INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF Primární a sekundární prevence aterosklerozy Doc. MUDr. Charvát Jiří, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nutný rozsah vyšetření při diagnostice a léčbě osteoporozy MUDr
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Antihyperlipidemika.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Hypolipidemika.
METABOLICKÝ SYNDROM (pohled neurologa)
Prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc., F.E.S.C.
Plíce po 20 letech kouření
MUDr.Ondřej Šmíd Kardiologie Pardubice
Poruchy metabolismu lipoproteinů
PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY IV. Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
METABOLICKÝ KARDIOVASKULÁRNÍ SYNDROM
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
MUDr. Jana Bělobrádková Diabetologické centrum FN Brno - Bohunice
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Perorální antidiabetika v roce 2006
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
Abdominální tuk a metabolické riziko
Ateroskleróza.
Pohybová aktivita a hypertenze Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Arteriální hypertenze
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Systémová arteriální hypertenze
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
Studie ASCOT: změnila se léčba hypertenze?
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
POHYBOVÁ AKTIVITA A ZDRAVÍ
VLIV POHYBOVÉ AKTIVITY NA ZDRAVÍ
Pohyb a ICHS Matouš M. Klinika tělovýchovného lékařství Univerzita Karlova 2. lékařská fakulta Fakultní nemocnice v Praze – Motole.
Ateroskleróza.
ATEROSKLEROZA.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Martin Votava Ústav farmakologie 3. LF UK
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Daniela Daňková ATEROSKLERÓZA.
HYPERTENZE KRŠÁKOVÁ MARIE. PATOLOGIE HYPERTENZE Opakované zvýšení TK ≥ 140/90 mm Hg naměřené minimálně při 2 různých návštěvách Etiopatogenetická.
INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF Komatózní stavy Doc. MUDr. Charvát Jiří, CSc.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
APKIN Veronika Kulyková Duben ATEROSKLERÓZA  Ateroskleróza = dlouhodobě probíhající onemocnění cévní stěny, jejíž struktura je narušována tvorbou.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
doc. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO
Principy zdravé výživy
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Prevence metabolického syndromu
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vyšetření krevního tlaku
Ischemická choroba srdeční I
Transkript prezentace:

INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF Primární a sekundární prevence aterosklerozy Doc. MUDr. Charvát Jiří, CSc.

Charakteristika rizikov é ho faktoru  Asociace s incidencí nemoci musí být velmi významná  Incidence choroby se zvyšuje při nárůstu faktoru  Asociace je konsistentní a trvalá  Asociace je biologicky plausibilní  Asociace musí být stanovena více nezávislými pozorovateli v různých populacích  Asociace musí být specifická

Rizikov é faktory  Faktory životního stylu  Biochemické a fyziologické charakteristiky  Nemodifikovatelné osobní charakteristiky

Faktory životn í ho stylu  Nutrice s nadbytečným obsahem nasycených tuků, cholesterolu, energie  Kouření  Nadměrná spotřeba alkoholu  Nízká tělesná aktivita

Biochemick é a fyziologick é charakteristiky  Zvýšený celkový a LDL cholesterol  Nízký HDL cholesterol  Zvýšené triglyceridy  Zvýšený systémový krevní tlak  Hyperglykémie, diabetes mellitus  Obezita centrálního typu  Trombogenní faktory

Nemodifikovateln é osobn í charakteristiky  Věk – u mužů nad 45 let, u žen po menopauze  Rodinná anamnéze předčasné ICHS  Osobní anamnéza ICHS nebo jiné manifestace aterosklerózy nebo nález asymptomatické formy

Význam nutrice  Ve vztahu k celé řadě souvisejících stavů – diabetes, hypertenze, ale i osteoporóza, divertikulóza střev, nádorové nemoci  Vyvolávající příčina aterosklerózy jsou volné nasycené mastné kyseliny živočišného původu- kyselina stearová (C18), kyselina palmitová (C16), kyselina myristová (C14), kyselina laurová (C12)

