Ploštěnci Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLOŠTĚNCI Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_311.
Advertisements

PLOŠTĚNCI – ŽIVOČICHOVÉ S PLOCHÝM TĚLEM
Mnohobuněční živočichové Obr.1
Kmen: Ploštěnci.
Kmen: Ploštěnci mají zploštělé, oboustranně souměrné tělo
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Bezobratlí živočichové
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZOOLOGIE PLOŠTĚNCI.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
Soutěž RISK Ostnokožci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KMEN: PLOŠTĚNCI.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
zpracovaný v rámci projektu
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Tasemnice 15. února 2014 VY_52_INOVACE_210210
Základní škola, Hradec Králové
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
Na které písmenko začíná obrázek?
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

Ploštěnci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 1.1.

Opakování Mají žahavci vyvinutou hlavovou část těla? Proč? Na jaké části těla mají žahavci smyslové orgány? Na jaké části těla má smyslové orgány většina živočichů?

Video VE&feature=PlayList&p=2A2A46FA8CB4685A &playnext_from=PL&index=0&playnext=1 VE&feature=PlayList&p=2A2A46FA8CB4685A &playnext_from=PL&index=0&playnext=1

Nakreslete si podle předcházejícího videa nebo obrázku na tabuli či v učebnici do sešitu ploštěnku. hmatový lalok očka hlavová část 2.2.

Zamysleme se na úvod Podle čeho mohli ploštěnci dostat svoje jméno? Jistě jste si všimli, že na rozdíl od nezmara se ploštěnka může volně pohybovat. Jaké změny v tělní stavbě s pohybem souvisí? 3.

Popišme tělo ploštěnců Nacházíme na jejich těle nějakou symetrii? Můžeme na jejich těle popsat určitou tělní část, kterou nemají žahavci, ale naopak mají vyvinutější živočichové? Tělo ploštěnců je dvoustranně souměrné. Z přední části těla se vyvinula hlavová část. 4.

K čemu ploštěncům slouží hlavová část těla? Vzhledem k tomu, že se ploštěnci pohybují, je nutné smysly (zrak, hmat aj.) centralizovat, a to zejména do přední části těla. Proto se z této části vyvinula hlavová část. 5.

Vnitřní ústrojí ploštěnců Tělo ploštěnců se skládá ze 3 vrstev:  Povrch těla kryje pokožka.  Pod ní se nachází svalová soustava, jež slouží k pohybu.  Vnitřní tělní vrstvou je stěna slepé trávicí soustavy, která začíná ústním otvorem na břišní straně těla. 6.6.

Nervová soustava Jakým přídavným jménem jsme označovali nervovou soustavu žahavců? Co myslíte, liší se nervová soustava ploštěnců a žahavců? V čem a z jakého důvodu? V těle ploštěnců nacházíme provazcovitou nervovou soustavu. V hlavové části těla mají ploštěnci největší množství nervových buněk, tj. ústřední hlavovou uzlinu. 7.

Ploštěnka Žije v čisté vodě pod kameny v potocích a říčkách. Je to obojetník – je zároveň samičkou i samečkem. V případě poranění jí doroste poškozená část těla (regenerace). Ohrožuje ji znečištění vod. Druhy: ploštěnka mléčná, ploštěnka potoční. 8.

Tasemnice Je vnitřní cizopasník člověka. Žije v tenkém střevě. Měří až 10 metrů. Do lidského těla se dostává v syrovém nebo málo uvařeném mase jako boubel. Obal boubele se rozpouští účinkem trávicích šťáv. Tasemnice přijímá celým povrchem těla živiny v tenkém střevě hostitele. Druhy: tasemnice bezbranná, tasemnice dlouhočlenná. 9.

Tasemnice bezbranná Které orgánové soustavy tasemnice vzhledem ke svému způsobu života potřebuje? Které nikoliv? Jak asi tasemnice člověku škodí? Tasemnice uvnitř svého těla nepotřebuje většinu orgánových soustav, proto tyto soustavy vymizely. Potřebuje pouze rozmnožovací soustavu, jež je naopak velmi dobře vyvinuta. Tasemnice je podobně jako ploštěnka obojetník. Spolu se stolicí odcházejí i poslední tělní články tasemnice, v nichž se nachází oplozená vajíčka. Vajíčka se mohou při hnojení dostat na trávu a odtud při pastvě do těla skotu a odsud ve špatně uvařeném mase zpět do těla člověka. 10.

Opakování – popis těla ploštěnky 11.

Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na 1. HAECKEL, Ernst MEADOWS, Dwayne LUDWIG, Hubert PATHO. Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na 2., 11. NEUDECKER, Andreas ALVARADO, Alejandro Sanchéz ZICA, Mateus VIZOSO, Dita NEUDECKER, Andreas VÁZQUEZ, Eduard Solá. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.