Prezentace výstupů projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Olomouc, 8. 10. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Místní akční skupina Rakovnicko
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
MAS jako nástroj spolupráce obcí, projekt Sdružení místních samospráv ČR Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR.
Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ (EChÚ)
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Cheb Místo: KC Svoboda Cheb Dne:
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů CZ.1.04/4.1.00/B
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
2. SETKÁNÍ STAROSTŮ OBCÍ z území MAS Otevřené zahrady Jičínska z. s. v rámci projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ ,
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
„MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Ing. Miloslav Roman Vedoucí oddělení regionálního rozvoje
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Moje práce na Broumovsku
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
I. Setkání se starosty obcí
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Prezentace výstupů projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Olomouc,

Krajská konference SMS MAS-EChÚ 1.Studie současného stavu výkonu veřejné správy v obcích a návrh efektivnějšího výkonu 2.Metodika spolupráce obcí na platformě MAS pro efektivnější výkon státní správy a samosprávy a její aplikace do strategie rozvoje každé zapojené MAS 1.Koncepční návrh legislativních řešení pro efektivnější veřejnou správu v obcích a menších městech ČR na základě spolupráce obcí v rámci MAS 2.Zásobník dobré praxe – kuchařka ověřených nápadů z celé ČR i EU 4 okruhy výstupů – úkoly SMARV

Krajská konference - Olomouc Výstupy projektu

V. Republikové shromáždění SMS ČR Výstupy projektu

V. Republikové shromáždění SMS ČR Výstupy projektu

Krajská konference SMS MAS-EChÚ V rámci projektu SMS vzniká pro každou MAS dokument „Strategie spolupráce obcí“ (SSO) - Projekt SMS-EChÚ předběhl finalizaci SCLLD. - Prostřednictvím SSO se prohlubuje oblast „spolupráce obcí“ a zavádí se do plánů MAS. Metodika spolupráce obcí v MAS

V. Republikové shromáždění SMS ČR Výstupy projektu

Krajská konference SMS MAS-EChÚ Organizace MAS - příklad

Krajská konference SMS MAS-EChÚ MAS ve struktuře strategií - příklad

Příklad MAS a ORP

Krajská konference SMS MAS-EChÚ MAS ve struktuře strategií - příklad

Krajská konference SMS MAS-EChÚ MAS ve struktuře strategií - příklad

Krajská konference SMS MAS-EChÚ ČÁST A – TEORETICKÁ 1.ZÁKLADNÍ INFORMACE A KONTEXT 1.1.Projekt „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“ 1.2.Účel a obsah dokumentu 2.SPOLUPRÁCE OBCÍ JAKO AKTUÁLNÍ TÉMA 2.2.Obecné přístupy ke spolupráci obcí v ČR 2.3.Platformy pro spolupráci obcí v ČR 3.SPOLUPRÁCE OBCÍ V MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPINÁCH 3.1.Co je to MAS, jaké má znaky a co vykonává 3.2.Proč je MAS vhodnou platformou pro spolupráci 3.3. Spolupráce MAS a DSO 3.4.Předpoklady úspěšné spolupráce 3.5.Přínosy spolupráce 3.6.Možná úskalí spolupráce Metodika spolupráce obcí v MAS 1

Krajská konference SMS MAS-EChÚ 4.Témata pro spolupráci obcí na platformě MAS 4.1.Téma Doprava 4.2.Téma Odpadové hospodářství 4.3.Téma Protipovodňová opatření a krizové řízení 4.4.Téma Regionální školství 4.5.Téma Zaměstnanost 4.6.Sekundární témata spolupráce obcí 5.Pojetí spolupráce v místních rozvojových strategiích ČÁST B - PRAKTICKÁ 6.Rekapitulace závěrů ze studie a jejich návaznost na metodiku 6.1.Zjištěné problémy veřejné správy 6.2.SWOT analýza 6.3.Doporučení vyplývající ze „studie současného výkonu veřejné správy“ Metodika spolupráce obcí v MAS 2

Krajská konference SMS MAS-EChÚ 7.Možnosti fungování spolupráce obcí v MAS 8.Šablony spolupráce obcí na platformě MAS 8.1.Šablona č. 1: Animace prostřednictvím zaměstnance MAS 8.2.Šablona č. 2: Servis MAS prostřednictvím přímého zajištění veřejné správy a jiných služeb pro malé obce 8.3.Šablona č. 3: Poradenství MAS samosprávám 8.4.Šablona č. 4: Soustava smluvních vztahů několika obcí v MAS 8.5.Šablona č. 5: Svazek obcí s působností na území celé MAS 8.6. Šablona č. 6: Konfederace (síť regionů) spolupráce obcí na platformě MAS Metodika spolupráce obcí v MAS 3

Krajská konference SMS MAS-EChÚ Prameny práva MAS: „Obecné nařízení k ESIF “ č. 1303/2013 EK ze 17. prosince je nutné akceptovat přímou účinnost tohoto nařízení v právním prostředí ČR 5 návrhů ve prospěch spolupráce obcí a MAS: -Změna zákona o obcích -Změna zákona o podpoře regionálního rozvoje -Změna zákona o veřejných zakázkách -Změna zákona o odpadech -Návrh na doplnění věcného návrhu zákona o statusu veřejné prospěšnosti Legislativa - 5 novelizací zákonů

