Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření29. 12. 2012 RočníkNižší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Advertisements

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Jednoduchá HTML stránka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_10 Název materiáluZákladní.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_03_Český jazyk pro 7. ročník_Práce s jazykovými příručkami Téma: Práce s jazykovými příručkami.
Pravopisná hlídka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Pravopis tvarů zájmena já
Složené úrokování Tematická oblast
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Reliéf podle Arcimbolda
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
ARTE POVERA Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Pravopisné veršování Tematická oblast Pravopis vesele i vážně
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Mýty a pověsti Tematická oblast
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Ohyb světla na optické mřížce
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Digitální učební materiál
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15_VĚTA, SLOVO, SLABIKA, HLÁSKA, PÍSMENO
Ú/Ů Mgr. Michal Oblouk.
Násobení lomených výrazů
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Interference na tenké vrstvě
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Obvod a obsah rovnoběžníku
Konstrukce lichoběžníku
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Pythagorova věta Tematická oblast Planimetrie Datum vytvoření Ročník
Transkript prezentace:

Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší ročníky osmiletého gymnázia Stručný obsahProcvičení ú, ů Způsob využitíProcházíme se žáky jednotlivé úkoly, po kterých následuje řešení. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_14_CSVI12

1. Vytvoř řadu slov, ve které se bude ú/ů vyskytovat na 1., 2., 3. místě. Například: ÚLÚL DŮLDŮL PRŮVAN

ŘEŠENÍ 1 Například: úkol, kůl, stůl, bezúročný, cukrú, pravoúhlý

2. Napište pět slov, ve kterých bude na začátku slova ú, a pět slov, kde bude ů uprostřed slova. Ú Ú Ů Ů

ŘEŠENÍ 2 účet, úděl, úhledný, úlek, úžeh, úlisný, úsečka, úsporný... dům, kůl, lůžko, vzrůst, průvan, průzkum, schůze, důvtip...

3. Jak dělá?

Řešení 3 V CITOSLOVCÍCH SE PÍŠE Ú. kráva – bú, holub – vrkú, sova – hú, vítr – fiú, hrdlička - cukrú

HÁDANKA Patří ti to, ale tvoji přátelé to používají víc než ty. Co je to? Když vyluštíš následující křížovku, přijdeš na to. (Většinou doplňuješ slova s u, ú, ů.)

KŘÍŽOVKA 1.Lidé tam odkládají psy. Doplň : psí _______. 2. Kontrola množství zboží v obchodech. 3. Papuče jinak. 4. Jinak poškození zdraví, škoda na zdraví. 5. Bohyně umění. 6. V lázních probíhá ____________ kúra. 7. Nahraď synonymem slovo hrozný (zážitek). 8. Doplň: __________ jablek (Rubín, Jonagold) ´

Řešení 4 – tvé jméno 1.ÚTULEK 2.INVENTURA 3.PŘE ´ZŮVKY 4.ÚJMA 5.MÚZA 6.LÉČEBNÁ 7.ÚDĚSNÝ 8.ODRŮDA

Zapamatuj si! KŮRA – vytvoř větuKÚRA – vytvoř větu

Řešení 5 Kůra stromu byla poškozená. V lázních absolvuji léčebnou kúru.

Zapamatuj si! túra, fúze, kúra (lékařská), múza, manikúra, ragú, pedikúra, Skútr, transfúze, fúrie, medúza, iglú, túje, ocún, Porúří. Víš, co znamená slovo fúze, fúrie, túje, ragú, ocún? V které příručce bys tato slova hledal/hledala?

Řešení 6 fúze – spojení, sloučení (dvou podniků, buněk) fúrie – zuřivá, zběsilá ženská bytost túje – cizokrajný kuželovitý jehličnatý strom nebo štíhlý keř ragú – pokrm z kousků jemného (telecího, kuřecího) masa ocún – pozemní bylina Slovník cizích slov

Prameny HARTMANNOVÁ, V. a kol. Pravidla českého pravopisu. 5. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN Obrázky – Klipart Microsoft Office