 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Současný stav –> možný vývoj Koncepce hlavních agend
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Elektronické služby VZP ČR
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Právo na informace Tereza Danielisová,
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Pohled samosprávy na eHealth
Legislativa.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Seminární práce z předmětu SIPOL
Subkomise pro zdravotnickou informatiku
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
NZIS ukazatele pro řízení Seminář 20.května 2003.
Základní registry.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Pracovní skupina Registry ve zdravotnictví a elektronická identita Ing. Jiří BOREJ hlavní architekt elektronického zdravotnictví koordinátor NSeZ NSeZ.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
KAMEROVÉ SYSTÉMY NA ČERPACÍCH STANICÍCH
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
Informačních systémů veřejné správy
RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci
Důraz na referenční resortní datové zdroje
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
GDPR – ochrana osobních údajů a zdravotnická dokumentace
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Revize standardů a inspekcí
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace

 Obecné: › informační systémy veřejné správy, › archivnictví, › ochrana osobních údajů.  Speciální: › zdravotnictví, › sociální systémy.

 Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování  Vyhláška o zdravotní dokumentaci  Zákon o veřejném zdravotním pojištění (novela)

 Citlivé údaje (§4): osobní údaj vypovídající  o zdravotním stavu a  sexuálním životě subjektu údajů a  genetický údaj subjektu údajů

Zpracování citlivých údajů (§9):  pro ochranu, zdraví, života či majetku subjektu,  podle zvláštního zákona: …. při zdravotní péči, ochraně zdraví, ve zdravotním pojištění a při výkonu veřejné správy ve zdravotnictví,  (obdobně i v agendě MPSV)

 Přístup subjektu údajů k informacím (§12): Pokud subjekt požádá, je správce povinen informaci bez zbytečného odkladu vydat – › účel zpracování, › osobní údaje včetně informací o jejich zdroji, › informaci o příjemci údajů

 vedení zdravotní dokumentace, její obsah, forma vedení zdravotní dokumentace listinná/elektronická,  specifika vedení elektronické dokumentace,  zmocnění k vydání prováděcího předpisu (identifikátor elektronického záznamu, technické prostředky pro vedení zdravotnické dokumentace pouze v elektronické podobě).

 nahlížení do zdravotní dokumentace: a) pacient, zákonný zástupce, osoby určené pacientem, osoby blízké zemřelému pacientovi, b) bez souhlasu pacienta zdravotníci ve vyjmenovaných případech, vyjmenovaní nezdravotníci, osoby získávající způsobilost, pokud to pacient neodmítl.

 nahlížení do zdravotní dokumentace: › právo nahlížet dálkovým přístupem, › právo na pořízení kopie na technickém nosiči dat, který si pacient určí.

Bezpečnost, standardy, metodika  (propojit s bezpečností e-Governement, zajistit interoperabilitu), Identifikátor  (využít elektronické identifikátory e-Governement včetně sociální karty), Registry a statistika  (definovat komunikační rozhraní a strukturu sbíraných dat)

Elektronická preskripce  (využít stávající technické dokumentace pokynu SÚKL) Elektronická zdravotní dokumentace  (využít doporučených postupů, seznamu výkonů, klasifikace DRG k přípravě strukturované EZD)

Telemedicina  (standardy pro vertikální interoperabilitu telemedicinského přenosu dat a/nebo signálu včetně dopadu na zákon o zdravotnických prostředcích) Úložiště důležitých údajů = Emergency Data Set (definovat obsah a strukturu)

Osobní účet pojištěnce:  na žádost pojištěnce jsou zdravotní pojišťovny povinny zajistit dálkový přístup k osobnímu účtu, s jeho souhlasem může být osobní účet zpřístupněn i ošetřujícímu lékaři  (správa identit)

 Základní registry  (Datové schránky)  Elektronický občanský průkaz  Sociální karta (EHIC)  Informační systém pro nepojistné dávkové systémy – MPSV, Úřad práce ČR

- Infrastruktura rezortních institucí (MZ – IBM), - Rezortní registry (MZ - ???) –  registr poskytovatelů (pro elektronickou registraci poskytovatelů a KÚ),  registr zdravotnických profesionálů (pro regulaci zdravotnických povolání vč. EU, správu identit a management přístupů),  zdravotnické registry (podpora kvality péče)

- Transformace IZIP (VZP – IZIP) - elektronická zdravotní knížka - portál VZP - Akord 2G - …. Emergency Data Set - …. Strukturovaná zdravotní dokumentace - ?????

 Optimalizace lůžkového fondu zdravotnictví a sociálních služeb,  Komplexní rehabilitace,  Dlouhodobá péče,  Služby asistovaného života

 Český statistický úřad  Ústav zdravotnických informací a statistiky (NZIS)  SÚKL, SZÚ  Národní referenční centrum  Centrum mezinárodních úhrad  (Kancelář zdravotních pojišťoven)  …….. MPSV……..

 iCT Day Bezpečnost kyberprostoru › úterý 29. května, Top Hotel Praha  e-Health Days 2012 › úterý a středa 16. a 17. října, Výstaviště Brno › u příležitosti mezinárodního veletrhu Medical Fair Brno/Rehaprotex › více informací na

Na přípravě prezentace se přímo či nepřímo podíleli:  Sdělovací technika, spol. s r.o.  Česko-izraelská smíšená obchodní komora  ČNFeH  ICT Unie