Složen í rostlinných olejů  Nejlepší složení má olej řepkový a olivový  Olivový olej – má hodně MUFA, ale vysoká cena  Slunečnicový olej – snižuje cholesterol, ale má protrombogenní účinek a snižuje HDL cholesterol

Optim á ln í diety  Středozemní – nízká spotřeba nasycených mastných kyselin, ale hodně poly a mono nenasycených mastných kyselin  Japonská – charakterizována rovněž nízkou spotřebou nasycených mastných kyselin a vysokou spotřebou komplexních sacharidů

Prim á rn í prevence a nutrice  Finské studie (70. až 90.léta)  Procento populace užívající máslo klesla z 90% na 20%  Spotřeba mléčného tuku se snížila z 50 g na 15 g denně  Sérový cholesterol klesl ze 6.9 na 5.9 mmol/l  TK ze 149/92 na 142/85 mm Hg  Mortalita na ICHS (35-64 let) se snížila na polovinu

Sekund á rn í prevence  Protektivní efekt „středomořské diety“ prokázán v Lyon Diet Study  Pokles kardiovaskulární mortality a nefatálních srdečních infarktů o 72 procent  Proti kontrolní dietě „západního“ typu nedošlo přitom k významným změnám v lipidovém profilu  Zvýšený poměr kys. linolenové : kys. linolové, zvýšený obsah kys. olejové, vlákniny, a snížený obsah cholesterolu  Efekt nejenom antiaterogenní, ale také antitrombogenní a antiarytmický

Protektivn í vliv  Vláknina obsažená  Zelenina  Obilniny  Citrusové plody  Vláknina snižuje celkový i LDL cholesterol  Zlepšuje glukózovou toleranci

Protektivn í vliv  Antooxidancia  Stopové prvky –Se,Cu,Mn,ZN  Vitamin A,E,C  Odstraňují volné radikály  Antiaterogenní, antotrombotické  Snižují LDL cholesterol

Kouřen í  50% úmrtí, kterým lze předejít  50% se týká kardiovaskulárních příčin  Ateroskleróza je způsobena  Nikotinem  Oxidem uhlíku  Incidence kuřáků klesá se vzděláním  V ČR umírá na následky kouření osob ročně

Kouřen í  Zvýšené uvolňování katecholaminů  Zvyšuje adhezivitu trombocytů  Zrychluje se srdeční frekvence i krevní tlak  Vede k vzestupu koagulačních faktorů – fibrinogen  Zpomaluje fibrinolýzu  Potencuje inzulinovou resistence  Snižuje HDL-cholesterol

Kardiovaskul á rn í onemocněn í souvisej í c í s kouřen í m  ICHS  CMP  Hypertenze  Atheroskleroza aorty  ICHDK  Arytmie  Aneuryzma břišní aorty  Myokarditida

Kouřen í - riziko ICHS se zvět š uje  S množstvím vykouřeného tabáku  Typu tabákových produktů – vyšší u cigaret s pomalu hořícím papírem – zvýšené množství CO  Narůstá u jedinců, kteří začali kouřit v časném věku – před 15 rokem věku  Relativní riziko vyšší u žen - snižuje protektivní vliv estrogenů

Alkohol a ateroskleroza  Mírná spotřeba- do 50g/den – má protektivní účinek  Ve víně i v pivě řada antioxidačních látek  Vyšší dávky zvyšují riziko - J nebo U křivka rizika ICHS v závislosti na alkoholu  Akohol je také příčinou celé řady traumatických postižení  Rutinně se proto nedá doporučit

Mechanismy protektivn í ho vlivu alkoholu  Zvyšuje HDL cholesterol a APO A1,2  Snižuje LDL cholesterol  Snižuje hladinu fibrinogenu  Působí antiagregačně  Snižuje hladinu Lp(a)  Zvyšuje aktivitu fibrinolytického systému  Zvyšuje sensitivitu na inzulin

