Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí 13.10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

Lněné semínko, jak ho možná neznáte
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKY (LIPIDY).
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Poruchy metabolismu lipoproteinů
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Ateroskleróza.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Superfoods superpotraviny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Co jsou mastné kyseliny? Polynenasycené mastné kyseliny jsou látky, které se účastní metabolizmu našeho organizmu.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
TUKY (LIPIDY).
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Buňka  organismy Látkové složení.
Osteoporóza.
Prevence metabolického syndromu
Tuky Výživa ve sportu RVS.
= přeměna látek a energií
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí

Ateroskleroza  Celkové onemocnění postihující cévy a různá krevní řečiště  Klinicky nejtypičtější ICHS, CMP, ICHDK  RF neovlivnitelné – pohlaví, anamnéza  RF ovlivnitelné – hypertenze, kouření, absence pohybu, výživa  Tzv. aterogenní dietní vlivy

Ateroskleroza - prevence  Výživa stejná jako u prevence zvýšené hladiny tuků, a KVO, hypertenze, DM  Středomořská dieta – francouzský paradox  Zvýšený příjem ovoce,, zeleniny, mírné pití červeného vína  Žádná studie zatím nepotvrdila vliv podávání antioxidantů jinak než přirozenou cestou

Středomořská dieta  American Heart Association charakterizuje ve svých posledních doporučeních následujícími parametry: středně vysoký příjem tuků (32- 35%), relativně nízký obsah nasycených mastných kyselin (9-10%), vysoký obsah vlákniny (27-37 g/den), vysoký obsah polynenasycených MK (s důrazem na omega 3). Ve svých doporučeních jako alternativu k olivovému oleji řadí i oleje řepkový a lněný a margariny vyrobené za použití těchto olejů.

Francouzský paradox  Více mléčného tuku  Asi vliv na postprandiální stav a hladinu HDL, agregace červených destiček a snižuje prosrážlivě působící fibrinigen  Flavonoidy, terpeny, taniny, izoflavonoidy – vše fytoestrogeny

prevence  Vliv příjmu omega 3 a omega 6 nenasycených MK  Zdroje??  Nepoměr se může podílet na projevu zánětlivých onemocnění  Omega 6 – linolová LA– esenciální  Omega 3 – alfa linolenová ALA  EPA, DHA

Omega 3 a omega 6  Příjem omega 3 MK ze stravy je obecně považován za nedostatkový. Rovněž metabolická přeměna ALA na EPA a DHA v lidském těle není dokonalá.  Zdroj ryby z chladných vod  Poskytují přibližně 1 g nebo více DHA a EPA v 100g ryby  Také v pšeničných klíčcích, lněném semínku, lněném oleji, vlašských ořeších, sojových bobech, sojovém oleji a řepkovém oleji.

Omega 3 a omega 6  snižují výskyt srdečního onemocnění, bojují proti ateroskleróze, kardiovaskulárním onemocněním, regulují hladinu krevních tuků, omezují srážlivost krevních destiček, hrají klíčovou roli ve fungování mozku a v normálním růstovém vývoji  Jejich nedostatek může vést ke vzniku depresí, únavě, suché pokožce, zácpě, bolestem kloubů a lámavosti nehtů. Také stimulují růst vlasů a pokožky

Omega 6  Průměrná každodenní strava obsahuje dostatečné množství omega 6 pro pokrytí základních funkcí organismu. Doplňky stravy nejsou obvykle nutné. Jednostranně zaměřená nevyvážená strava bez dostatečného příjmu omega 3 masných kyselin nemusí být pro zdraví prospěšná. Na druhou stranu vyšší konzumace omega 6 mastných kyselin je žádoucí při vyšší hladině cholesterolu v krvi

Omega 3 a omega 6  poměr dříve v rozmezí od 1:1 do 1:5  Podle nových doporučení se poměr mezi omega 3 a 6 mastnými kyselinami již nesleduje.  Důležité jsou udržovat absolutní příjem obou skupin v rámci doporučených intervalech.  EPA 350 mg

Omega 3 a omega 6 omega 3 MK 0,5 - 2 % z celkového doporučeného příjmu energie DHA omega 3 MK250 mg - 2 g omega 6 MK 2,5 - 9 % z celkového doporučeného příjmu energie

Postprandiální stav  1-2 hodiny po jídle – přísun bílkovin – imunitní reakce vyvolávající zánět  Proaterogenní účinek  Vláknina snižuje tento efekt

Transnenasycené MK  Změna z cis na trans formu mononenasycené MK  Čokolády, polevy, náplně

Polynenasycené MK  Arachidonová, EPA – vliv na syntézu fosfolipidů  EPA – prostaglandiny, tromboxany, leukotrieny  Z arach – prozánětlivé látky  Poměr arach a EPA – čím nižší EPA, tím vyšší mortalita

Antisklerotická dieta  Vláknina do 30g, u rizikových osob více  Komplexní sacharidy nad 40%  B 12-13%  Jednoduché S 10%  Tuk 30-35%  Nasycené MK 15ˇ, raději pod 10%  Poměr polynenasycené a nasycené více než 1  Cholesterol do 300mg  Sůl do 7-8g, výhledově do 5g

 Pozor na mléčné výrobky a množství skrytých tuků  Úkol: na 3denním jídelníčku náhodně 2 vybraných osob vypočítejte množství přijatých tuků  Při nadměrném příjmu navrhněte opatření – potaviny s vysokým množstvím tuků zaměňte za přijatelnou alternativu s nízkým množstvím tuků