Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Advertisements

Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Jan Brychta Michaela Šťastná.  Cena  R egulace  Orgány  Zákon.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Veřejné podniky a státní monopoly
Výrobek a jeho životní cyklus
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Podpora prodeje v MOB Maloobchod musí předat informace o své : společnosti, nabídce, cenách, cílové skupině zákazníků Podpora prodeje znamená cílenou komunikaci.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Marketingové prostředí
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_339.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Monika Matysová.  Spotřebitel?  zvýšená ochrana je dána slabším postavením spotřebitele  informační asymetrie.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT, 2010.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU VŠFS Praha JEDNOTNÝ VNITŘNÍ TRH EU Od 1. ledna 1993 umožňuje EU v rámci vnitřního trhu volný pohyb zboží, volný.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Východiska evropské úpravy
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Společné a koordinované politiky EU
Ekologická politika EU
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
Ing. Veronika Dostálková MBA
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek

Politika podpory vědy a výzkumu Aktuální situace ve světě: Aktuální situace ve světě: Roste konkurence i na poli vědy Roste konkurence i na poli vědy Vědecký náskok má reálný dopad na ekonomiku Vědecký náskok má reálný dopad na ekonomiku Bez podpory budou odcházet talenty Bez podpory budou odcházet talenty Aktuální situace v EU: Aktuální situace v EU: Podpora od 80. let Národní roztříštěnost výzkumu Duplicita projektů Finanční náročnost velkých projektů Zaostávání prioritních oborů ve srovnání s USA a Japonskem IT Biotechnologie Nové materiály

Politika podpory vědy a výzkumu Hlavní směry aktivit: Hlavní směry aktivit: projekt Společných výzkumných středisek projekt Společných výzkumných středisek Vyhlašování grantových projektů a programů na území Společenství Vyhlašování grantových projektů a programů na území Společenství Koordinované a podpůrné akce výzkumu Koordinované a podpůrné akce výzkumu Dokumenty: Dokumenty: JEA JEA Maastrichská smlouva Maastrichská smlouva

Politika podpory vědy a výzkumu Hlavní projekty EU: Hlavní projekty EU: Galileo Galileo Venus express Venus express ITER ITER Rámcové programy: Rámcové programy: Snížení energetické náročnosti Snížení energetické náročnosti IT IT Doprava Doprava Ekonomie Ekonomie Vzdělávací programy: Vzdělávací programy: Socrates Leonardo PHARE Cíl: Cíl: Aby na vědu a výzkum šlo alespoň tolik, kolik jde na zemědělskou politiku

Politika ochrany spotřebitele Dokumenty: Dokumenty: Maastrichská smlouva Maastrichská smlouva Instituce: Instituce: GŘ pro zdravotnictví a ochranu spotřebitele GŘ pro zdravotnictví a ochranu spotřebitele dále: dále: Evropská agentura pro léčiva Evropská agentura pro léčiva Výbor spotřebitelů Výbor spotřebitelů Sdružení evropských spotřebitelů Sdružení evropských spotřebitelů Normy: Normy: Hlavní závazné normy dle článků 95 a 153 SES č. 95 – harmonizace domácího práva členů v souladu s vnitřním trhem č. 153 – vytváří monitorovací programy pro dohled politiky ve státech

Politika ochrany spotřebitele Stanovení standardů pro jakost a bezpečnost výrobků Stanovení standardů pro jakost a bezpečnost výrobků Technická harmonizace Technická harmonizace Cíle: Cíle: Odstranit překážky pro distribuci na vnitřním trhu Odstranit překážky pro distribuci na vnitřním trhu Zajistit jistou kvalitativní úroveň Zajistit jistou kvalitativní úroveň RAPEX – systém rychlé výměny informací RAPEX – systém rychlé výměny informací Směrnice v této oblasti: Směrnice v této oblasti: elektrická zařízení nízkého napětí (73/23/EHS) jednoduché tlakové nádoby (87/404/EHS) hračky (88/378/EHS) stavební výrobky (89/106/EHS) otázky elektromagnetické kompatibility (89/336/EHS) osobní ochranné prostředky (89/686/EHS) váhy s neautomatickou činností (90/384/EHS) aktivní implantáty (90/385/EHS) spotřebiče plynných paliv (90/396/EHS) horkovodní ohřívače (92/42/EHS) výbušniny pro civilní použití (93/15/EHS) zdravotnické prostředky (93/42/EHS) zařízení pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu (94/9/ES) rekreační plavidla (94/25/ES) výtahy (95/16/ES) tlaková zařízení (97/23/ES) strojní zařízení (98/37/ES) zdravotnické prostředky in vitro (98/79/ES) radiové a telekomunikační přístroje (99/5/ES) lanovky pro přepravu osob (2000/9/ES)

Politika ochrany spotřebitele Právní ochrana spotřebitele Právní ochrana spotřebitele Poskytovatel zboží je obvykle silnější než spotřebitel Poskytovatel zboží je obvykle silnější než spotřebitel Snaha o vyrovnání tohoto nepoměru Snaha o vyrovnání tohoto nepoměru Ochrana pomocí směrnic Ochrana pomocí směrnic Směrnice: Směrnice: o nekalých ustanoveních ve spotřebitelských smlouvách (93/13/EHS) směrnice o komplexních zájezdech (90/314/EHS) směrnice o smlouvách uzavřených mimo prodejnu (85/577/EHS) směrnice o distančním prodeji (97/7/ES) směrnice o spotřebitelském úvěru (87/109/EHS) směrnice o sdíleném užívání nemovitosti (94/47/ES)

Politika ochrany spotřebitele Regulace reklamy Regulace reklamy reklama na vybrané výrobky a služby (léky, alkohol, tabákové výrobky, potraviny) reklama na vybrané výrobky a služby (léky, alkohol, tabákové výrobky, potraviny) reklama ve vybraných médiích (televize) reklama ve vybraných médiích (televize) klamavá reklama klamavá reklama srovnávací reklama srovnávací reklama Ochrana výrobků s geografickým určením Ochrana výrobků s geografickým určením Směrnice: Směrnice: reklama na léky (směrnice č. 92/28/EHS) u tabákových výrobků směrnice (98/43/ES) o klamavé reklamě (84/450/EHS) údaje, které musí obsahovat balení potravin (79/112/EHS)