ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 2. Definice pohybového tréninku, zdraví a tělesné způsobilosti Tento projekt je spolufinancován Evropským.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
Advertisements

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Základy sportovního tréninku mládeže
Fyziologické aspekty PA dětí
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
ZÁTĚŽOVÉ VYŠETŘENÍ Robergs a Roberts – EXERCISE PHYSIOLOGY.
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Taktická příprava Michal Lehnert.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Žena a sport.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Trénink běžeckých disciplín
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Tělesná kondice a možnosti jejího hodnocení
Tělesné sebepojetí.
FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: LEDNÍ HOKEJ
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 5. Pohybové aktivity - zdatnost - životní styl Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 1.Úvod - základní informace organizační a obsahové Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 3. Životní styl - zdravý způsob života Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Definice, základní pojmy
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 9. Pohybové aktivity - programy doma a v terénu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
jen pro vnitřní potřebu
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ
Pohybové schopnosti a dovednosti
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
Fyziologie tělesné zátěže
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
VYTRVALOST Michl Lehnert.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 2. Definice pohybového tréninku, zdraví a tělesné způsobilosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Pohybový trénink Pohybový trénink vs. sportovní trénink Pohybový trénink - soubor cílených pohybových činností, které mají ovlivnit zdravotní stav jedince, kultivují jeho tělesnou zdatnost prostřednictvím programu pohybových aktivit a přispívají k jeho práceschopnosti. bez výkonnostní a vrcholové orientace V souvislosti s pohybovým tréninkem je vhodné spojovat tělesnou zdatnost (Bunc, 2006).

Pohybový trénink Pohybový trénink společně s genetickými předpoklady určuje aktuální zdatnost jedince Zdatnější organismus je schopen fungovat optimálněji, pracovat déle s menším množstvím chyb, realizovat náročné získané dovednosti po značně dlouhou dobu při snížení některých zdravotních rizik spojených s nedostatkem pohybu (Bunc, 2006)

Pohybový trénink z pohledu celoživotní kultivace jedince se jeví jako nejpodstatnější začít s pravidelnými pohybovými činnostmi nejlépe v ranném dětství v ranném dětství dochází k výraznému formování vztahu dítěte k jakýmkoli činnostem přicházejícím z okolí vhodnou formou provozování pohybových činností je pravidelné „sportování“ celé rodiny → zásadou je, že celá rodina musí akceptovat toto snažení a musí být informována o cílech programu a musí se s nimi ztotožnit (Bunc, 2006)

Pohybový trénink zdravý jedinec zdravotně oslabený (nemocný) jedinec - konzultace náplně a objemu pohybového tréninku s ošetřujícím lékařem vyšší úroveň tělesné zdatnosti umožňuje zdravotně oslabenému jedinci zvládat větší rozsah činností, které může vykonávat bez zásadního ohrožení → větší soběstačnost a nezávislost (Bunc, 2006)

Řízení a kontrola pohybového tréninku je vysoce kreativní činností, při které je třeba vždy respektovat individuální zvláštnosti a dosažený stupeň rozvoje; naučit se vyhodnocovat subjektivní pocity → informace o průběhu pohybového tréninku (tréninkový deník; Borgova RPE škála); stále jsou nabízeny nové formy pohybového tréninku - při vhodně zvolené intenzitě zátěže a době trvání (zatížení + zotavení) → možnost dosažení významných ovlivnění úrovně zdatnosti; kombinace vytrvalostních činností se silovými (zařazení i herních aktivit) → individuální volba → cílem je výběr takové formy pohybové aktivity, aby byla schopna splnit cíle, které chceme dosáhnout.

Sportovní trénink, kondiční trénink Sportovní trénink - je soubor cílených pohybových činností, které cíleně kultivují určité dovednosti a schopnosti k dosažení maximálního sportovního výkonu (Bunc, 2006). V oblasti sportovního tréninku je vhodnější používat pojem tělesná kondice. Kondiční trénink - je soubor cílených pohybových činností, které ovlivňují základní složky zdatnosti nebo kondice, tedy vytrvalost, sílu, rychlost, obratnost a pohyblivost.

Zdraví WHO (Světová zdravotnická organizace) definuje zdraví jako stav celkové tělesné, mentální a sociální pohody (well-being).

