Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Dynamika rotačního pohybu
Soustava částic a tuhé těleso
Těžiště, rovnovážná poloha
Rovnovážná poloha tělesa
Pohybová energie tuhého tělesa
Vazby a vazbové síly.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Těžiště tělesa (Učebnice strana 48 – 50)
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
TĚŽIŠTĚ TĚLES.
Mechanika tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_TEZISTE.
Laboratorní cvičení 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Tomáš Salavec 3IT.  Těžiště řešil už Archimédes. Určil těžiště rovnoběžníka, trojúhelníka  Gierolamo Cardano sestrojil pro královský kočár zvláštní.
Mechanika tuhého tělesa 2
Rovnovážná poloha tělesa
6. Přednáška – BOFYZ soustavy částic a Tuhá tělesa
Síla.
Těžiště tělesa.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROVNOVAZNE.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_175_Těžiště tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
KYVADLO
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Moment síly, momentová věta
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Těžiště tělesa těžiště tělesa je bod, ve kterém zakreslujeme působiště gravitační síly na těleso těžiště značíme písmenem T T Obr.1 Fg.
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Otáčivé účinky síly PÁKA
Kinetická energie tuhého tělesa
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přednáška, Jiří Kohout
Opakování.
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
MECHANIKA.
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přednáška, Jiří Kohout
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Transkript prezentace:

Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ dubna 2013

Na tuhé těleso působí v tíhovém poli tíhová síla. Její působiště nazýváme těžiště tělesa. Je to jediný bod, ve kterém lze podepřít těleso, aniž by se začalo otáčet. Prochází-li osa otáčení tuhého tělesa těžištěm, pak pro součet momentů všech tíhových sil působících na jednotlivé částice tuhého tělesa platí: Těžiště tuhého tělesa T 2

Těžiště tělesa leží v průsečíků těžnic. V případě geometricky jednoduchých těles (trojúhelník, čtverec, obdélník, atp. lze nalézt těžiště konstrukcí. Jsou-li tělesa nepravidelná, lze těžnice určit empiricky jako svislé přímky, které prochází volně zavěšeným tělesem přes místo závěsu. Úkol: Nalezněte těžiště tělesa nepravidelného tvaru. Potřebné pomůcky: nepravidelné těleso vystřižené z tvrdého papíru, nit se zavěšeným závažím Nalezení těžiště tělesa těžnice Vytvořte na niti uzlík. Zavěste těleso na uzlík v jednom místě a zaznamenejte těžnici. Postup opakujte v dalších dvou místech zavěšení. Místo, kde se všechny těžnice protnou, je těžiště. 3

Př.: Tuhé těleso je tvořeno dvěma hmotnými body o hmotnosti m 1 a m 2, které jsou spojeny nehmotnou tyčí o délce l. Najděte těžiště tohoto tuhého tělesa. Nalezení těžiště tělesa pomocí výpočtu m 1 = 3kgm 2 = 5kg l = 1m T xl - x F1F1 F2F2 4

Podle polohy těžiště lze rozlišit tři typy rovnovážných poloh tělesa. Rovnováha tělesa Stálá rovnováha (stabilní) Po vychýlení z této rovnováhy se do ní těleso samo vrátí. Po vychýlení jeho E p vzroste. Volná rovnováha (indiferentní) Po vychýlení z této rovnováhy se těleso ustálí v jiné rovnovážné poloze. Po vychýlení se jeho E p nezmění. Vratká rovnováha (labilní) Po vychýlení z této rovnováhy se do ní těleso již nevrátí. Po vychýlení jeho E p klesne. 5

Zvedáme těleso ze stabilní rovnováhy do labilní rovnováhy. Je třeba zvednout těleso na tzv. zvratnou hranu. Stabilita tělesa je tím větší, čím je větší vykonaná práce. Stabilita tělesa 6

Moment setrvačnosti T Moment setrvačnosti J je fyzikální veličina, která úzce souvisí s rotační setrvačností celého tuhého tělesa. Záleží na rozložení hmoty v tuhém tělese vzhledem k ose otáčení. Obecně platí Jestliže se těleso o hmotnosti m otáčí kolem osy procházející těžištěm, pak moment setrvačnosti závisí pouze na tvaru tělesa. 7

Momenty setrvačnosti některých těles KOULE VÁLEC DUTÝ PRSTENEC DLOUHÁ TYČ T T T 8

Moment setrvačnosti J daného tuhého tělesa má různé velikosti podle toho, kolem kterého bodu se těleso otáčí. Je-li hmota v tuhém tělese rozložena rovnoměrně (tj. osa otáčení prochází těžištěm tělesa), je moment setrvačnosti tělesa nejmenší. Moment setrvačnosti tělesa je tím větší, čím je osa otáčení vzdálenější od těžiště. Těžiště tělesa a moment setrvačnosti T JTJT JAJA JBJB A B 9

Příklady: 10

11 5. Najděte těžiště tuhého tělesa, které se skládá ze dvou kuliček a tuhé tyče, která je spojuje. Větší kulička na levé straně tyče má poloměr 10cm a hmotnost 4kg a menší kulička na pravé straně tyče má poloměr 6cm a hmotnost 2kg. Tyč má hmotnost 1kg a délku 1m. 11 Příklady:

Zdroje: Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12, Graph 4.3, případně Microsoft Power Point. 12