INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita IBA výuka 2008/2009 ANALÝZA DAT NA PC I. I. Využití aplikací MS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
X EXEL.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Školení počítače Excel
TABULKOVÉ PROCESORY.
Pro Nekonečno – RC Palouček
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
Tabulkový procesor (spreadsheet) program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
TEXTOVÝ EDITOR.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková. Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová III. Kontingenční tabulky v Excelu.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Základy programu STATISTICA
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
POPR Počítačová podpora řízení Základní, rozšířené a pokročilé znalosti v Excelu.
3. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
Databáze MS ACCESS 2010.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
POPR Počítačová podpora řízení Základní, rozšířené a pokročilé znalosti v Excelu.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová ASTAc/01 Vyučující: Mgr. Lucie Brožová; kontakt:
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VI. T ABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT LISTU, BUŇKY, ZÁKLADNÍ TECHNIKY PRÁCE Jiří Leipert.
INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita IBA výuka 2008/2009 Analýza dat na PC I. Základy programu STATISTICA.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace Jiří Jarkovský, Danka Haruštiaková Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita, 2014.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Textový Editor.
Základy programu STATISTICA
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
3. Příprava dat, Excel Klíčový význam korektního uložení získaných dat
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Štatistika-cvičenia pondelok 18:00-19:50 IBA
ASTAc Biostatistika - cvičení
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
POPR Počítačová podpora řízení
Transkript prezentace:

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita IBA výuka 2008/2009 ANALÝZA DAT NA PC I. I. Využití aplikací MS Office pro ukládání a základní sumarizace biologických dat

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Obsah semináře 1. MS Office v analýze ekologických dat- databáze, algoritmování 2. Algoritmy pro ekologická data I. Charakteristika společenstev, diverzita 3. Algoritmy pro ekologická data II. Metriky podobností a vzdáleností 4. Algoritmy pro ekologická data III. Valence, nika 5. Algoritmy pro ekologická data IV. „Species-abundance“ modely, interpretace 6. Vícerozměrné metody v ekologii – shluková, ordinační analýza 7. Užití diferenciálních rovnic v deterministických modelech v biologii a ekologii

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Ukládání dat  Správné a přehledné uložení dat je základem jejich pozdější analýzy  Je vhodné rozmyslet si předem jak budou data ukládána  Pro počítačové zpracování dat je nezbytné ukládat data v tabulární formě  Nejvhodnějším způsobem je uložení dat ve formě databázové tabulky u Každý sloupec obsahuje pouze jediný typ dat, identifikovaný hlavičkou sloupce (např. rozepsané taxonomické zařazení, abundance, místo a vlastnosti odběru atd.)  Takto uspořádaná data je v tabulkových nebo databázových programech možné převést na libovolnou výstupní tabulku

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Ukládání dat v MS Office  MS Excel : Kontingenční tabulky – rychlá sumarizace rozsáhlých tabulek : Možnost výpočtů a grafových výstupů přímo v aplikaci : Visual Basic – složitější aplikace – Omezení tabulky na 256  buněk – Omezená kontrola chyb při zadávání  MS Access : Plnohodnotná databáze vhodná pro velké množství dat, řádky omezeny v podstatě jen dostupnou pamětí : Kontrola typu dat : Relace tabulek – omezení velikosti souboru : Visual Basic a formuláře – složitější aplikace – Omezení tabulky na 255 sloupců – Výpočty a grafy jsou složitější než v Excelu

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Možnosti MS Excel  Správa a práce s tabulárními daty  Řazení dat, výběry z dat, přehledy dat  Formátování a přehledné zobrazení dat  Zobrazení dat ve formě grafů  Různé druhy výpočtů pomocí zabudovaných funkcí  Tvorba tiskových sestav  Makra – zautomatizování častých činností  Tvorba aplikací (Visual Basic for Aplications)

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Import a export dat  Import dat u Manuální zadávání u import – podpora importu ze starších verzí Excelu, textových souborů, databází apod. u kopírování přes schránku Windows – vkládání z nejrůznějších aplikací – MS Office, Statistica atd. u využití textových souborů jako kompatibilního formátu pro přenos dat mezi různými aplikacemi  Export dat u Ukládáním souborů ve formátech podporovaných jinými SW, časté jsou textové soubory, dbf soubory nebo starší verze Excelu u Přímé kopírování přes schránku Windows

