Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"— Transkript prezentace:

1 Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_608 Tématický celek: Evropské státy I. Autor: Pavla Žilinská Anotace: Materiál je určen k využití pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k probírání učiva Evropské státy formou prezentace a k doplnění učiva o Evropě. Materiál obsahuje obrázky a hypertextové internetové odkazy k větší názornosti a zpestření výuky. Materiál může být využit jako zápis do sešitu.

2 DÁNSKO

3 Znak

4

5

6

7 Základní informace Hlavní město- Kodaň Počet obyvatel- 5 447 000
Státní zřízení-konstituční monarchie(království) Jazyk- dánština Měna- dánská koruna Další velká města- Ans,Brønderslev, Christiansfeld, Dragør,Ebeltoft Esbjerg, Espergærde

8 Kodaň

9 Povrch Povrch země je tvořen rovinami a nížinami, průměrná výška dosahuje 30m.n.m. Nejvyšší body Dánska jsou Møllehøj a Ydin Skovhøj, oba 171 m n. m.

10 Fotografie řeky Gudeny
Vodstvo+Podnebí Nejdelší řeka- Gudena (158 km) Dánské podnebí je oceánské s rostoucími kontinentálními vlivy směrem k Baltskému moři.Léta jsou chladná, zimy pak mírné a deštivé. Časté jsou větry a mlhy. Fotografie řeky Gudeny

11 Obyvatelstvo + Náboženství
94% jsou Dánové 85 % Dánů jsou luteráni - členové státní církve zbytek má jiné protestantské, katolické nebo muslimské vyznání

12 Hospodářství Těží se- ropa, zemní plyn, síry
Pěstuje se- pšenice, oves, ječmen, brambory, cukrová řepa, řepka, zelenina, ovoce Chová se- skot, prasata, drůbež

13 VODNÍ ZÁMEK EGESKOV SLOT
Tato stavba je považována za nejkrásnější vodní hrad Evropy. Uvnitř je patrné, že se zde stále bydlí. Vodní plochu obklopuje krásný zámecký park s labyrintem. Pro milovníky koření a bylinek je zde krásná bylinková zahrada.

14 LEGOLAND První část asi všem tu nejznámější tvoří postavičky a památky vyrobené z lega. Na protější straně stojí Holandsko s větrnými mlýny a s replikou staré části města Amsterdam. Za rohem protéká řeka Rýn a jeho okolí je lemováno domy a domky, ve kterých žijí lidé, stejně tak jako továrnami, ve kterých zase pracují. Některé exponáty jsou i pohyblivé. Hlavně nejmladší nadchne jízda v legových autíčkách po safari, kde zvířátka jsou vyrobena opět z této stavebnice. Okolo náměstí se také nachází kinosál, kde promítají krátký film ze života postaviček z lega, akvárium, před kterým je skoro stále fronta a samozřejmě obchod, kde naleznete oblíbenou stavebnici ke koupi. Nesmí chybět ani muzeum o historii a vývoji stavebnice.

15

16 Citace GALICO: National Coat of arms of Denmark.svg [online] :23:54 [cit ]. Dostupný z WWW: < SAN, Jose:Europe countries map cs.png [online] :26:54 [cit ]. Dostupný z WWW: < LIUZZO, David:EU location DEN.png [online] :29:54 [cit ]. Dostupný z WWW: < TOMBO: Da-mapa.png [online] :38:34 [cit ]. Dostupný z WWW: < TAI, Kaihsu: Stpauls legoland Copyright2003KTai.jpg [online] :40:41 [cit ]. Dostupný z WWW: <

17 Zdroje http://cs.tixik.com/ http://www.google.cz


Stáhnout ppt "Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google