VY_32_INOVACE_19_BRAZÍLIE ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Advertisements

Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Vypracovala: Iva Nejezchlebová
BRAZÍLIE.
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
VENEZUELA.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Hospodářství Afriky Autor: Mgr. Marian Solčanský
Brazílie a její sousedé
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SROVNÁNÍ STÁTŮ JÍŽNÍ AMERIKY
Brazílie VY_32_INOVACE_27-06
Hospodářství Spíše rozvojové Brazílie Argentina Chile Venezuela Nově
Téma hodiny: Brazílie – socioekonomické poměry, brazilská města, hydroelektrárna Itaipú Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Seznámení se s.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Zemědělství Jižní Ameriky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
PORTUGALSKO.
Jihoafrická republika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_228_jižní Amerika I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
BRAZÍLIE Jan Dušek.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
BRAZÍLIE.
Brazílie Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
podle podobných přírodních podmínek rozdělujeme státy Jižní Ameriky do 3 oblastí: – andské země – horské lesy, výrazná výšková členitost – laplatské země.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Hospodářství a obyvatelstvo Austrálie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu.
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Mexiko.
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_Fi_I_10 Název Brazílie
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Západní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_ 19_BRAZÍLIE
Vzdělávací materiál: Brazílie Operační systém: Windows XP Professional
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
4. c Brazílie a severní sousedé
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Bolívie
BRAZÍLIE Obr. 1. BRAZÍLIE Obr. 2 Obr. 3 Hlavní město: Brasilia Hlavní město: Brasilia Největší a nejlidnatější stát Jížní Ameriky Největší a nejlidnatější.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_19_BRAZÍLIE ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.

Brazilská vlajka = bandejra

Hlavní město: Brasília Rozloha: km² (5. na světě) z toho 0,65 % vodní plochy Nejvyšší bod: Pico da Neblina (3014 m n. m.) Obyvatelstvo (5. na světě,) Vznik:7. září 1822 nezávislost na Portugalsku Brazílie byla v minulosti největší kolonií Portugalska a portugalština je zde také úředním jazykem. Od prezidentka VLAJKA ZNAK POLOHA Obr.č.1 Obr.č.2 Obr.č.3

Na území Brazílie se rozkládá největší tropický deštný les na světě - Amazonský prales. Brazílie byla v minulosti největší kolonií Portugalska a portugalština je zde také úředním jazykem. Největším městem s 10 milióny obyvatel je São Paulo Brazílie je největším a nejvýznamnějším státem celého kontinentu Zemědělská produkce patří k největším na světě Největší řekou země a celého světa je Amazonka s délkou kilometrů Obr.č.4

Z rozsáhlých ložisek nerostných surovin se těží železná ruda, mangan, bauxit, nikl, chróm, wolfram, cín, uhlí, ropa, zemní plyn, zlato, niob, zirkon, diamanty, drahokamy, měď, zinek, fosfáty, tuha, magnezit, sůl a kaolin.

Průmysl Mezi nejdůležitější průmyslová odvětví patří strojírenství (výroba osobních a nákladních automobilů), hutnictví (výroba surového železa, oceli, barevných kovů), petrochemie (rafinerie ropy), chemie (výroba hnojiv, kyselin a plastických hmot), potravinářský, textilní, gumárenský, obuvnický, papírenský a dřevozpracující průmysl. Na výrobě elektrické energie se významnou měrou podílejí vodní elektrárny (92% výroby elektřiny)

Zemědělství Zhruba 57 % území Brazílie zaujímají lesy, dále louky a pastviny 22 % a orná půda více než 7 %. Zemědělská produkce patří k největším na světě, převládá monokulturní velkovýrobní plantážnictví. Nejdůležitějšími pěstovanými plodinami jsou káva, sisal a pomeranče, ve sklizni těchto plodin zaujímá země 1. místo na světě, rovněž cukrová třtina, maniok, banány, kakao, fazole, sója a oříšky kešu. Dále se sklízí kukuřice, pšenice, rýže, krmné obilí, brambory, batáty, bavlna, palmová jádra, kokosové ořechy, zelenina, podzemnice olejná, réva vinná, ananasy, citróny, mango, papája a tabák. Živočišná výroba je zaměřena především na chov skotu, prasat, ovcí, koní, koz a drůbeže. Významný je rybolov. Obr.č.5 sklizeň sóji Obr.č.6 farmaření – skot Zebu (Brahmanka)

Vodní elektrárna Itaipú Obr. č. 7- Itaipú je druhá nejvýkonnější vodní elektrárna na světě. Rozkládá se na hranicích Brazílie a Paraguaye na řece Paraná.

Výstavba byla zahájena v roce 1975 po podepsání smlouvy mezi oběma státy o statutu stavby jako nadnárodní nezávislé společnosti, nepatřící ani jednomu ze států. Stavba byla dokončena v roce Její hráz je 7,76 km dlouhá a 196 metrů vysoká (jako 65ti podlažní výšková budova) Osmnáct generátorů, každý s celkovým výkonem přes 730 MW během roku vyprodukuje přes 75 TWh elektrické energie. Při napouštění přehradní nádrže došlo k největším ztrátám zaplavením vodopádů Guairá. (Při napouštění přehrady došlo k zajímavé situaci – počítalo se, že napuštění přehrady bude trvat několik měsíců, avšak přišly přívalové deště a přehrada byla napuštěna během 14ti dnů- místní věří v Boží požehnání) Výraz Itaipú původně označovalo ostrůvek uprostřed řeky Paraná. V překladu tento název znamená „zpívající kámen“.

Vodní elektrárna Itaipú Přehradu stavělo na lidí po 3 roky Výška – jako 65ti podlažní výšková budova (196 m) Použito – 4,5 tisíc tun dynamitu Odvezeno tolik materiálu, že auta, která materiál odvážela, by postaveny za sebou -3x obestoupily zeměkouli kolem rovníku 18 turbín – výkon – 7200l/s Rychlost přepadu vody - 145km Obr.č.8 Obr.č.9

São Paulo je největší město Brazílie, nejbohatší a největší město Latinské Ameriky a celé jižní polokoule a sedmou největší metropolí na světě. São Paulo je hlavním městem stejnojmenného, nejlidnatějšího státu Brazílie - São Paula. Počet obyvatel se pohybuje nad 10 milionů (uvádí se 12 milionů + 8 milionů obyvatel žijících v favelách (=slamy) Obr.č.10 Obr.č.11

Obr. č. 12

Obr.č.13

Obr.č.14-17

PL Vyhledej další zajímavosti na wikipedii: místní zvyky a tradice, další města, řeky, hory a pohoří, zajímavosti o fauně a flóře (deštný prales). Jaký oceán omývá břehy Brazílie? Vyhledej známé osobnosti: jak historické tak i novodobé.

Použité zdroje Snímek č.1,2,3 a obr.č.1- brazilská vlajka [online] [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na Snímek č.3 Znak [online] [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na Snímek č.3 Geografie [online] [cit ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 9.svg Snímek č.4 Topografická mapa Brazílie - Dostupný pod licencí Creative Commons [online] [cit ] na 9.svg Použité fotografie (obr.č.5-17): foto: autorka prezentace Bc. Martina Chlumová Kliparty dostupné z interních a externích zdrojů kancelářského balíčku Microsoft office 2003 (Power Point 2003) [online] [cit ]