SVĚT 2030 Bohumír Štědroň 30.5. 2016. 2030 Nové technologie Ekonomika Politický systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
PROGNÓZA DOPRAVY 1. Účel a cíle prognózy dopravy
Prognóza kontinuity seminář doc.R.Valenčíka VŠFS
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_151_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Abstraktní expresionismus
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Nejsložitější integrovaný obvod
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
PROGNÓZA DOPRAVY 1. Účel a cíle prognózy dopravy
Marketingové prostředí
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
2.Marketingové prostředí
Struktura stavebního trhu Obr. č. 1:. Interakce stavebního trhu s vnějším okolím Obr. č. 2:
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
SKLADBA PC 7 OP VK VYT 2.7 Grafická karta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Mikroprocesor.
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
D ř Hlavní město Čínské lidové republiky -Aglomerace (2009) -39° 54′ 20″ s. š., 116° 23′ 29″ v. d. -Urbanizace.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
NEDOKONALÁ KONKURENCE
INFORMATIKA Historie pc.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
SVĚT 2030 Bohumír Štědroň Nové technologie Ekonomika Politický systém.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Rozhodnutí o kvalitě místa bydlení dle různých atributů Projekt do ISR Jaromír Hloch ARI.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Soudobý svět Ekonomický pohled
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EU v ekonomických vztazích
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úvod, základní principy a cíle
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
GLOBALIZACE.
Populační růst.
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
GLOBALIZACE.
S čím a jak obchodovat v Srbsku
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

SVĚT 2030 Bohumír Štědroň

2030 Nové technologie Ekonomika Politický systém

Nejznámější prognózu vytvořil ve svém díle Jules Verne ( ): - v roce 2016 je splněno více než 90 % jeho představ(civilizace zatím nedisponuje bombami, vytvářejícími mimořádně nízké teploty) - Prognózy v padesátých letech minulého století byly „nadstřeleny“ a předpokládaly kolem roku 2000 lety s lidskými posádkami k nejbližším hvězdám

Dvě hypotézy: -exponenciální model -logaritmický model Exponenciální modely: Moorova hypotéza: „každých 18 měsíců se v procesorech zdvojnásobí počet tranzistorů“. Tato hypotéza platí nejen pro počty tranzistorů, ale pro výkon počítačů a kapacity disků (Gordon Moore, spoluzakladatel známé firmy Intel)

exponenciální křivka Čas Počet jednotek Počet jednotek

Dva možné modely Logaritmická křivka Logaritmická křivka Čas Počet jednotek Počet jednotek

dominující technologie v roce 2030: -RFID -3D -General Inteligence (např. auta bez řidičů)

SVĚT 2030 Bohumír Štědroň Prognóza vývoje RFID 8 Vývoj ceny čipů

SVĚT 2030 Bohumír Štědroň Prognóza vývoje RFID 9 Obrat RFID trhu

D využití v budoucnosti Tisk z kovu, skla i buněk Tisk z kovu, skla i buněk Tisk orgánů, kostí Tisk orgánů, kostí Kosmonautika – tisk celých základen s využitím místně dostupných hornin Kosmonautika – tisk celých základen s využitím místně dostupných hornin Snížení intenzity a hustoty dopravy (tisk na místě) Snížení intenzity a hustoty dopravy (tisk na místě) Oprava dopravních systémů při provozu Oprava dopravních systémů při provozu (výroba náhradních dílů pro kosmické sondy za letu)

General Inteligence -megaintegrace -dopravní prostředky bez řidičů -komunikace s biosférou

Budoucnost podle expertů 3 fáze: 1) právě probíhá – automobilky používají čím dál více zařízení, které usnadňuje řidiči práci (Volvo, Toyota) - 40km/h 2) postupné zavádění automatizovaných aut – odpovědnost řidič 3) let – odpovědnost auta (výrobci) 2040 – 2050 – konec řidičských průkazů

Nové segmenty komunikace se zvířaty a rostlinami: Jerome Witkin, renomovaný odborník v oblasti abstraktního expresionismu na Syrakuské univerzitě hodnotil kresby nové, jemu neznámé malířky těmito slovy: Kresby jsou nesmírně lyrické,neskutečně překrásné.Jsou natolik pozitivní a plné vyrovnané energie, že je to prostě neuvěřitelné…Kresba je tak impozantní, tak jemná… Witkin byl okouzlen vyvážeností kreseb a hádal, že tvůrcem byla žena se zájmem o asijskou kaligrafii…