Příklady dobré praxe

Krajská konference SMS MAS-EChÚ Dobrá praxe - školství

Krajská konference SMS MAS-EChÚ MAS Kyjovské Slovácko v pohybu V roce 1994 si založily obce ORP Kyjov, které kromě tří obcí kopíruje území MAS, svazek obcí a následně společnost s ručením omezením na řešení odpadového hospodářství. Firma, kterou ze 100% vlastní obce provozuje několik zařízení a poskytuje služby nejen pro nakládání s odpady. Služby: svoz odpadů, provoz skládky odpadů, provoz míst pro třídění odpadů, dotřídění odpadů na dotřiďovací lince na plasty a papír, provoz kompostáren, sběrných dvorů, poradenské služby, kontejnerové dopravy, zemních prací, zimní údržby a čištění komunikací. MAS spolupracuje s DSO i a firmou hlavně formou organizování osvětových akcí k tématům třídění odpadu, zaměřených převážně na školní mládež. Dobrá praxe - odpady

Krajská konference SMS MAS-EChÚ Dobrá praxe - protipovodňová

Krajská konference SMS MAS-EChÚ MAS Šumperský venkov Svazek obcí údolí Desné je vlastníkem Železnice Desná a investuje do budování nových železničních zastávek pro cestující, údržbu a opravu tratí. Svazek obcí Údolí Desné je rovněž zřizovatel ZŠ a MŠ Údolí Desné v rámci, které je zajištěn provoz školních autobusů. Tímto přispívají ke snadnější dopravní obslužnosti. Autobus ráno sváží děti ke školám v Sobotíně, Petrově i Rapotíně, odpoledne je opět rozváží domů; mimo to 4x týdně přepravuje žáky 2. stupně do rapotínské tělocvičny a zpět k výuce tělocviku. Dobrá praxe - doprava

Krajská konference SMS MAS-EChÚ Dobrá praxe - zaměstnanost

Krajská konference SMS MAS-EChÚ Dobrá praxe – zahraniční příklad

Krajská konference SMS MAS-EChÚ MAS v SMS-EChÚZAMIROPPRVOPŽPalokace VVVrežie MAS Horní Pomoraví o.p.s.12,166,633,20,0111,933,617,3 MAS VP pro Jesenicko, o.p.s.12,453,433,54,7104,042,316,5 MAS - Partnerství Moštěnka, o.p.s.9,657,019,30,085,832,714,1 Region HANÁ, z.s.8,253,922,30,084,532,314,0 MAS Hranicko z.s.13,046,217,60,076,832,313,0 MAS Moravská cesta, z.s.7,942,415,64,270,141,813,1 MAS Šumperský venkov, z.s.9,535,820,21,066,541,112,6 MAS Šternbersko o.p.s.11,538,814,30,064,731,311,2 MAS Uničovsko, o.p.s.9,330,011,10,050,330,99,9 MAS MORAVSKÁ BRÁNA, z.s.8,729,110,50,048,331,410,3 Bystřička, o.p.s.7,927,610,80,046,331,19,9 MAS Mohelnicko, o.s.9,424,910,00,044,331,09,6 MAS Na cestě k prosperitě, z.s.6,323,78,50,038,531,29,5 Střední Haná, o.p.s.9,521,37,80,038,530,89,0 MAS Hanácké Království, z.s.6,623,18,10,037,831,29,4 Prostějov venkov o.p.s.0,025,99,80,035,721,28,7 Alokace MAS v OK – 1,188 milardy

Krajská konference SMS MAS-EChÚ RegionÚzemní obvod ORPSpolupráce MAS Horní Pomoraví o.p.s.Zábřeh MAS VP pro Jesenicko, o.p.s.-Nositel: Město Jeseník MAS - Partnerství Moštěnka, o.p.s.Přerov –18 MBMAS Střední Haná, Město Přerov Region HANÁ, z.s.KoniceZapojení do Olomouc, Prostějov MAS Hranicko z.s.Hranice MAS Moravská cesta, z.s.Litovel MAS Šumperský venkov, z.s.Šumperk MAS Šternbersko o.p.s.ŠternberkZapojení do Olomouc MAS Uničovsko, o.p.s.Uničov MAS Moravská brána, z.s.Lipník n. B. +18 Bystřička, o.p.s.-Zapojení do Olomouc MAS Mohelnicko, o.s.Mohelnice MAS Na cestě k prosperitě, z.s.-Zapojení do Prostějov Střední Haná, o.p.s.-Zapojení do Přerov MAS Hanácké Království, z.s.-Zapojení do Olomouc, Přerov Prostějov venkov o.p.s.ProstějovMAS NCP, RH Zapojení MAS do MAP v OK

Jsme z venkova, pracujeme pro venkov. Pomůžeme získat peníze na vaše projekty! Tomáš Šulák / Pavel Šaradín / Hana Slováková / Jakub Lýsek / Markéta Poláchová / Jana Jurajdová / Oldřich Čepelka / Stanislav Jager / Radan Večerka / tel: KONTAKTKONTAKT