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Tipy a triky  Výběr buněk u CTRL+A – výběr celého listu u CTRL + klepnutí myší do buňky – výběr jednotlivých buněk u SHIFT + klepnutí myší na jinou buňku – výběr bloku buněk u SHIFT + šipky – výběr sousedních buněk ve směru šipky u SHIFT+CTRL+END (HOME) – výběr do konce (začátku) oblasti dat v listu u SHIFT+CTRL+šipky – výběr souvislého řádku nebo sloupce buněk u SHIFT + klepnutí na objekty – výběr více objektů  Kopírování a vkládání u CTRL+C – zkopírování označené oblasti buněk u CTRL+V – vložení obsahu schránky – oblast buněk, objekt, data z jiné aplikace  Myš a okraje buňky u Chycení myší za okraj umožňuje přesun buňky nebo bloku buněk u Při chycení čtverečku v pravém dolním rohu výběru je tažením možno vyplnit více buněk hodnotami původní buňky (ve vzorcích se mění relativní odkazy, je také možné vyplnění hodnotami ze seznamu – např. po sobě jsoucí názvy měsíců.

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Databázová struktura dat v Excelu Jednotlivé záznamy (taxon, lokalita atd.) Sloupce tabulky = parametry záznamů, hlavička udává obsah sloupce – stejný údaj v celém sloupci

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Automatický zadávací formulář  Slouží k usnadnění zadávání dat do databázových tabulek  Načítá automaticky hlavičky sloupců jako zadávané položky Názvy sloupců Obsah dané buňky - editovatelný Nový záznam Vyhledávání

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Automatické seznamy  Vytváří se z hodnot buněk v daném sloupci a umožňují vložit hodnotu výběrem ze seznamu již zadaných hodnot – usnadnění zadávání Sloupec z nějž je seznam vytvořen a pro který platí Buňka, do níž se vloží vybraná hodnota

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Automatická kontrola dat  Umožňuje ověřit typ, rozsah nebo povolit pouze určitý seznam hodnot zadávaných do sloupce databázové tabulky Co je povoleno – definiční obory čísel, seznamy, vzorce atd. Rozsahy hodnot, načtení seznamů apod. komunikace s uživatelem

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Seznamy  Skupiny hodnot zachovávající logické pořadí, některé jsou zabudované (např. dny v týdnu, měsíce v roce), další je možné uživatelsky vytvořit, slouží pro účely řazení a automatického vyplňování dat Výběr buněk pro nový seznam Načtení nového seznamu Existující seznamy

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Řazení dat  Řazení dat je nejjednodušším způsobem jejich zpřehlednění, užitečným hlavně u menších/výsledkových tabulek Zkontrolujte, zda seřazení nezničí vazby mezi buňkami = kontrola oblasti, kterou řadíte. Využít první řádek oblasti jako záhlaví Další možnosti – řazení řádků, řazení podle seznamu Podle čeho řadit Směr řazení – vzestupně, sestupně

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Automatický filtr  Pomocí automatického filtru je snadné vybírat úseky dat pro další zpracování na základě hodnot ve sloupcích databázové tabulky, výběr je možný i podle více sloupců (např. určitá lokalita v určité sezóně  Funkce automaticky rozezná hlavičky sloupců v souvislé oblasti buněk  U sloupců použitých pro filtraci jsou rozbalovací seznamy zbarveny modře Výběr hodnot pro filtraci Rozbalení seznamu hodnot nalezených ve sloupci

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Automatický filtr – vlastní filtrování  Umožňuje filtrovat data databázové tabulky na základě rozsahů hodnot ve sloupcích hodnotapodmínka Seznam podmínek Logické operátory

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Kontingenční tabulka  Umožňuje snadno vytvářet sumarizace dat ve smyslu počty hodnot, průměry, minima, maxima atd.v kombinacích kategorií (např. počet jedinců různých druhů na různých lokalitách)  Automaticky je vybrána souvislá oblast dat (obdobě jako v případě automatického filtru) Zdroj dat (kromě Excelu i např. externí databáze) Graf nebo tabulka Zdrojová oblast dat Umístění Rozvržení a vlastnosti tabulek

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Kontingenční tabulky - rozvržení  Nastavit rozvržení kontingenčních tabulek je možné dvěma způsoby, zde představený postup je obsažen v Excel 97,2000 i XP (speciální dialog), druhou možností je obdobná specifikace přímo v listu Excelu (2000, XP) parametry, které je možné zobrazit (hlavičky sloupců databázové tabulky) tzv. stránka = tabulky podle zde nastaveného kritéria parametry na řádcích parametry sloupců parametry dat a možnosti sumarizace