Nové segmenty Uznávaný odborník na Syrakuské univerzitě netušil, že autorem kreseb byla Siri (2,5 metru vysoká a 4 tuny vážící) - slonice, která kreslila tužkou, již držela chobotem. Siri není mezi slony nijak výjimečná… Kresby slonice Carol visí v kancelářích mnoha vedoucích pracovníků a prodávají se za 500 USD. Šimpanzi Kongo a Betsy měli vlastní výstavu v roce 1957 v londýnském Ústavu současného umění a všechny kresby byly prodány. Kresby lidoopů se jinak většinou na výstavy lidí dostávají tajně a byly v minulosti vychvalovány nic netušícími kritiky umění pro svou dynamičnost…

Nové segmenty (3): -kytovci vytvořili složité komunikační jazyky, které doposud nebyly rozluštěny; kytovci disponují větší mozkovou kapacitou než člověk -papoušci rozeznávají abstraktní pojmy a dokonce rozlišují malířské styly (zdá se, že mezi inteligencí a velikostí mozku není přímá úměra) -lidoopové zvládají posuňkovou řeč

Technologie obecné důsledky Technologie obecné důsledky -průměrný věk překročí hranici 100 let v důsledku aplikace RFID a sériové výroby kmenových buněk, nejdůležitější RFID a sériové výroby kmenových buněk, nejdůležitější segment trhu: senioři - další nový segment trhu: domácí mazlíčci segment trhu: senioři - další nový segment trhu: domácí mazlíčci (komunikace s biosférou) -péče o člověka (možnost zadání výroby léků a lékařských zařízení na míru) -sportovní utkání mezi lidmi, biosférou a roboty (podle berlínské prognózy porazí v kopané do roku 2030 družstvo robotů mistra světa podle pravidel FIFA)

IV. Vývoj právního systému zákon o ochraně před elektromagnetickým smogem zákon o ochraně před elektromagnetickým smogem zákon o ochraně před civilizačními chorobami zákon o ochraně před civilizačními chorobami zákon o přiznání segmentů lidských práv biologickým systémům a robotům zákon o přiznání segmentů lidských práv biologickým systémům a robotům zákaz (regulace) výroby sebereprodukujících se programů s implementovaným instinktem sebezáchovy zákaz (regulace) výroby sebereprodukujících se programů s implementovaným instinktem sebezáchovy

Nová prognóza (FUTURIST March / 2004) - zákaz aplikace informačních technologií ve vybraných segmentech umění a kultury (zákaz výroby syntetických televizních celebrit a politiků) (zákaz výroby syntetických televizních celebrit a politiků) - zákon o ochraně identity lidské bytosti (nahradí starší zákon o ochraně osobních údajů); uživatel budoucího Internetu musí prokazovat, zda je člověkem nebo robotem

V. EKONOMIKA A POLITIKA

2030 ASIE bude centrem obchodu Dohoda podepsaná mezi Čínou a státy ASEAN: těžiště světového obchodu a ekonomiky se postupně přesune na východní polokouli. EU a USA: oscilace kolem nulového ekonomického růstu

2030 genetická dispozice: politických systémů „vzorný žák“ „rebel“ „flegmatik“ „obliba v bonapartistických systémech“ „cit pro detail“ (v Honkonku přilepují dlažební kostky, když má přijet čínský politik) Sport: -roboti jako rozhodčí nástup po roce 2020 (jestřábí oko ve všech sportech) -utkání mezi roboty a sportovci v kolektivních sportech -sportovní hry ve vesmíru terorismus: útoky na vodní zdroje a velkovýrobce potravin

2030 Politický systém (kyvadlový pohyb) -EU začne znovu přijímat nové členy, kteří odešli kolem roku 2020 (Řecko po občanské válce, Velká Británie aj.) Liberalizace prezidentských a vojenských systému, které převládly v EU po roce V Rusku již delší dobu vládne konfuciánský systém (který nahradil bonapartistický systém kolem 2020)