Soustava krycí – od protist po hlístice Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oběhová soustava kroužkovců a členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
Advertisements

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Znáš všechny odpovědi?. 1. OTÁZKA Co nám zajišťuje pohyb celého těla?
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6C_16_AZ kvíz vylučovací soustava.
Svalová soustava - protista až žahavci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
PRVOCI. ……………………………. živočichové ……………………………………………………………………. pohyb – ………………………………………………. žijí …………….. nebo ………………………………………………. indikátory …………………………………
Rozmnožování nižších obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření16.
Obojživelníci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu VY_32_INOVACE_bio_zoo10 Označení materiálu zoo10_pavoukovci_Arachnida.ppt Název školy Gymnázium.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Nervová soustava měkkýšů a kroužkovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
KMEN: ŽAHAVCI (CNIDARIA) Biologie, 3. ročník, Zoologie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Soustava trávicí- prvoci až ploštěnci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu VY_32_INOVACE_bio_zoo02 Označení materiálu zoo02_houby_Porifera Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_08_Tasemnice.
Pletiva Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Ploštěnci – Plathelminthes 1
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Soustava krycí – od měkkýšů po členovce
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jednobuněční živočichové
než začnete prohlížet prezentaci ...
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
Člověk a vývoj civilizace
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Činnost nervové soustavy
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název vzdělávacího materiálu
Stavba buňky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Svalová soustava - ploštěnci až měkkýši
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Prvoci.
Pohlavní rozmnožování prvoků
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Funkce svalové soustavy a typy pohybů
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Trávicí soustava hmyzu
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Funkce = tvoří pokryv těla a ochranu před vnějšími vlivy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Úvod do kosterní soustavy
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Násobení lomených výrazů
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
HMYZ STAVBA TĚLA.
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Dělení lomených výrazů
Prvoci – jednobuněční živočichové
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Autor: Mgr.Petr Procházka
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Jednobuněční živočichové
bílkoviny nukleové kyseliny dusíkaté báze aminokyseliny amoniak
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Transkript prezentace:

Soustava krycí – od protist po hlístice Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsahPrezentace k doplnění a procvičení fylogeneze krycí soustavy od protist po hlístice. Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace řešte zadané úkoly. AutorRNDr. Ilona Houšková KódVY_ 32_ INOVA CE_ 32_BHOU01

Funkce pokryvu tělního Ochrana před vlivy vnějšího prostředí (mechanické, fyzikální, chemické), před pronikáním mikroorganismů a proti nepřátelům. Umožňuje dýchání (bezobratlí a kožní dýchání obojživelníků) a vylučování škodlivých látek (potní žlázy). Je sídlem povrchového zbarvení živočicha. Obsahuje některé drobné orgány (žlázy, smysly), pomocná zařízení pohybu a obrany (žahavé buňky, brvy, bičíky,...). U některých živočichů má vliv na regulaci teploty (savci). Podílí se na vstřebávání některých látek (příjem živin, aplikace mastí...).

PROTISTA Na povrchu těla mají cytoplazmatickou membránu z bílkovin a lipidů. Tělo chrání: o plasmolema - jemná, dovoluje přelévání cytoplazmy a změnu tvaru těla prvoka, př. kořenonožci (měňavky), o periplast – udržuje stálý tvar těla, př. bičíkovci (krásnoočko, trypanozoma), o pelikula - je nejpevnější, př. nálevníci (trepka).

Odpovězte na otázku: Co tvoří povrch těla prvoků? Povrch prvoků tvoří: o plasmolema (př. kořenonožci), o periplast (př. bičíkovci), o pelikula (př. nálevníci).

HOUBY Larvy jsou kryty jednou vrstvou obrveného epitelu. Dospělci mají na povrchu těla bezbrvé silně zploštělé buňky, mezi nimi porocyty s ostiemi (ty se mohou rozšiřovat nebo uzavírat). Obr.1

ŽAHAVCI Povrch těla kryje jednovrstevná epidermis ektodermálního původu. Ta obsahuje několik typů buněk: o buňky krycího epitelu, o myoepiteliální buňky – svalová funkce, o smyslové buňky - ty tvoří citlivý výběžek a vodivé vlákno, o vmezeřené = intersticiální buňky - z nich vznikají např. pohlavní a smyslové buňky, o žahavé buňky – cnidoblasty.

Řez tělní stěnou nezmara Popis obrázku: 1.Ektodermální buňka 2.Bazální membrána 3.Entodermální trávicí buňka 4.Smyslová buňka 5.Vmezeřené buňky 6.Glutinant 7.Penetrant 8.Myoepiteliální buňka Obr. 3

Žahavé buňky Jsou vyplněné tekutinou s dutým spirálovitě stočeným vláknem (při podráždění vymršťuje a omráčí kořist jedem hypnotoxinem). Typy žahavých buněk: penetrant (6A, 6B) glutinant (7B), volvent (7A) Umístění - chapadla, případně okraje zvonu. Obr. 2

Vyřešte následující úkol. Úkol Jaké typy žahavých buněk jsou na obrázku? Řešení Jsou to: o penetrant (6A, 6B), o glutinant (7B), o volvent (7A).

PLOŠTĚNCI Mají jednovrstevnou pokožku. Volně žijící mají na povrchu jednovrstevný řasinkový epitel se slizovými žlázkami a tyčinkovitými rhabdity (vystřelovány při ohrožení, vysunou se a vytvoří ochranný rosolovitý obal). Pokožka dále obsahuje smyslové buňky.

PLOŠTĚNCI Endoparazité jsou opatřeni na povrchu těla nad pokožkou silnou kutikulou (chrání tělo před trávicími šťávami). Na povrchu kutikuly mohou být různé trny a na předním i zadním konci těla se vytváří přichycovací orgány ( přísavky, háčky, přísavná lišta...). Pokožkové buňky vytvářejí soubuní (syncytium). U tasemnic slouží povrch těla i k příjmu živin (v kutikule jsou četné póry).

HLÍSTICE Povrch těl tvoří jednovrstevná epidermis, která u parazitů vytváří syncytium a vylučuje silnou rohovitou kutikulu. Syncytium (soubuní) je mnohojaderný buněčný útvar, který vznikne rozrušením buněčných membrán několika sousedních buněk a dojde ke splynutí jejich cytoplazem. Jedná se tedy o buňku obsahující více jader.

Odpovězte na dané otázky. Otázky: o Jaká je charakteristika soubuní? o Uveďte jeho výskyt. Odpovědi: o Je to mnohojaderný buněčný útvar. o Vznikne rozrušením buněčných membrán několika sousedních buněk. o Dojde ke splynutí jejich cytoplazem, výskyt u hlístic a ploštěnců.

Informační zdroje ZICHÁČEK, Vladimír. Zoologie. Olomouc: Fin, 1995, ISBN PAPÁČEK, Miroslav; MATĚNOVI, Vlasta A Josef; SOLDÁN, Tomáš. Zoologie. Praha: Scientia, 2000, ISBN KUBIŠTOVÁ, Iva; JŮVOVÁ, Alena. Přehled zoologie. Brno: Paido, 1984, ISBN ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, Obr. 1, 2 : převzato z ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, Obr. 3: převzato z ALTMANN, Antonín; LIŠKOVÁ, Eva. Praktikum ze zoologie. Praha: SNP, 1979, ISBN