Vysok á spotřeba alkoholu  Dilatační kadiomyopatie  Arteriální hypertenze  Arytmie a Paroxysmální fibrilace síní (Holiday Heart syndrome)  Toxický vliv alkoholu vede k syndromu náhlé smrti – iontové poruchy, arytmie

Fyzick á aktivita  Pravidelné cvičení při střední zátěži snižuje riziko náhlé smrti a vzniku srdečního infarktu, energetický týdenní výdej 2000 kcal sníží kardiovaskulární mortalitu o 24%  Vede k úpravě dalších rizikových faktorů  Hypertenze  Obezity  Poruch lipidového metabolizmu  Fyzický trénink střední zátěže – do dosažení 85% aerobní kapacity

Důsledky fyzick é aktivity  Snižuje krevní tlak  Zlepšuje karbohydrátový metabolizmus  Zvýšená sensitivita k inzulinu  Vede k redukci váhy  Zlepšuje lipidový metabolizmus  Sníží LDL a zvýší HDL cholesterol  Přiznivě ovlivní fibrinolytický systém  Sníží hladiny fibrinogenu  Sníží PAI-I, naopak zvýší tPA  Sníží agregabilitu destiček  Zlepšuje funkci endotelu  Zlepšuje funkci vegetativního systému

Těžk á fyzick á n á maha  Je spojena s rizikem  Náhlé smrti (špičkoví sportovci)  Zvyšuje i relativní riziko srdečního infarktu  Závažná arytmie (preexistující kardiomyopatie, prolaps mitrální chlopně, dlouhý QT interval)  Z toho důvodu se doporučuje  Středně intenzivní zátěž  Preference dynamické zátěže před statickou  Trvající denně nebo alespoň 3x týdně 30 minut  Zahřívací a relaxační část zátěže

Biochemick é a fyziologick é charakteristiky  Zvýšený celkový a LDL cholesterol  Nízký HDL cholesterol  Zvýšené triglyceridy  Zvýšený systémový krevní tlak  Hyperglykémie, diabetes mellitus  Obezita centrálního typu  Trombogenní faktory

Lipidový metabolizmus  Cholesterol  Zvýšení celkového cholesterolu o 1% je provázeno zvýšením rizika ICHS o 2%  Riziko stoupá při hladině nad 5 mmol/l  Při LDL cholesterolu nad 3 mmol/l  Při snížení HDL cholesterolu pod 1 mmo/l  U nemocných s již prokázanou ICHS cílové hodnoty – vhodné dosáhnout hodnot celkové a LDL cholesterolu ještě nižších  HDL cholesterol nad 1.6 mmol/l- protektivní faktor

Lipidový metabolizmus  Triglyceridy  Zvýšení o 1 mmol/l vede ke zvýšení rizika ICHS o 32% u mužů a 76% u žen  Zvýšená postprandiální lipemie (TG) je nezávislý rizikový faktor  Hodnoty nad 2 mmol/l – vysoké riziko  Vede ke snížení HDL cholesterolu  Vedou k aterogenním změnám v LDL částicích – menší, více aterogenní částice  Vysoká hladina TG vede k protrombogenním a antifibrinolytickým změnám (vyšší fibrinogen, PAI-I)

Prim á rn í hyperlipoprotein é mie  Polygenní hypercholesterolémie - interakce celé řady genů s faktory zevníhoprostředí  Familiární hypercholesterolémie – mutace genu pro LDL recepter  Familiární kombinovaná hyperlipidémie (nejčastější, l-2% populace) – účast více genů  Familiární hypertriglyceridémie  Familiáírní hyperchylomikronemie-riziko akutní pankreatitidy