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Kontingenční tabulky - výsledek  Výsledkem analýzy je tabulka vynášející proti sobě hodnoty řádkových a sloupcových parametrů kontingenční tabulky (např. taxony proti lokalitám, jde o seznamy hodnot obsažených v jednotlivých sloupcích), na průsečíku je zobrazena vybraná sumární charakteristika vybraných dat (průměr, suma, počet atd.)  Tabulku v této formě je možné nadále editovat co se týče formátu i obsažených dat Panel nástrojů kontingenční tabulky Seznam polí tabulky Roletky položek tabulky Automatický souhrn

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Kontingenční tabulky - nastavení  Formát kontingenční tabulky je možné editovat obdobným způsobem jako jiné excelovské tabulky  Lze editovat které z hlaviček sloupců a řádků budou zobrazeny, měnit jejich hierarchii a způsob řazení  Zobrazení a způsob sumarizace dat, detailnost zobrazení různých úrovní dat Výběr zobrazených položekNázev a způsob sumarizace položky Kontextová nabídka buněk kontingenční tabulky aktualizace dat skrýt položku možnosti tabulky

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Vzorce v listu Excelu  vpisují se do buněk sešitu  vzorce jsou vždy uvozeny = (lze též + -)  aritmetické operátory + zabudované funkce Excelu  pro „sčítání“ nečíselných položek se používá &  výpočet je založen buď na číselných konstantách nebo odkazech na buňky =3*log(A1) uvození vzorce konstanta zabudovaný vzorec Excelu odkaz na buňku

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Vzorce – odkaz na buňku stylu A1  Relativní odkazy  A1 = buňka 1. řádku sloupci A  A1:B6 = blok buněk – levý horní roh je v 1. řádku, sloupec A,pravý dolní na řádku 6, sloupec B  relativní odkaz se při automatickém vyplnění buněk vzorcem posune  Absolutní odkaz – odkaz na buňku je pevně dán, při kopírování nebo automatickém vyplnění se nemění, lze uzamknout jak řádky, tak sloupce samostatně $A$1 $A$1 uzamčení sloupce uzamčení řádku

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Vzorce – další možnosti odkazu na buňku  Pojmenované oblasti – oblast buněk může být pojmenována a lze se na ni pomocí tohoto názvu odkazovat. Pojmenovávaná oblast Vložení názvu oblasti 1)2) Mazání, úpravy atd. názvů oblastí.

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Vzorce – tipy a triky Závislosti vzorců – panel nástrojů kontrola chyb označení a odznačení předchozích a následných vzorců sledování změn hodnot komentáře Zpřehlednění vzorců Vložit tabulátor CTRL+ALT+TAB Vložit konec řádku ALT+ENTER

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Vzorce – využití seznamu vzorců Funkce a její stručný popis Kategorie vzorců průvodce funkcí

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Maticové vzorce  výpočty z matic dat  zadávání je ukončeno stiskem CTRL+SHIFT+ENTER {=SUMA(A17:A23*B17:B23)} Vzorec je založen na těchto dvou maticích dat Násobení řádků matic Celkové sečtení

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. MS Access – základní koncepce ukládání dat  Data jsou ukládána v databázové formě – Access je plnohodnotný databázový program  Data jsou ukládána v tabulkách, kde každý sloupec představuje jeden definovaný typ dat, řádky tabulky se nazývají záznamy  Je vhodné aby tabulky obsahovaly tzv. primární klíče - parametr nebo kombinace parametrů jehož/jejichž hodnoty jsou pro každý záznam jedinečné  Tabulky spolu mohou být propojeny, tzv. relace tabulek, jsou vhodné např. pro často se opakující hodnoty (např. vlastnosti jednotlivých taxonů) ABC Jednosměrná relace – Zahrnout všechny záznamy tabulky A a z B pouze ty, které jsou shodné Vzájemná relace - zahrnout pouze záznamy v nichž jsou tabulky A i C shodné.

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Příklad složitější relační struktury v MS Access

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. MS Access – první kroky Nový soubor Nová prázdná databáze Uložení nové databáze (soubory v Accesu se ukládají při tvorbě souboru a pak již jen automaticky)

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Správa databáze Jednotlivé položky umožňují vytváření, editaci, správu a další úkony s částmi accessovské databáze Kontextový panel nástrojů Základní příkazy Tabulky – uložení dat a jejich struktura Dotazy – sumarizace dat a různé pohledy na data Formuláře – tvorba komunikačních rozhraní až aplikací Sestavy – tvorba výstupních, tiskových sestav Makra a moduly – tvorba maker a programu ve VBA (Visual Basic for applications)

INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ VÝUKA Analýza dat na PC I. Tvorba nové datové tabulky