„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
BIOCHEMIE.
Látkové složení lidského těla- prvky
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Využití mikrobiálních inokulací pro revitalizaci půd O. Mikanová Výzkumný ústav rostlinné výroby - Ruzyně.
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Základní struktura živých organismů
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Utíká ti trepka! Karolina Lavrinčiková, Laura Miklasová, Martina Navrátilová, Denisa Tomanová, Lucie Volná, Magdaléna Zacpalová VI. a.
HYDROPONICKÉ PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN Vypracovala: Bečvářová, Hudcová.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Hydroponie Vypracoval: Lukáš Karlík.
Hnojiva aneb přikrmování rostlin. Rozdělení hnojiv a) podle skupenství pevná hnojiva kapalná hnojiva b) podle působení na rostliny přímá hnojiva – obsahují.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
KOŘEN Biologie, 2. ročník, Botanika. Obecná charakteristika kořen patří mezi tzv. vegetativní orgány společně se stonkem a listem pravý kořen se poprvé.
Projekt do biologie a chemie. VODĚNKA - DUSÍK EXPERIMENT – JAKO RYBA VE VODĚ  DEN 1. – ZAKLÁDÁNÍ EXPERIMENTU  DEN 9. – KONTROLA  DEN 12. – KONTROLA.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_32_rostliny Ročník3. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Dusík a potos. = bezpůdní pěstování rostlin  Charakteristické je pěstování v lehce prostředí s lehce stravitelnými živinami – v roztoku  Půda přináší.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
Chemické složení živých organismů
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
ÚVOD DO VÝŽIVY ROSTLIN DĚLENÍ ŽIVIN Z POHLEDU ROSTLINY
BUŇKA – základ všech živých organismů
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Stavba rostlinného těla
Salinita (zasolení) půdy
Buňka  organismy Látkové složení.
Jako ryba ve vodě Kopřiva africká.
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
HYdroponie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Rostliny - význam a jejich dělení.
Nádobová hydroponie.
Půdy.
Transkript prezentace:

„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“

ZADÁNÍ založit a 3 týdny provádět hydroponický pokus pozorovat změny mezi rostlinou v úplném živném roztoku a v roztoku bez vápníku průběžně dokumentovat jednotlivé odlišnosti zjistit, jak ovlivňuje úplný nedostatek vápníku růst a vnější vzhled rostliny pěstované ve vodní kultuře

TEORIE – HYDROPONIE „metoda vodních kultur“ název – hydro (voda) a ponos (práce) pěstování rostlin bez půdy ve vodném roztoku obsahujícím všechny složky, potřebné pro normální vývoj rostliny VÝHODY HYDROPONIE - vhodnost pro alergiky (absence alergenů v zemině) - kontrola přesné skladby živin - efektivní využití prostoru - rychlejší zakořenění a růst - způsob zjištění důležitosti prvku nebo sloučeniny pro rostlinu

TEORIE – VÁPNÍK biogenní prvek – nezbytný pro život organismů, součást všeho živého rostliny přijímán ve formě Ca 2+ FUNKCE – nitrobuněčný tlak (výdej vody buňkou), neutralizace toxických kyselin, přenos signálů, součást buněčných membrán, ovlivnění aktivity enzymů NEDOSTATEK – poruchy propustnosti membrán, snížený transport sacharidů z listů do kořene, poruchy růstu (kořen i celá rostlina), nepravidelná struktura meristémů v mladých listech

TEORIE – VODĚNKA vytrvalá, světlo- a teplomilná pokojová rostlina původem z tropických částí Ameriky – zvyklá na vysokou vlhkost

POUŽITÉ LÁTKY A MATERIÁL úplný živný roztok: dusičnan amonný, dihydrogenfosforečnan draselný, chlorid železitý, síran hořečnatý, chlorid draselný, chlorid vápenatý roztok bez vápníku: dusičnan amonný, dihydrogenfosforečnan draselný, chlorid železitý, síran hořečnatý, chlorid draselný, chlorid vápenatý rostlina voděnka 2 zavařovací lahve obalené alobalem s papírovým víčkem

ZAKLÁDÁNÍ POKUSU ( )

ZAKLÁDÁNÍ POKUSU ( ) Do roztoku bez Ca Do úplného živ. roztoku

DRUHÉ MĚŘENÍ ( )

První kořínky V úplném živ. roztoku V roztoku bez Ca

TŘETÍ MĚŘENÍ ( )

V roztoku bez Ca V úplném roztoku KOŘÍNKY!!!

ČTVRTÉ MĚŘENÍ ( )

V úplném roztokuV roztoku bez Ca Kořínky rostliny z úplného roztoku

PÁTÉ MĚŘENÍ ( )

Kořínky rostliny v úplném roztoku V úplném roztokuV roztoku bez Ca Kořínky rostliny v roztoku bez Ca

ŠESTÉ MĚŘENÍ ( )

V roztoku bez Ca V úplném roztoku V roztoku bez Ca V úplném roztoku

ZÁVĚR A SHRNUTÍ I. Cílem tohoto projektu bylo zjistit, jaký vliv mají vybrané chemikálie na rostlinu v hydroponickém roztoku či naopak, jak jejich nedostatek ovlivní růst dané rostliny. Na pozorované rostlině voděnce bylo možné sledovat několik viditelných změn, mezi které patří např. patrné kořínky v úplném živném roztoku, které dosáhly v průběhu 3 týdnů až 17 cm, kdežto v roztoku bez vápníku vyklíčilo kořínků znatelně méně v maximální délce 1 cm.

ZÁVĚR A SHRNUTÍ II. Další znatelnou změnou byly listy, u kterých jsme si mohli všimnout, že v úplném živném roztoku 2 listy přibyly, naopak v roztoku bez Ca listy uvadaly a rostlina znatelně bledla a ztrácela na barvě. V neposlední řadě je také důležité zmínit, že v prvním roztoku voděnka vyrostla o 10 cm a zvýšila svou hmotnost, zatímco v roztoku bez Ca délka i hmotnost zůstaly téměř stejné, rostlina dokonce zeslábla, až téměř uvadala. Tímto lze prokázat, jak je vápník nepostradatelnou minerální látkou pro výživu a růst rostlin a jaké má důsledky jeho absence v přijímaných látkách.

ZDROJE Kincl, Lubomír. Kincl, Miloslav. Jakrlová, Jana. Biologie rostlin. 3 vydání. Praha

DÍKY ZA POZORNOST!!! AUTORKY: K. Lavrinčiková L. Miklasová M. Navrátilová L. Volná M. Zacpalová