Sekund á rn í hyperlipid é mie  Nutriční vlivy  Endokrinní onemocnění  Onemocnění ledvin  Onemocnění jater  Zvýšená koncentrace imunoglobulinů  Léky indukované

C í lov é hodnoty lipidov é ho metabolizmu  Na podkladě epidemiologických a intervenčních studií  LDL cholesterol pod 2.5 mmol/l  Triglyceridy pod 1.5 mmol/l  HDL cholesterol nad 1.6 mmol/l

L é čba poruch lipidov é ho metabolizmu  Nefarmakologická  Dieta (po dobu 3 měsíců)  Fyzická aktivita  Farmakologická  Statiny  Fibráty  Deriváty kyseliny nikotinové  Pryskyřice

Statiny  Jsou především ke snížení cholesterolu, méně TG  Vedou k signifikantnímu snížení kardiovaskulární mortality o 25-75%  Zlepšení prognózy není dáno ústupem stenotických změn, ale stabilizací aterosklerotických platů  Vedou k zlepšení endoteliální funkce  Podle intervenčních prací na velkých souborech účinné v sekundární, ale i primární prevenci  V primární prevenci podáváme jedincům s vysokým rizikem (riziko KV onemocnění nad 20% v následujících 10 letech)

Fibr á ty  Snižují především TG, méně cholesterol  Vedou ke změně LDL částic – méně malých hustých částic – pozitivní vliv  V intervenčních studiích nebyl prozatím prokázán signifikantní vliv na mortalitu – ani poslední studie FIELD (u diabetiků)  Možné v indikovaných případech kombinovat se statiny

Definice a klasifikace hodnot krevn í ho tlaku Klasifikace Systolický TK Diastolický TK Optimální < 120 mm Hg <80 mm Hg Normální mm Hg mm Hg Zvýšený normální mm Hg mm Hg Hypertenze- mírná mm Hg mm Hg Hypertenze- střední mm Hg mm Hg Hypertenze- těžká >180 mm Hg >110 mm Hg Izolovaná systolická hypertenze >140 mm Hg >90 mm Hg

Stratifikace rizika hypertenze

Diabetes mellitus prevalence 7% výskyt za posledních 20 let se zdvojnásobil ze všech diabetiků 90% DM 2. typu ve věkové skupině % nemocných s DM 2. typu

DM a ICHS - prevalence Studie rok %DM BARI 1995 Angina pectoris 19% BIP 1966 Anamn. IM +AP 19% GUSTO 1997 IM 15% GISSI IM 15% ATLAS 1997 Kardiální insuff. 20%

Studie DM% nonDM% p TAMI (1993 ) ,001 TIMI (1993 ) ,001 Orlander et al ,001 Stein et al.(1995) ,001 GASS (1980) ,001 GUSTO I (1997) ,001 Aronson et al..., Ann.Intern.Med., 1997, Četnost mnohočetných koronárních stenóz Angiografie u ICHS

Obezita  BMI >30 kg/m2  Vyskytuje se až u třetiny populace  Obvod pasu – centrální typ obezity  U mužů 102…………..94cm  U žen 88………………80 cm

Rizika obezity  Hypertenze  Hladina lipidů  Diabetes mellitus 2.typu  Metabolický syndrom – Insulinová resistence  Nezávislý rizikový faktor pro  ICHS  CMP

Redukce hmotnosti  Vede k poklesu krevního tlaku  K zlepšení lipidového metabolizmu  K zvýšení sensitivy na inzulin  Redukci aktivity sympatického systému  Snižuje kardiovaskulární riziko  Farmakoterapie pokud předchozí postupy selhaly  Intervenční a chirurgické přístpy - bariatrická chirurgie

Z á věr  Etiopatogeneze ICHS je komplexní  Vyžaduje proto komplexní přístup  Kombinace režimových a farmakologických intervencí – individualizace  Ve svých důsledcích vede k prodloužení délky života a k snížení ekonomických nákladů

DĚKUJI ZA POZORNOST