NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPA SEVERNÍ EVROPA – FINSKO, DÁNSKO, ISLAND
Advertisements

Dánsko Vlajka znak.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
DÁNSKO.
Dánsko.
Dánské království Kongeriget Danmark
Dánské království Kongeriget Danmark
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Dánsko.
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Přírodní poměry.
Dánsko Richard Hladík.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Východní Evropa – Ukrajina
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
SEVERNÍ EVROPA.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA United States of America
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Dánsko Geografické údaje.
BENELUX.
obrázek je licencován za podmínek public domain
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 26-opakování Evropy AnotaceOpakování Evropy AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstupŽáci si zopakují získané.
SLOVINSKO.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Dánsko.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Německo.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Dánsko (Severní Evropa)
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_EVROPA_SEVERSKÉ STÁTY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Severní Evropa VY_32_Inovace_02KR-7 Mgr. Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
SEVERNÍ EVROPA.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SEVERNÍ EVROPA.
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dánsko Vlajka znak.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku a slouží k doplnění učiva o Evropě. JAZYK:Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Určí polohu státu v Evropě a uvede některé zajímavosti. KLÍČOVÁ SLOVA: Grónsko, Faerské ostrovy, Fyn, Sjælland, královna Markéta II, Gudenå, most přes Velký Belt, H.CH. Andersen, Tivoli, Kodaň. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA:Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

DÁNSKO

Dánsko je země leží v severní Evropě. Spolu s Grónskem a Faerskými ostrovy tvoří státní celek Dánské království.GrónskemFaerskými ostrovy Dánsko je nejmenší ze severských zemí, neleží však na Skandinávském poloostrově. Je tvořeno Jutským poloostrovem, ostrovy Fyn, Sjælland stovkami dalších menších ostrovů.

Na východě je omýváno Baltským mořem a na západě mořem Severním. Jedinou suchou hranici má Dánsko na jihu s Německem, další blízké země jsou na jihu Polsko, na severu a severovýchodě Švédsko a na severu Norsko.

Dánské království je konstituční monarchií, kde má moc výkonnou formálně v rukou královna Markéta II. jako hlava státu. Ve skutečnosti je moc výkonná v rukou ministerského předsedy, který je hlavou vlády, a dalších ministrů tvořících vládu. Všichni ministři jsou odpovědní parlamentu, moci zákonodárné. Parlament je jednokomorový, má 179 křesel. Volby do parlamentu jsou každé čtyři roky.

Kodaň je hlavní a největší město Dánska. Ve městě samém žije asi půl milionu obyvatel, v celé městské aglomeraci přibližně přes jeden milion. Kodaň je sídlem dánské královny.

Dánsko leží na Jutském poloostrově a na 443 pojmenovaných ostrovech, ze kterých je 76 (2006) celoročně obývaných. Nejdůležitější jsou ostrovy Fyn a Sjælland.FynSjælland Fyn Sjælland

Povrch země je tvořen rovinami a nížinami, průměrná výška dosahuje jen 30 m n. m. Nejvyššími body Dánska jsou Møllehøj a Yding Skovhøj, oba 171 m n. m.Møllehøj Dánské podnebí je oceánské s rostoucími kontinentálními vlivy směrem k Baltskému moři. Léta jsou chladná, zimy pak mírné a deštivé. Časté jsou větry a mlhy. Největší řekou je Gudenå.Gudenå

Západ země pokrývají vřesoviště a rašeliniště. Lesy zahrnují 11 % plochy (před sto lety 4 %). Na východě jsou listnaté. Jehličnaté lesy jsou využívány pro hospodářské účely nebo jako ochrana pobřeží.

V zemědělství pracuje jen 6 % ekonomicky činného obyvatelstva. Obdělávaná půda tvoří asi 56 % rozlohy, což je nejvíce v Evropě. Pěstují se obilniny (pšenice), brambory a cukrová řepa. Základem zemědělské výroby je chov skotu, prasat a drůbeže. Významný je mořský rybolov.

Dánsko má malé množství nerostných surovin. Většina elektráren je tepelných. Specifický je vysoký podíl větrných elektráren na spotřebě elektrické energie (25,9 % v roce 2011).větrných elektráren Významné postavení má námořní doprava, pobřežní plavba a automobilová doprava. Ostrovy spojují mosty nebo trajektové linky. Dánsko je významnou dopravní spojnicí mezi Skandinávií a zbytkem Evropy. Hlavními přístavy jsou: Kodaň, Esbjerg, Ålborg, Århus. V Kodani je také významné mezinárodní letiště.KodaňÅrhus

Nejznámějším Dánem je pravděpodobně Hans Christian Andersen, jehož pohádky zná celý svět.

Zajímavosti Most přes Velký Belt, spojující ostrovy Sjælland a Fyn, uvedený v provoz roku 1998 – jedná se o druhý nejdelší visutý most na světě;

Zábavní park Tivoli – nejstarší zábavní park v Evropě; Zábavní park Tivoli

Z Dánska pochází stavebnice Lego;Lego

Test 1.Který velký ostrov patří Dánsku? 2.Jak vypadá dánská vlajka? 3.Jak se jmenuje dánská královna? 4.Která moře omývají Dánsko na východě a na západě? 5.Jak se jmenuje největší dánská řeka? 6.Znáš jméno známého dánského pohádkáře? 7.Jak se jmenuje nejstarší zábavní park v Evropě? 8.Víš název stavebnice, která z Dánska pochází

Odpovědi 1.Grónsko. 2.Bílý kříž v červeném poli. 3.Královna Markéta II. 4.Na východě Baltské, na západě Severní moře. 5.Gudenå. 6.Hans Christian Andersen. 7.Tivoli. 8.Lego.

Použité zdroje:  g=cs     t_100.jpg?uselang=cs  ?uselang=cs      

  ?uselang=cs       [cit ].