Pohybová způsobilost aktuální úroveň zdatnosti → její hodnocení je nutným východiskem pro tvorbu individuálního plánu pohybového tréninku Tři základní způsoby posuzování: 1. Zdolání vzdálenosti určitou rychlostí 2. Hodnota maximální spotřeby kyslíku (VO 2max ) 3. Úroveň svalové síly

Ad 1.) Zdolání vzdálenosti určitou rychlostí pohybové aktivity cyklického charakteru - chůze, běh, jízda na kole, plavání → jednoduché využití i pro ohodnocení důsledku aplikovaného pohybového režimu Základní kritérium - rychlost pohybu (v) s jakou je jedinec schopen absolvovat určenou vzdálenost (s); měříme čas (t). chodecký (běžecký) test - na dráze nebo na běhátku - trať v délce 1600, 2000 m. jízda na kole - trať v délce 5000 m - rovná dráha, hladký povrch, minimální převýšení, frekvence šlapání otáček/minuta) plavecký test - trať v délce 300 m.

Ad 1.) Zdolání vzdálenosti určitou rychlostí Intenzita pohybové činnosti je hodnocena pomocí průměrné rychlosti pohybu na dané vzdálenosti a na základě času, který je potřebný pro absolvování dané vzdálenosti Třístupňová tabulka

Ad 2.) Hodnocení maximální spotřeby kyslíku Maximální spotřeba kyslíku - VO 2max - obecná fyziologická proměnná charakterizující úroveň aerobní zdatnosti; pro srovnání osob, které se liší výškou a hmotností, je tato proměnná vyjadřována v relativních hodnotách na kg tělesné hmotnosti; - charakterizuje míru pohybové způsobilosti jedince - jedna z proměnných postihujících úroveň zdatnosti další proměnné rozhodující o skutečné úrovni zdatnosti: psychické, biomechanické, motorické atd..; při hodnocení zdatnosti je žádoucí posuzovat, jak její úroveň, tak i dosažený motorický výkon (v našem případě dosaženou rychlostí chůze)

Ad 1.+2.) Standardy aerobní zdatnosti pro ženy

Ad 1.+2.) Standardy aerobní zdatnosti pro muže

Ad 3.) Úroveň svalové síly úroveň svalové síly - další ze základních proměnných hodnotící pohybovou způsobilost v případě pohybové intervence pro realizaci pohybové intervence musíme znát aktuální úroveň svalové síly určitá úroveň svalové síly je nezbytná k realizaci potřebné pohybové aktivity v potřebném čase požadovaný efekt ovlivnění zdatnosti → po minutách pohybové aktivity dané úrovně, bez přerušení začínat s kratšími úseky zátěže - rychlejší a významnější úbytek svalové hmoty v důsledku inaktivity je na dolních končetinách - ve středním nebo starším věku je rozhodujícím limitujícím faktorem, který zabezpečuje potřebnou pohybovou činnost (cca od 55 let věku úbytek tukuprosté svalové hmoty, která se podílí přímo na realizaci pohybové činnosti; nárůst procenta tělesného tuku). (Bunc, 2006)

Použitá literatura Bouchard, C., Shephard, RJ., Stephens, T.: Physical activity, Fitness, and Health. Champaign: Human Kinetics, Bunc, V.: Pojetí tělesné zdatnosti a jejich složek. Těl Vých Sport Mlád, 61 (5), Bunc, V.: Zvláštnosti kondiční přípravy žen. In: Novotná V., Čechovská, I., Bunc. V.: Fit programy pro ženy. Praha: Grada Publishing, Corbin, CB. - Pangrazi, RP.: Are American children and youth fit? Res Quart Exerc Sport, 63, Kučera, M.: Pohybový systém a zátěž. Praha: Grada, Paffenbarger, RS. - Hyde, RT. - Alvin, M. a kol.: Physical activity, all- cause mortality, and longevity of college alumni. N Engl J Med, 314, Seguin, R., Nelson, ME. : The benefits of strenght training for older adults. American Journal of Preventive Medicine, 25, Spirduso, W.W. : Physical dimensions of aging. Champaign: Human Kinetics, 1995.