Pohled rodinného terapeuta na poruchy příjmu potravy říjen 2012 PhDr. Blanka Pöslová Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie PARDUBICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK JAKO SYMPTOM PORUCHY VÝVOJE RODINNÉHO SYSTÉMU
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Struktura poradenského procesu
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PSYCHOSOMATIKA V ORDINACI PSYCHIATRA?
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jak dítě (ne)naučit jíst
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
KBT u poruch příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
Transgenerační pohled na nemoc
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
Náhradní rodinná péče.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
VY_32_INOVACE_PSYPS11960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Koně a jejich projevy chování Kristýna Augustinová PCH/ETL Psychologie 1.Ročník Prezenční studium.
Téma: Rodinný rozpočet
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé Luže – Košumberk
Úvod do psychologie
Studentská dobrovolnická praxe Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Exkurze do hlavy mentální anorektičky. na začátku bude… …příběh na začátku bude… …příběh.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Výchova k občanství TEMA: VZTAHY V RODINĚ ČÍSLO.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
MUDr. František Schneiberg
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Rodina, příbuzenství.
Struktura poradenského procesu
RODINNÁ, PÁROVÁ A INDIVIDUÁLNÍ TERAPIE
Rodina jako sociální instituce
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Přeshraniční spor rodičů příklad dobré praxe (Jihlava, 3. 12
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Dějiny psychologie současná psychologie.
Transkript prezentace:

Pohled rodinného terapeuta na poruchy příjmu potravy říjen 2012 PhDr. Blanka Pöslová Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie PARDUBICE

Teoretická a praktická východiska PhDr. Blanka Pöslová, Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie Práce s dětmi a rodinami, řešení příznaku (důsledku) nebo systému Výcvik v rodinné terapii psychosomatických poruch MUDr. Chvála a PhDr. Chválová Trapková Knihy Rodinná terapie psychosomatických poruch Rodinná terapie a teorie jin-jangu

Rodina jako sociální děloha PhDr. Blanka Pöslová, Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie Procesy zrání podobné Děloha a rodina jako chráněný prostor Fórum internum a fórum externum Kairos – plynutí vnitřního času

Režim rodiny PhDr. Blanka Pöslová, Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie Ovlivněn fyziologickými potřebami – jídlo, spánek, odpočinek Členové rodiny se vyladí – nevyladí Narušení jako projev vývojový nebo jako signál hlubšího problému Příklady malých dětí – nechutenství, odmítání jídla, jídlo jako možnost manipulace

3 fáze sociálního porodu PhDr. Blanka Pöslová, Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie 1. trimestr 0-6 let (dítě závislé na matce) 2. trimestr 6-12 let (období latence) 3. trimestr let (příprava na opuštění chráněného prostoru)

Sociální porod dcery Sociální porod dcery PhDr. Blanka Pöslová, Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie

Sociální porod syna Sociální porod syna

PhDr. Blanka Pöslová, Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie

Anorektická a bulimická fáze PhDr. Blanka Pöslová, Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie Kde se to zasekne, kdy to stagnuje fáze sblížení s matkou fáze separace od matky k otci

Co kdo potřebuje PhDr. Blanka Pöslová, Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie Hladový trojúhelník Postarat se o všechny a o každého jinak Příklady z praxe

Děkuji za pozornost Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie PhDr. Blanka Pöslová