcinogenů v topné sezóně, než je povolená norma.

Kyselost dešťů Datum měřeníIndikátor kyselosti pH Výsledek 20084,5 – 5,0Mírně kyselý 20094,7Mírně kyselý 20104,6Mírně kyselý Žáci základní školy provádí pravidelné měření kyselosti dešťů se zjištěním, že dešťová voda v obci je mírně kyselá, zejména díky spalování fosilních paliv k vytápění domů. Sledování vlastních indikátorů

Počet kulturních akcí v obci v letech Sledování vlastních indikátorů

Množství stromků vysazovaných v jednotlivých letech Sledování vlastních indikátorů

Mimořádné události v obci Sledování vlastních indikátorů

Výstavba v obci Sledování vlastních indikátorů

Spokojenost občanů Bolatic (hodnoceno známkou od 1 = výborně do 5 = nedostatečně) Jak hodnotí občané oblasti v obci Dotazník 2007 Dotazník 2009 Dotazník 2011 Příjemné prostředí 2,151,921,91 Úroveň zdravotních služeb 2,091,941,63 Dostupné a příjemné bydlení 1,531,631,57 Mezilidské vztahy 2,68 2,73 Bezpečnost v obci 2,32,292,24 Sledování vlastních indikátorů

Další informace jsou k dispozici na stránkách

Obec, ve které běží život naplno a ve které stojí za to žít! Tato akce je pořádána v rámci projektu Zlepšení kvality projektu MA21 v obci Bolatice, financovaného z Revolvingového programu Ministerstva životního prostředí