Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Advertisements

DOPRAVA.
Doprava.
ČESKÁ REPUBLIKA – DOPRAVA
Registrační číslo projektu
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
DOPRAVA U: s. 101 – 102 Použitá literatura: Voženílek, V.: Zeměpis České republiky. Prodos, Olomouc ISBN
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Autor: Mgr. Helena Nováková
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Úloha dopravy v hospodářství
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Mexiko Obr. 1 – Mapa Mexika
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronická učebnice - II
Dopravní zeměpis Jordánska a Sýrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Hospodarz. Dostupné z Metodického portálu.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 Doprava a spoje Mgr. Jan Kašpar.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Česko - Doprava AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
DOPRAVA VE SVĚTĚ Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autor: Mgr. Helena Nováková
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Převody jednotek objemu − 2. část
Slož popletené obrázky.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Doprava Naprosto nezbytná součást života – doprava osob, materiálu, informací, doprava pro zábavu atd. Dopravní cesty:  silnice  železnice  letecké koridory  splavné řeky a průplavy Dopravní cesty dohromady tvoří dopravní síť (= infrastrukturu) V místech, kde se dopravní cesty kříží, vznikají dopravní uzly

Železniční doprava Jedna z nejvýznamnějších Síť celosvětově víceméně hotová Probíhá jen modernizace  elektrifikace, zrychlování tratí, zvyšování komfortu cestujících apod.  vznikají tzv. železniční koridory („železniční dálnice“)  francouzské rychlovlaky TGV, japonský Šinkanzen Nejvyšší délku tratí mají Rusko, Čína a USA, nejhustší síť mají státy západní a střední Evropy Typy železnic [1] :  Podle rozchodu – normální (1435mm), úzkorozchodné a širokorozchodné  Podle stoupání – normální (adhezní), ozubnicové, pozemní lanovky a visuté lanovky Úkol: Pomocí internetu vyhledej železniční koridory na území ČR.

1. železniční koridor Obr. 1: Honza Groh

2. železniční koridor Obr. 2: Honza Groh

3. železniční koridor Obr. 3: Honza Groh

4. železniční koridor Obr. 4: Honza Groh

Silniční doprava Slouží hlavně k přepravě osob a potravin Doprava osobní a nákladní Typy silnic [1] :  dálnice  silnice I. třídy (označeny jednociferným nebo dvouciferným číslem)  silnice II. třídy (označeny trojciferným číslem)  místní komunikace Úkol: Pomocí internetu vyhledej všechny dálnice na území ČR.

Dálnice v ČR (k ) Obr. 5: COH

Říční, jezerní a námořní doprava Říční a jezerní doprava  na jezerech, splavných řekách a průplavech  Využívána hlavně pro dopravu nákladů a turistiku  rozšířena je i na kanálech v některých velkých městech, např. v Benátkách (Itálie) nebo Amsterdamu (Nizozemsko) [2] Námořní doprava  v dnešní době využívána hlavně pro přepravu nákladů (kontejnery, tankery) a turistiku (trajekty, okružní jízdy) [2]

Říční, jezerní a námořní doprava Obr. 6: EN Wiki, pd Obr. 7: Lipothymia

Letecká doprava Nejmladší, nejmodernější a nejrychlejší druh dopravy Rozlišujeme [3] :  pravidelné linky  chartery (doprava především pro CK) Dochází k silnému znečišťování atmosféry Létání v leteckých koridorech V poslední době díky rozvoji low-cost aerolinií vyjde i levněji než jiné druhy dopravy

Ostatní druhy dopravy Potrubní  využívána k přepravě ropy, plynu a vody, výjimečně jiných surovin (např. pásová doprava uhlí v dolech) Lanovky  v horských oblastech  lanovky, ozubnicové železnice, lyžařské vleky  někdy bývají řazeny i do železniční dopravy Městská doprava  autobusy, trolejbusy, tramvaje, mikrobusy apod. Spoje  doprava zpráv  pošta, telegrafní sítě, rozhlas, TV, tisk, počítačové sítě, internet Úkol: Srovnej výhody a nevýhody všech uvedených druhů dopravy.

Použité zdroje [1]CHALUPA, P., DEMEK, J., RUX, J. Zeměpis pro 8. a 9. ročník ZŠ (Lidé žijí a hospodaří na Zemi). 3. vyd. Praha : SPN, ISBN s. 20. [2]CHALUPA, P., DEMEK, J., RUX, J. Zeměpis pro 8. a 9. ročník ZŠ (Lidé žijí a hospodaří na Zemi). 3. vyd. Praha : SPN, ISBN s. 21. [3]CHALUPA, P., DEMEK, J., RUX, J. Zeměpis pro 8. a 9. ročník ZŠ (Lidé žijí a hospodaří na Zemi). 3. vyd. Praha : SPN, ISBN s Obr. 1: Honza Groh. Wikipedia – Prvni zeleznicni koridor. [Online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW:. Obr. 2: Honza Groh. Wikipedia – Druhy zeleznicni koridor. [Online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW:. Obr. 3: Honza Groh. Wikipedia – Treti zeleznicni koridor. [Online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW:. Obr. 4: Honza Groh. Wikipedia – Ctvrty zeleznicni koridor. [Online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW:. Obr. 5: COH. Wikipedia – Dalnice-cesko-prehledka. [Online] [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. 6: EN Wiki, pd. Wikipedia – Supertanker AbQaiq. [Online] [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. 7: Lipothymia. Wikipedia – Estonia ferry. [Online] [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:.